Kanta-Häme

Ammoniakkiselvitys ei vaikuta Turengin kaavoitukseen

Janakkalan kunnan ja Suomen Nestlén yhdessä tilaama ammoniakkiselvitys ei vaikuta itäisen Turengin kaavoitukseen. Jäätelötehtaan aiheuttama ammoniakkiriski on kuitenkin otettava huomioon, kun keskustaa kehitetään.

Tämä käy ilmi ammoniakkiselvityksen luonnoksesta, joka on valmistunut melko äskettäin. Varsinainen selvitys valmistuu loppukesästä.

Onnettomuusriski minimaalinen

Jäätelötehdas käyttää ammoniakkia jäähdytysjärjestelmänsä kylmäaineena. Sitä on laitoksessa noin 20 tonnia.

Jäätelötehdas on sijainnut Turengin keskustassa 51 vuotta, ja sen turvallisuus on vuosien myötä koko ajan parantunut. Koko kylmälaitteisto ja hälytysjärjestelmä on modernisoitu, ja onnettomuuden riskiä pidetään minimaalisena.

Selvitys tehdään nyt siksi, että Turengin keskustaan kaavoitetaan uutta asumista. Lisäksi kemikaaliturvallisuusasetuksen turvallisuusmääräykset tiukentuivat viime vuonna.

Selvityksessä on mallinnettu ammoniakkivuodon käyttäytymistä ja leviämistä. Selvityksessä arvioitiin, että konkreettisin riski kohdistuu tehtaan työntekijöihin, mutta he ovat riskeistä tietoisia ja koulutettuja.

Rakennuslupiin turvamääräyksiä

Lähellä olevien kiinteistöjen turvallisuutta voidaan varmistaa ohjeilla, harjoituksilla ja teknisillä ratkaisuilla. Tarvittaessa rakennuslupiin voidaan harkita määräyksiä, joilla lisätään rakennuksessa olevien ihmisten turvallisuutta. Määräykset voivat koskea esimerkiksi hälytysjärjestelmiä, ilmanvaihdon hätäpysäytystä ja ovien sijoittamista.

Ammoniakkiselvitys ei vaikuta Aavalinnan asemakaavamuutokseen Turengin koulun lähellä eikä Turengin itäosan yleiskaavan etenemiseen. Molemmissa kaavoissa osoitetaan uutta asumista tehtaan tuntumaan.

Turengin keskustan kehittäminen on tällä hetkellä pysähdyksissä, koska keskusliikkeillä ei ole kiinnostusta lisärakentamiseen. Mutta kun kehittämiseen joskus päästään, ammoniakkiselvitys otetaan huomioon.

Selvityksen nimi on ”Ammoniakin leviämismallinnus ja maankäytön tarkastelu”. Sen ovat tilanneet Janakkalan kunta ja Suomen Nestlé. Selvitystä tekee Ramboll Finland oy. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic