Kanta-Häme

Analyysi: Näin Game of Thrones nousi ilmiöksi, joka valloitti maailman

Game of Thrones ei olisi voinut nousta maailmanlaajuiseksi ilmiöksi ilman internetiä, sosiaalista mediaa ja HBO:ta. Mitä muuta megasuosion takaa löytyy?
Koko Game of Thronesin päähenkilöiksi ovat nousseet äpärä Jon Snow (Kit Harington) ja Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), joiden ympärille kietoutuu myös sarjan suurin salaisuus. Viime kauden lopussa paljastettu käänne on tuttu faniteoriasta, joka kehitettiin jo pari vuosikymmentä sitten. Kuva: Helen Sloan / HBO
Koko Game of Thronesin päähenkilöiksi ovat nousseet äpärä Jon Snow (Kit Harington) ja Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), joiden ympärille kietoutuu myös sarjan suurin salaisuus. Viime kauden lopussa paljastettu käänne on tuttu faniteoriasta, joka kehitettiin jo pari vuosikymmentä sitten. Kuva: Helen Sloan / HBO

Tänä keväänä katsojat ympäri maailmaa jännittävät, kuka lopulta istuu rautavaltaistuimelle. Talvi on täällä.

Tuskin kukaan on voinut välttyä siltä rummutukselta, jonka HBO:n megasarja Game of Thronesin kauan odotettu kahdeksas ja viimeinen kausi on saanut aikaan.

Sarjasta on kirjoitettu lukemattomia analyyseja, ja supersuosittua fantasiatarinaa kytketään surutta myös tosimaailmaan. Esimerkiksi Australian Punainen risti laski, ketkä sarjan hahmoista ovat tehneet eniten sotarikoksia.

Game of Thronesia on kutsuttu maailman ensimmäiseksi maailmanlaajuiseksi tv-ilmiöksi. Aiemmin ei ole ollut mahdollista, että eri maanosissa jännitetään tv-sarjan alkua samanaikaisesti. Nyt sarjaa näyttävä HBO tarjoaa jaksot yhtä aikaa kaikkialla.

Aikaisemmin televisio on ollut suhteellisen paikkaan sidottu media, vaikka suursuositut, lähinnä yhdysvaltalaiset, tv-sarjat ovatkin keränneet katsojia ympäri maailmaa. Muissa maissa jaksoja on saatu kuitenkin odottaa kuukausia, jopa vuosia.

Yhtä aikaa ympäri maailmaa

Koska HBO on sekä sarjan tuottaja että jakelija, sen on helppo tarjota jaksot samanaikaisesti kaikkialla omassa striimauspalvelussaan tai yhteistyökumppaneidensa kautta. Monissa muissa striimauspalveluissa, kuten Netflixissä, tuotantosuhteet mutkistavat sarjojen esityksiä maarajojen ulkopuolella.

Jo vuonna 2014 uutisoitiin, että Game of Thrones on laittomasti ladatuin tv-sarja maailmassa. Hype sarjan ympärillä levisi internetin kautta myös niihin maihin, joilla ei ollut pääsyä HBO:n äärelle.

Vuonna 2015 ennen viidennen kauden alkua HBO alkoi taistella vastaan ja teki kasan yhteistyösopimuksia, joten sarja päästiin näyttämään yhtä aikaa 170 maassa.

Nyt fanit paikasta riippumatta pääsevät seuraamaan Valtaistuinpelin loppuratkaisuja yhtä aikaa, ja reaktioita voi seurata reaaliajassa sosiaalisessa mediassa. Eniten internet onkin kasvattanut sarjan suosiota sen kautta, kuinka helppo fanien on jakaa kokemuksiaan sosiaalisessa mediassa.

Äpärien taistelu kuudennella kaudella on tähän mennessä suurin taistelu Game of Thronesin tv-historiassa. Kuva: Courtesy of HBO

Budjetti kasvattaa mittasuhteita

Vaikka elämme television kulta-aikaa, Game of Thrones erottuu edukseen laatusarjojen joukossa.

Kun fantasiasarja alkoi vuonna 2011, se ei ollut sama uraauurtava puheenaihe kuin nyt. Se voitti parhaan draamasarjan Emmy-palkinnon vasta viidennestä kaudestaan, jota yleisesti pidetään sarjan huonoimpana.

Viimeisen kauden kuuden jakson budjetti on yhteensä 90 miljoonaa dollaria. Yksi jakso maksaa siis noin 15 miljoonaa dollaria, kun ensimmäisellä kaudella yksi jakso kustansi keskimäärin kuusi miljoonaa dollaria.

Ensimmäisellä kaudella budjetti ei riittänyt taistelukohtauksiin, joten ne käytin kuvien ulkopuolella. Erikoistehosteita ei juuri ollut.

Nyt taivaalla lentelevät lohikäärmeet, jotka vetävät vertoja suurten Hollywood-elokuvatuotantojen hirviöille. Samoin taistelukohtaukset voisivat olla suoraan satojen miljoonien kassamagneettielokuvista.

Ensimmäisellä kaudella sarjan päähenkilö oli Starkin suvun ja Pohjoisen johtohahmo Ned Stark (Sean Bean). Kuva: HBO

Kukaan ei ole turvassa

Sarjan suosiolle on monta syytä, mutta ehkä isoin on shokeeraavat juonenkäänteet. Niistä on kiittäminen kirjailija George R. R. Martinia, jonka Tulen ja jään laulu -kirjasarjaan tv-sarja perustuu.

Nykysarjoissa päähenkilöiden voi pääosin olettaa pysyvän hengissä. Game of Thronesissa on oikeaa jännitystä, koska yksikään suosikkihahmo ei ole turvassa. Valar morghulis, eli kaikkien on kuoltava.

(Nyt seuraa spoilereita. Ne voi välttää hyppäämällä seuraavaan väliotsikkoon.)

Sarja erottui joukosta ensimmäisen kauden lopussa, kun koko sarjan päähenkilönä pidetty Ned Stark, jota näytteli silloin isoin sarjaan saatu tähtinäyttelijä Sean Bean, teloitettiin. Se todella yllätti katsojat, jotka eivät olleet kirjoja lukeneet.

Kun itse aloitin sarjan katsomisen, sain neuvon kirjoja lukeneilta ystäviltäni. Älä rakastu yhteenkään hahmoon.

Menin ja rakastuin. Lopulta kolmannen kauden lopussa vietin hetken pää viltin alla, kun yksi tv-historian järkyttävimmistä jaksoista oli päättynyt. Sarjan katsojat tietävät, mistä puhun.

Punaiset häät, joissa kuoli iso joukko suosittuja hahmoja, laajensivat sarjan katsojakuntaa myös fantasiafanien ulkopuolelle. Juonenkäänteestä tuli puheenaihe somessa.

Kohtaus oli shokeeraava ja brutaali, mutta samalla upeasti kuvattu, käsikirjoitettu ja näytelty. Punaisiin häihin tiivistyy koko sarjan viehätys ja tyyli, joka kiehtoo ympäri maailmaa.

Game of Thronesin fantasiamaailmassa lohikäärmeet ovat Targaryenien vallasta syöstyn suvun symboli. Kuva: Courtesy of HBO
Game of Thronesin fantasiamaailmassa lohikäärmeet ovat Targaryenien vallasta syöstyn suvun symboli. Kuva: Courtesy of HBO

Draamaa ja kohuja

Verisistä ja yllättävistä kuolemista on tullut sarjassa rutiinia, mutta ei kuitenkaan itsetarkoitus.

Vaikka kyseessä on fantasiamaailma, josta löytyy lohikäärmeitä ja zombie-armeija, pääosassa ovat henkilöhahmojen väliset suhteet. Sarjasta löytyy jokaiselle jotakin: on poliittista juonittelua, ihmissuhdedraamaa, sotimista, alastomuutta ja seksiä.

Game of Thrones on noussut niin isoksi ilmiöksi, ettei se ole välttynyt kohuilta. Katsojamäärä vaan lisäntyy, kun kohistaan rasismista (liian monta valkoihoista hahmoa) tai seksismistä (naiset vähissä vaatteissa, altavastaajina ja seksuaalisen väkivallan uhreina).

Lopussa avainpelaajiksi ovat kuitenkin nousseet erityisesti fantasiamaailmassa harvinaiset, syvällisesti rakennetut naishahmot. Tarina kuvaa patriarkaalisia ja feodaalisia järjestelmiä, jotka ovat meidän maailmassamme muinaisjäänteitä.

Lähes koko vuosikymmenen pyörinyt tv-sarja pakotetaan peilaamaan myös omaa, todellista ja muuttuvaa aikaamme, vaikka se sijoittuu kuvitteelliseen fantasiamaailmaan.

Odotus päättyy pian

Vuonna 1996 alkanut kirjasarja on yhä kesken, kun suunnitellusta seitsemästä kirjasta on julkaistu vasta viisi. Kuudetta kirjaa on odotettu vuodesta 2014 lähtien.

Kirjojen lukijat ovat odottaneet loppuratkaisua parikymmentä vuotta, ja tv-katsojatkin ainakin yhtä pitkältä tuntuvan ajan. Viime kauden ja nyt esitettävän kahdeksannen kauden välissä ehti kulua lähes kaksi vuotta.

George R. R. Martin on sanonut, että kirjojen loppu saattaa erota paljonkin tv-sarjasta, tai sitten niissä voi olla jopa 98 prosenttia samaa. Mene ja tiedä. Varmaa on se, että tässä sarjassa odotusta tuskin palkitaan ainakaan onnellisella lopulla.

Game of Thronesin viimeinen kausi alkoi huhtikuun puolivälissä, ja vielä on jäljellä neljä jaksoa. Loppuratkaisua saadaan jännittää toukokuun puolivälin paikkeille asti.

Sen jälkeen voimme vain jäädä odottamaan, löytyykö sarjakuninkuuden valtaistuimelle sen arvoista perijää. HäSa

Lue lisää: Game of Thrones teki Pilou Asbækista niin tunnetun, että hän sai lentokentän rajatarkastukset pysähtymään: Hän antaa vihjeen suurtuotannon ratkaisusta

Westerosin maanosan Seitsemän kuningaskunnan hallitsija istuu rautavaltaistuimella, josta on taisteltu koko sarjan ajan. Kuva: Courtesy of HBO
Westerosin maanosan Seitsemän kuningaskunnan hallitsija istuu rautavaltaistuimella, josta on taisteltu koko sarjan ajan. Kuva: Courtesy of HBO

Katso Game of Thronesin 8. kausi maanantaisin HBO Nordicilla, josta löytyvät myös sarjan aiemmat 7 kautta.

Päivän lehti

22.1.2020