Kanta-Häme

Analyysi: Hattulan budjetista puhuttiin jo etuajassa

Valtuusto on herännyt Hattulassa, nimittäin puhumaan.

Ei ole pitkä aika siitä, kun valtuuston kokous kesti Hattulassa enintään puoli tuntia, joskus allekin. Esimerkiksi budjetti saatettiin hyväksyä ilman ainuttakaan puheenvuoroa.

Toisin on nykyään. Keskiviikkoiltanakin puhuttiin budjetista, vaikkei ollut vielä budjettikokouskaan.

Toisaalta oli luonnollista puhua talousarviosta, kun kerran keskusteltiin siitä, pitääkö veroprosenttia nostaa. Äänestyksen jälkeen valtuusto päätti nostaa veroprosentin 20,5:een.

Jotkut pitivät nostoa aivan kamalana asiana, vaikka myös muut seudun kunnat ovat nostamassa prosenttiaan: Hämeenlinna 20,75:een ja Janakkala tasan 21:een.

Hattulan uusikin veroprosentti on siis jäämässä seudun matalimmaksi.

Seppo Söderlund (ps.) totesi, että on hankalaa, kun verot pitää lyödä jo kiinni, vaikka budjetista päätetään vasta kuukauden päästä.

Ehkä Hattulankin kannattaisi harkita samaa kuin Hämeenlinna ja Janakkala. Hämeenlinnassa on jo vuosien ajan päätetty veroprosentit ja talousarvio samassa kokouksessa. Janakkalaan tämän uuden käytännön toi kunnanjohtaja Tanja Matikainen, mutta sitä on toistaiseksi onnistuttu noudattamaan siellä vain kerran eli viime vuonna.

Jotkut valtuutetut (keskustan Pentti Pietilä esimerkiksi) sanoivat, että ottaisivat mieluummin miinusmerkkisen budjetin kuin veroprosentin korotuksen.

Seppo Kankkunen (sd.) huomautti, että kunnalla on neljän miljoonan puskuri, joten miinustalousarviota ei pidä pelätä.

Lähikouluista tietenkin puhuttiin myös, samoin uudesta Juteinikeskuksesta. Matti Puotila (kok.) huomautti, että uuteen kouluun piti saada oppilaita muualta, mutta ei saatukaan.

– Ja nyt Juteinikeskuksessa on toista sataa tyhjää paikkaa.

Lisäksi Puotila kertoi saaneensa sellaista viestiä, että Hattulasta ei tahdo saada rakennuslupia.

Kokouksen tunteellisimman puheenvuoron piti vihreiden Mari Monto, joka kannatti veronkorotusta.

– Melkein itkettää. Tulkaa katsomaan kentälle, kuinka opettajat ja hoitajat ovat puun ja kuoren välissä. Kyse on työssä jaksamisesta. Eivät ihmiset ajattele jotain 0,5:tä prosenttia, vaan palveluita. Hävetkää!

Tätä hävetkää-kehotusta valtuutettu pyysi kuitenkin myöhemmin anteeksi.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic