Kanta-Häme

Analyysi: Deja-vu-ilmiö iski Janakkalan valtuustossa

Hei, olen kuullut tämän ennenkin! Déjà-vu-ilmiö siis parhaasta päästä maanantaina Janakkalan valtuustossa.

Valtuusto kävi läpi vuoden aikana ja aiemminkin esillä olleita aloitteita, sekä valmiiksi asti käsiteltyjä että keskeneräisiä.

Taas kerran ihmeteltiin, miksi osa aloitteista on aina vain kesken, vaikka käsittelyaikaa olisi ollut esimerkiksi kaksi vuotta. Ja joistakin tuntui siltä, että osa aloitteista on ehkä kokonaan unohtunut.

Eniten puhuttiin Tervakosken ja Riihimäen välisestä kevyen liikenteen väylästä, jota keskustan ryhmä esitti syksyllä 2015. Markku Virtanen nosti asian esiin, ja Mikko Kautto ihmetteli, onko asiaa käsitelty lainkaan, vaikka sen yhteydessä on sana ”valmis”.

Kautto julistautuikin edesmenneen Esko Helteen perilliseksi – Hellehän jaksoi aina muistuttaa aloitteiden merkityksellisyydestä ja siitä, että ne pitää käsitellä säällisessä aikataulussa.

No, monipolvisen keskustelun jälkeen todettiin, että hallinnollisesti Tervakosken pyörätieasia on mennyt aivan oikein. Kun on todettu, ettei sen kummemmin elyllä kuin kunnallakaan ole rahaa tällaisen kevytväylän rakentamiseen, asian käsittely on tullut valmiiksi.

Hieman outoa oli se, että joillekin valtuutetuille tuntui tulleen jonkinlaisena yllätyksenä, että hyviäkin hankkeita karsiutuu rahapulan takia.

Osmo Tokeensuu (kesk.) sanoikin, että raha ei ”kaikkeen piisaa” ja että tarpeellisiakin asioita joudutaan karsimaan. Reijo Löytynoja (sd.) taas muistutti, että viime syksynä piti tehdä miljoonan euron karsinnat kunnan taloustilanteen takia.

Anita Ventola (ps.) ihmetteli moneen kertaan, kuinka Turengin skeittiramppi on saanut rahaa, mutta Tervakosken ei.

– Miksi aina otetaan Tervakoskelta pois? hän parahti.

– Ja tehdäänkö Eväsojan leikkipuistokin Turenkiin? hän heitti.

Tervakosken Eväsojan alueen asukkaat ovat näet jättäneet kuntaan viime vuoden alussa vetoomuksen, jotta alueelle saataisiin leikkipuisto nopeutetussa aikataulussa.

Tekninen johtaja Jukka Vahila vastasi Ventolalle, että kyllä Eväsojan puisto rakennetaan Tervakoskelle, ja työ tehdään tulevana kesänä.

Vihreiden Petri Ojanen puuttui ramppiasiaan. Hän huomautti, että pitäisi kysyä nuorilta, kannattaako edes rakentaa skeittiramppia, vai onko parkour jo suositumpi harrastus.

Kalevi Ilmarinen (sd.) puolestaan ihmetteli, miksi terveyden edistämiseen tähtäävä aloite ei ole vieläkään valmis, vaikka demariryhmä jätti sen yli kaksi vuotta sitten.

Talous- ja hallintojohtaja Jenni Jokela lupasi, että hallinto tekee aloiteasiassa – jälleen kerran – parannuksen. Aloitteita pidetään esillä esityslistoilla niin, ettei mikään aloite pääse unohtumaan tai makaamaan liian pitkäksi aikaa. HäSa

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic