Kanta-Häme

Ampumaurheilusta voi saada elinikäisen harrastuksen

 

Suomen toiseksi vanhin ampumaseura perustettiin Hämeenlinnassa 1875. Seura sai nimen Hämeen läänin metsästysseura eli Jagtföreningen i Tavastehus län.
 
Noihin aikoihin ampumakilpailun palkintona oli kerran elävä sudenpentu. Vuoteen 1963 saakka seura toimi urheiluampuma- ja metsästysseurana, sen jälkeen toiminta eriytettiin, metsästysseura jatkoi omalla nimellään, toinen osa muuttui Hämeenlinnan Ampumaseuraksi.
 
1950-luvulla seurassa alettiin panostaa nuorten kouluttamiseen. Hämeenlinnan keskustassa ollut Hanssin Jukka-lentokonekahvila oli Hämeenlinnan Ampumaseuran omistama ja kahvilan tuotto käytettiin nuorisotoimintaan.
 
Talvella sisällä,  kesällä Ahvenistolla
Tätä nykyä Hämeenlinnan ampumaseuran jäsenmäärä on 261. Heistä aikuisia jäseniä on 217, nuoria 44. Miehiä on enemmistö eli 215, naisia puolestaan 46.
 
Ampumaseuran toiminta jakaantuu kesä- ja talvikauteen: talvella ilma-aseammuntaa lämmitetyissä sisätiloissa, käytössä on silloin ilma-pistooli ja kivääri. Lisäksi on riistamaaliammuntaa liikkuvaan maaliin. Kesäaikaan ammutaan Ahveniston ampumaradalla ruutiaseilla, joita ovat pienoispistooli, isopistooli ja pienoiskivääri.
 
Radalle on myönnetty vastikään ympäristölupa vuoteen 2020 saakka.
 
Hämeenlinnan ampumaseuran tuotto tulee jäsenmaksuista ja ratamaksuista. Jäsenmaksu on 45 euroa vuodessa, alle 20-vuotiaiden jäsenmaksu 20 euroa. Myös kilpailuilla pyritään saada rahoitusta. Hämeenlinnan kaupunki avustaa seuraa tilatuella.
 
– Alaikärajaa ampumaharrastukselle ei ole, kriteerinä on pystyä pitelemään asetta ja keskittyä kuuntelemaan ohjeita. Tämä onnistuu suunnilleen 7–8-vuotiaalta. Nuorimpana seuraan on tullut nykyisin 9-vuotias harrastaja, hän oli aloittaessaan 6-vuotias, kertoo Hämeenlinnan Ampumaseuran toiminnanjohtaja Timo Hänninen.
 
Kurssin kautta
Harrastus aloitetaan nuorten kurssin kautta, vanhempien edellytetään olevan mukana ainakin aluksi.
 
Seuralla on aseita, joten omaa asetta ei tarvitse olla. Kurssin aluksi käydään perusteellisesti läpi turvallisuussäännöt ja -määräykset. Vanhemmat ja ohjaajat huolehtivat turvallisuudesta annettujen ohjeiden mukaan.
 
– Lasten kurssi alkaa yleensä syksyllä. Viimekeväisellä naisten kurssilla aloitti 22 uutta harrastajaa, heistä toistakymmentä jatkaa nyt vakituisesti. Aikuisharrastajia yritetään edelleen saada mukaan. Vuodenvaihteen jälkeen alkaa tutustumiskurssi uusille, lajista kiinnostuneille aikuisille ja kertauskurssi entisille ampujille, joiden harrastuksessa on ollut taukoa, kertoo Hänninen.
 
Valtakunnallista  menestystä
Vuonna 2012 järjestämme veteraaniampujien mestaruuskilpailut. Vuodelle 2014 ja 2015 haemme Iittala-halliin valtakunnallisia 8–14-vuotiaiden Kultahippufinaaleja.
 
Kuluvan vuoden aikana Hämeenlinnan Ampumaseura on saavuttanut useita suomenmestaruuksia. Olli Ruokolainen voitti yleisen sarjan SM:n. Katariina Laine ja Saana Tattari ovat 18-vuotiaita kultamitalisteja. He saivat joukkue-SM:n myös ilmakiväärin N24-sarjassa Taina Ruokolaisen kanssa.
 
Seuran ikämiesryhmäkin on hyvä, Veikko Alanko sai SM-pronssia isopistoolissa, toiminnanjohtaja Hänninen luettelee.
 
 
Jatta Pöyhönen-Wiik
 
 
 
 
Hämeenlinnan Viikkouutiset julkaisee juttusarjan Hattulan, Hämeenlinnan, Janakkalan alueilla toimivien järjestöjen, yhdistysten ja seurojen toiminnasta.
 
Aihealue kattaa aina sosiaalityön vapaaehtoistyöstä urheiluun, liikuntaan sekä kulttuurin saralle. Mitään yhdistys- tai seuratoimintaa ei rajata pois Meidän seurassa -juttusarjasta.
 
Juttusarjaan voi ilmoittautua sähköpostitse:
tai puhelimitse: 0400-467 046

Päivän lehti

30.3.2020