Kanta-Häme

Analyysi: Konsultit visioivat Hämeenlinnan juna-asemalle kokonaan uutta paikkaa

Hämeenlinnan rautatieasemalle on visioitu uutta sijaintia. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnassa ollaan tänä syksynä oikeasti Isojen Asioiden äärellä. Sellainen kutina jäi maanantai-iltaisen kaupunginvaltuuston runsaista puheista ja niiden sävystä.

Isot asiat ovat jopa isompia kuin toriparkki. Niillä on myös hiukan luotaantyöntävät nimet: visio ja strategia.

Oli mieluisaa kuulla, että valtuutetuilla on ymmärrystä siitä, mitä nuo isot sanat tarkoittavat. Kyse on siitä, millaisen kuvan ja tavoitteen päättäjät yhdessä pystyvät luomaan tulevaisuuden kotikaupungistamme.

Mikä kehitys meitä odottaa? Täsmällisemmin: millä keinoilla voimme itse vaikuttaa siihen, millaiseksi kehitymme?

Kaupunginhallituksen puheenjohtajalla Sari Rautiolla (kok.) on usein tapana kehua valtuuston keskusteluja, niin maanantainakin.

Kiitettävän moni valtuutettu tunnusti kaupungin teettämien lukuisien selvitysten arvon ja näki ne myös laajemmassa kehittämisen valossa. Demokratia sietää myös selvitysten ankaran arvostelun.

Valtuuston tiedoksi saama, Rambollin tekemä Hämeenlinnan keskustan kaupan palveluverkkoselvitys sisältää 125 sivulla myös paljon faktaa, jolle päätöksenteon kuitenkin täytyy aina perustua.

On siinä myös paljon trendien tulkintaa, ennusteita ja skenaarioita, jotka ovat luonnollisesti pehmeämmällä pohjalla.

Itäpuolen kaupat yhteen

Uutta toriparkin leimaamassa keskustelussa oli, että Rambollin selvityksestä haluttiin nostaa esiin Hämeenlinnan asemanseutu. Tuolla ei tarkoiteta nykyistä asemaa, vaan jotain ihan uutta. Uutta visiota.

Viipurintien sillan kohdalle voisi tulla pitkällä aikavälillä ”uusi houkutteleva asemakeskus”, jonne tulisi uusi rautatieasema ja joka ”yhdistää radan itäpuolen hajanaiset päivittäistavarakaupan toiminnot houkuttelevaksi kokonaisuudeksi”. (Selvitys tosin puhuu hassusti ”Viipurinsillasta”.)

Konsulttiyhtiö visioi Hämeenlinnalle myös uutta rautatieasemaa ja asemakeskusta (kuvassa oikealla). Ympyröiden sisällä liiketilojen kerrosneliömetrit.

Keskukseen tulisi liiketiloja (ankkuritoimintoina vähemmän yllättävästi supermarketit ja Alko), ravintoloita, viihdettä ja elämyksiä, työpaikkoja ja toimistoja sekä asumista ja majoitusta. Mainitaanpa myös robottibussilinja Goodmaniin asti.

Kaupunkilaisten käymässä keskustelussakin on jo ehditty tulkita uutta asemanseutua vaihtoehtona toriparkille. Myös valtuutettu Juhani Lehto (vas.) puhui uudesta asemanseudusta Goodman-Hämeensaari-ykköskortteli+tori -kolmion vaihtoehtona.

Selvitys kuitenkin nostaa uuden asemavision kunnolla esiin suosittamiensa kehitysaskelten toisessa vaiheessa, eli aikaisintaan 10 vuoden päästä – kun on ensin kehitetty Goodman-Hämeensaari-tori -kolmiota, toriparkin kera.

Raha ratkaisee

Savolainen vision määritelmä (herroin huave) tuli mieleen, kun Raatihuoneella odotetusti nostettiin esiin myös kaupungin tiukka ja mitä ilmeisimmin yhä tiukkeneva taloustilanne. Lulu Ranne (ps.) puhui ”hulppeista haaveista” ja oli valmis panemaan Rambollin selvityksen mappi Ö:hön.

Antti Leinikka (kesk.) vastasi, että Ö-mapittaminen olisi kuin hupun laittamista päähän.

– Kyllä näkymiä pitää olla! Vaikka ei olisi lantin lanttia, Leinikka sanoi.

Toki on niin, että vision ja strategian todellinen arvo punnitaan vasta sitten, kun niitä aletaan panna toimeen eli kun niihin tukeutuen aletaan tehdä päätöksiä.

Viimeistään silloin törmätään siihen kaikkein isoimpaan asiaan: rahaan. Antaako kaupungin talous myöten? Mistä löytyvät rahat kaiken visioidun hyvän ja kauniin toteuttamiseen?

– En minä tiedä onko meillä varaa P-torin rakentamiseen! Sitähän me selvitämme, Sari Rautio avautui valtuustossa.

Maslow´n tarvehiearkia esillä

Muutamassa puheenvuorossa vedottiin kuuluisaan Maslow´n tarvehierarkiaan. On pidettävä huolta muun muassa peruspalveluista, turvallisista sisätiloista ja arjen sujuvuudesta.

Pari vuotta voimassa olleessa kuntalaissa ei esiinny Maslow eikä visio. Lain luettelossa valtuuston tehtävistä kuntastrategia on kuitenkin ykkösenä. Valtuusto siis linjaa strategiallaan kunnan toiminnan ja talouden tavoitteet vuosiksi eteenpäin.

Huomata kannattaa sekin, mikä on kärjessä saman lain luettelossa asioista, jotka kunnan tulee sitten strategiassaan ottaa huomioon: kunnan asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen.

Siitäkin – ennen kaikkea siitä – valtuusto on tänäkin syksynä päättämässä, eikä vain keskustavisiosta ja toriparkista. HÄSA

Päivän lehti

29.1.2020