Kanta-Häme

Ämy on susien puolella

 

Festivaalien juontaja Roman Schatz on saanut jo tappouhkauksiakin susien suojelun takia. Ensi kesän Ämyssä lavalle nousevat muiden muassa Marjo Leinonen Huff’n Puff, The Valkyrians, Lopun ajan mies sekä tietenkin Kari Peitsamo. 
 
 
 
Ämyllä on uusi linja. Vuonna 2011 se kaatoi raja-aitoja ja oli Suomen ensimmäinen Reilun kaupan periaatteiden mukaan järjestetty rock-festivaali. Viime vuonna yhteistyökumppanina oli Eettinen kauppa. 
 
Nyt Ämyllä on tulenarka yhteistyökumppani Luonto-Liiton Salakaadot seis -kampanja. 
 
Itse ilmaisfestivaalissa susiteema näkyy muun muassa siten, että festivaalin juontaa Salakaadot seis -kampanjan julkkissuojelija, kirjailija ja toimittaja Roman Schatz. Festivaalien aikana järjestetään työpajoja, joissa teema näkyy. Ämy ry:n puheenjohtaja Päivi Lilja myös vinkkaa, että paikalle on tulossa myös ”susilauma”. 
 
Parhaillaan susikeskustelu käy kuumana. Sen vuoksi Ämykin kertoi tiistaina yhteistyökumppaninsa, vaikka siitä on sovittu jo viime syksynä. Luonto-Liiton viesti on, että susi kuuluu Suomen luontoon ja ihmisen ja suden rinnakkaiselo samoilla alueilla on mahdollista.
 
– Salametsästystä ei pidä hyväksyä edes hiljaisesti, sanoo Nina Harju Luonto-Liitosta. 
 
Suomessa elää noin 135 sutta. Karhuja on yli tuhat.
 
– Mun rooli on saada eri osapuolet puhumaan keskenään. Ihmisiä ja susia pitää suojella toisiltaan, kertoo Roman Schatz. 
 
Ämyn välispiikeissäkin on odotettavissa pieniä tietoiskuja susista.  
 
Schatz ei arvannut millaisen vastaanoton saisi susien salakaadot seis -kampanjan suojelijana. Hän on saanut muun muassa tappouhkauksia. 
 
Ämy onkin mukavaa vaihtelua. 
 
– Saan juontaa elämäni ensimmäiset rokkifestarit. 
 
Täällä Kari Peitsamo, taas
Ämy julkaisi tiistaina myös viisi kokoonpanoa, jotka nähdään 29.6. kaupunginpuistossa. 
 
– Olen suhteettoman innoissani, sillä olen pitkään odottanut Ämyyn naisartisteja, isoja kokoonpanoja ja torvia, hehkuttaa Päivi Lilja. 
 
Marjo Leinonen Huff’n Puff on rhythm and blues -yhtye. Ska punkkia soittaa helsinkiläinen The Valkyrians. Rapin ystäville tarjolla on soulia, hipohoppia, jazzia ja funkia yhdistelevä HAlf Past Never band. Hämeenlinnnasta lähtöisin oleva Lopun ajan mies vastaa blues, folk ja rock-hengestä. 
 
Kaupunginpuiston lavalle nousee myös 30. kerran Kari Peitsamo. 

Päivän lehti

9.4.2020