Kanta-Häme

Ämy jatkuu varmoissa käsissä

– Tuntuu hyvältä, kun tiedän, että täällä pärjätään ilman minua, sanoo Päivi Lilja.

Kolme vuotta ilmaisfestaria luotsannut Lilja sanoo ämyläisten ja Ämyrockin olevan nyt kypsä vetäjän vaihtoon.

Ämy valistaa positiivisesti

Lilja sanoo, että Ämyllä on aina ollut vakaa arvopohja. Aikaisempina vuosina teemana on ollut muun muassa kaupankäynnin eettisyys. Tänä vuonna yhteistyökumppanina on Luontoliitto.

– Välitämme tärkeinä pitämiämme arvoja, mutta positiivisessa mielessä. Sen sijaan, että alkaisimme saarnata asioista, tuomme niitä esille osallistumisen kautta, Lilja sanoo.

Ämyrock on järjestänyt erilaisia työpajoja kaiken ikäisille koko Liljan puheenjohtajakauden ajan. Tänä vuonna toimintaa oli romuaskartelusta djemberummun soittamiseen ja improvisaatioteatteriin. Myös festarin tämänvuotinen yhteistyökumppani Luontoliitto näkyi susiteemallaan.

Ämyrock ei rajoitu pelkästään musiikkiin, eikä Ämyn toiminta kesän festariin. Tapahtumaa suunnitellaan koko vuoden ajan, ja vapaaehtoiset sekä Ämy-aktiivit järjestävät esimerkiksi musiikkitapahtumia. Ämyläiset osallistuvat pitkin vuotta myös talkootoimintaan, joka mahdollistaa kesän festarin toteutumisen.

Tavoitteena kulttuurin hyvinvointi ja tasa-arvoisuus

Liljan mukaan Ämyrock on kaikkien tapahtuma, jossa on mahdollista toteuttaa itseään.

– Pidän Kari Peitsamon määritelmää melko osuvana. Hän sanoi, että Ämy on anarkistinen punkkareiden hippifestari, Lilja sanoo.

Lilja näkee, että Ämyllä ja ilmaistapahtumilla yleensä on merkittävä rooli yhteiskunnan ja kulttuurin hyvinvoinnin kehittämisessä ja lisäämisessä.

– Ilmaistapahtumat ovat todella tärkeitä, sillä niissä jokaisella on mahdollisuus harrastaa kulttuuria, osallistua toimintaan muiden ihmisten kanssa ja kuulua porukkaan. Kulttuuri kuuluu kaikille, Lilja sanoo.

Festarin elämä jatkuu

Liljan ensisijaisena tavoitteena on ollut Ämyn jatkumisen turvaaminen.

– Se ei aina ole ollut itsestään selvyys, hän sanoo.

Nyt hän sanoo voivansa rauhallisin mielin jäädä sivuun.

– Voin olla varma, että ilman minua pärjätään ja että Ämy jatkuu.

Lilja sanoo, että festari on paitsi yleisölle myös tekijöilleen hyvin tärkeä. Ämy on monelle vapaaehtoiselle ainutlaatuinen tapa päästä käyttämään omia kykyjä ja luovuutta.

Ämy jatkuminen on varmaa, mutta millaisena se jatkuu, on Liljan mukaan järjestäjistä kiinni.

– Festari on aina tekijöidensä näköinen. Tietty vaihtoehtoisuus tulee kyllä varmasti säilymään.

Ensi kesänä Ämyrock juhlii 40-vuotissynttäreitään, mutta niiden teemasta ja rytmeistä vastaa uusi puheenjohtaja.

Suunnitelmia juhlavuoden varalle on Liljan mukaan jo paljon ja puheenjohtajaehdokkaatkin plakkarissa, mutta niistä hän vielä toistaiseksi vaikenee.(HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic