fbpx
Kanta-Häme

Analyysi: Poliisin ase saattoi pelastaa henkiä Kettumäessä, Norjassa poliisi sai kantaa asetta vasta Kongsbergin hyökkäyksen jälkeen

Suomessa poliisi kantaa asetta, Norjassa poliisit haluaisivat aseet. Aseeton poliisi on maailmassa harvinaisuus. Kongsbergin verilöyly herätti asekeskustelun jälleen Norjassa.
Suomessa virka-ase kulkee aina poliisin mukana tehtävästä riippumatta. Kuva: TERHO AALTO / ARK.
Suomessa virka-ase kulkee aina poliisin mukana tehtävästä riippumatta. Kuva: TERHO AALTO / ARK.

Suomalaiset poliisit kantavat aina virka-asetta. Se saattoi pelastaa kahden poliisin ja sosiaalipäivystyksen työntekijöiden hengen Hämeenlinnan Kettumäessä syyskuun lopulla, kun mies yllättäen avasi tulen kohti virkamiehiä.

Norjassa puolestaan heräsi julkinen keskustelu poliisien aseistamisesta sen jälkeen, kun jousella ja veitsellä aseistautunut mies surmasi viisi ihmistä Kongsbergissä lokakuun 14. päivänä.

Vaikka Pohjois-Euroopan poliisivoimat toimivatkin monissa asioissa yhdenmukaisesti, jakautuu alue kahteen eri leiriin poliisien aseistamisen suhteen.

Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Virossa poliisilla on aina ase

Kun joulukuussa 2020 Hämeen poliisilaitoksen uusi poliisipäällikkö Marko Viitanen esittäytyi lehdistölle, päätimme ottaa valokuvia poliisilaitoksen edessä.

Ennen ulos astumista poliisipäällikön piti poiketa hakemassa varustevyönsä, sillä poliisin ei sovi astua ulos edes pariksi minuutiksi ilman virka-asettaan. Niin kiinteä osa poliisin varustusta se Suomessa on.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Alasen mukaan aseen kantamisella on pitkä historia eikä hän muista, että poliisin aseistamisesta olisi Suomessa koskaan edes käyty laajempaa keskustelua sen paremmin poliisin piirissä kuin julkisuudessakaan.

Asetta kantava poliisi edustaa valtion väkivaltamonopolia, jolla on oikeus myös kuolettavan voiman käyttämiseen äärimmäisten tilanteiden niin vaatiessa. Jatkuvaa aseen mukana kantamista voidaan perustella myös työturvallisuudella laajassa maassa, jossa lisävoimat voivat olla kaukana.

Lähinnä itsepuolustukseen tarkoitettujen käsiaseiden lisäksi poliisiautojen varustukseen kuuluu tulivoimaisempia ja tarkempia aseita erityistilanteita varten.

Käytäntö on sama myös Tanskassa, Ruotsissa ja Virossa.

Norjassa poliisi kantaa asetta vain poikkeustilanteissa

Myös Norja on Suomen tavoin pitkien välimatkojen maa, mutta siellä poliisit eivät normaalisti kanna tuliasetta vyöllään. Etälamautinkin lisättiin norjalaispoliisien normaaliin varustukseen vasta viime syyskuussa.

Kongsbergin verilöylyn jälkeen poliisit ovat poikkeuksellisesti kantaneet tuliaseita ja maassa käydään nyt keskustelua, tulisiko siitä tehdä pysyvä käytäntö.

Norjalaispoliisien aseet ovat normaalisti olleet partioauton lukitussa lokerossa tai jopa poliisilaitoksella. Pistoolin tai konepistoolin ottaminen lokerosta vaatii luvan esimieheltä, mikä vie aikaa. Tuoreeltaan arveltiin, että osa Kongsbergin surmista olisi tapahtunut poliisin oltua jo kontaktissa tekijään.

Norjalaisten poliisien järjestö on pitkään vaatinut poliisin aseistamista, mutta 14. lokakuuta asti oikeusministerinä toimineen Monica Mælandin mukaan Norjassa poliisien kuuluu olla aseistamattomia.

Islannissa seurataan Norjan mallia. Maassa on sen itsenäisyyden aikana vuodesta 1944 lähtien vain yksi henkilö kuollut poliisin luodista. Árbærissa vuonna 2013 käyty tulitaistelu järkytti suuresti islantilaisia.

Brittipoliisit aseistautuvat aiempaa useammin

Britanniassa, Irlannissa ja Uudessa-Seelannissa poliisit ovat perinteisesti aseistamattomia. Poikkeuksen muodostaa Pohjois-Irlanti verisen historiansa johdosta.

Britanniassa tuliaseiden on perinteisesti katsottu kuuluvan vain erityisille aseiden käyttöön koulutetuille poliiseille.

Näiden erikoispoliisien määrää on lisätty runsaasti 2000-luvulla ja heitä myös käytetään aiempaa näkyvämmin rutiinitehtävissä, kuten kotihälytyksissä. Tämä on herättänyt vastustusta maassa, jossa kyselyjen mukaan vain noin puolet kansasta kannattaa poliisien aseistamista.

Aseeton poliisi on harvinaisuus

Maailmanlaajuisesti katsottuna aseistamattomat poliisit ovat pohjoisen Euroopan sekä lähinnä saarivaltioiden erikoisuus.

Mitään rekisteriä ei asiasta pidetä, mutta Wikipediaan kerättyjen tietojen mukaan jo mainittujen Norjan, Islannin, Britannian, Irlannin ja Uuden-Seelannin lisäksi ilman mukana kulkevaa asetta työtään tekevät vain Bhutanin, Botswanan, Cook-saarten, Fijin, Kiribatin, Malawin, Marshall-saarten, Naurun, Niuen, Samoan, Salomon-saarten, Tongan, Tuvalun, Vanuatun ja Yhdysvaltojen Neitsytsaarten poliisivoimat.

Aseettomuuden takana on useimmiten periaatepäätös tai hyvin rauhallinen rikostilanne. HäSa

Menot