Kanta-Häme

Analyysi: Nyt yritetään jakaa luottamuspaikat yhteisymmärryksessä

Neuvottelut luottamuspaikkojen jaosta käynnistyvät Hämeenlinnassa nopeasti. Aloite on perinteisesti suurimmalla puolueella eli tällä kertaa kokoomuksella.

– Kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja eniten ääniä saanut yleensä ovat käynnistäneet neuvottelut eli kai me sitten Kankaanpään Jennan kanssa niin tehdään, kokoomuksen ääniharava Sari Rautio arveli maanantaina lomamatkalta Skotlannista.

Pääsiäisen pyhinä on alustavia yhteydenottoja eri puolueisiin, mutta virallisempikin neuvonpito pyritään aloittamaan mahdollisimman nopeasti.

– Meillä ei ole aikaa tuhlattavaksi, sillä uuden valtuuston ensimmäinen kokous on kesäkuun alussa. Silloin luottamuspaikkojen jaosta vallitsee toivottavasti yhteisymmärrys.

Niin Rautio kuin koko kaupungin ääniharava Tarja Filatov (sd.) toivovat, että nyt luottamuspaikkojen jakoon päästään avoimemmin mielin kuin edellisten kuntavaalien jälkeen.

– Nyt ei ole tietoa, että olisi mitään blokkijakoa. Se tuo väljyyttä neuvotteluun, Filatov pohtii.

Hänen mukaansa kaupunkilaiset ovat hyvin kyllästyneitä päättäjien riitelyyn.

– Vaalityössä se nousi koko ajan esiin.

Myös vihreiden ääniharava Kirsi Ojansuu-Kaunisto uumoilee, että tällä kertaa luottamuspaikkojen jaossa voidaan toimia avoimemmin ja sopuisammin kuin viime vaalikauden alla.

– Uskon, että nyt myös isot puolueet kunnioittavat pieniä ryhmiä ja päästään rakentamaan kaupunkia yhdessä eteenpäin katsoen.

Valtuustosopimus räjäytettiin alkutekijöihinsä tällä kaudella moneen kertaan.

Filatov pitää sellaisen solmimista erittäin tärkeänä.

– Siihen pitäisi kirjata ainakin isoimmat kehitysasiat, vaikkapa homestrategia eli kuinka järjestelmällisesti hoidettaisiin homekoulut kuntoon,

Myös Rautio pitää valtuustosopimuksen solmimista kaikkein puolueiden kesken tavoitteena.

Perussuomalaisissa jälleen jättimäisen äänipotin kerännyt Lulu Ranne kertoo puolueen olevan avoin yhteistyölle kaikkiin suuntiin.

– Tärkeää on, että kaupunginhallitukseen ja lautakuntien johtoon löydetään osaajia, joilla on myös aikaa paneutua tehtäviinsä.

Ranne korostaa sitä, että kaupunginhallituksessa kaikilla ryhmillä pitäisi olla edustus.

Puolueet valitsevat neuvottelijansa lähiaikoina.

Suurin puolue saa yleensä valita päältä kaupunginhallituksen tai valtuuston puheenjohtajuuden. Kaupunginhallitusta pidetään painavampana paikkana.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan pesti kiinnostanee edelleen Rautiota.

Valtuuston puheenjohtajuuden ottajiksi demareista voi löytyä useitakin kärkipään ehdokkaita, jos Filatov ehdi sitä hoitaa eduskuntatyön ohella.

Valtuuston naisvalta säilyy nykyisellään, noin 53 prosentissa. Keski-ikä on 51 vuotta. HÄSA

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic