Kanta-Häme

Analyysi: Remonttihutiloinnin pitää loppua – siksi tarvitaan aikaa suunnitteluun

Isot kouluhankkeet puuttuvat vielä budjettiesityksestä ja se on hyvä, koska ne pitää suunnitella kunnolla.
Infraan parantamiseen Hämeenlinna varaa vuosittain 8-9 miljoonaa. Ensi vuonna summa on 9,1 miljoonaa.

Toista viikkoa on nyt keskusteltu siitä, mitä Hämeenlinnan ensi vuoden talousarvioesityksessä ei ole. Teatteria kuritetaan, Kaurialan kenttä ja Vanhan hautausmaan puisto saavat edelleen rapistua.

Verkatehtaan paviljongin perustuksia jo melkein kaivettiin, mutta niin vain hanke ruksittiin tulevaisuuteen.

Myös sairaanhoitopiirin kanssa on noin 1,7 miljoonan euron kina siitä, kuinka suuria kuntamaksuja sinne maksetaan.

 

Jotain budjettiin on sentään saatu mahtumaankin, vaikka tuloveroprosentin korotusaikeista luovuttiin, mikä on hyvä. On lähes pakko pitää prosentit naapurikuntien kanssa kilpailukelpoisina.

Investointeja tehdään yli 36 miljoonalla eurolla, kun normitaso olisi jossain 20 miljoonan vaiheilla. Ongelmakouluja ja päiväkoteja ei ikinä saada kuntoon, jos ei investoida, vaikka velkarahalla.

Toinen vaihtoehto on tehdä ”janakkalat”, jolloin rakentaminen näkyy toimintamenojen voimakkaana kasvuna.

 

Suurimmat kouluhankkeet puuttuvat budjetista, sillä niihin ei voi rynnätä ilman kunnon suunnittelua. Sitä vaatii esimerkiksi Lyseon remontti, jottei kohta olla jälleen sisäilmaongelmissa.

Liian paljon on kokemuksia siitä, viimeksi Seminaarin koululta, että remontit hutiloidaan ja kohta ollaan taas väistössä.

Esimerkiksi Hätilän päiväkoti peruskorjattiin viime vuosikymmenellä kolmeen kertaan. Aina oli rahasta pulaa ja aina vähän oiottiin. Lopulta talo purettiin.

Samantyyppistä peruskorjausta oli Kaurialan koulun uusimmassa siivessä. Sekin on jo purettu. Kai tästä nyt on otettu opiksi?

 

On väitetty, ettei budjetti anna mitään vanhuksille. Kuitenkin kotihoitoon on aikomus palkata lisää hoitajia noin puolella miljoonalla eurolla.

Se on välttämätöntä, sillä iäkkäiden suhteellinen osuus asukkaista kasvaa koko ajan. Kotona asuu hyvin heikkokuntoisiakin ihmisiä, jotka tarvitsevat paljon kotiapua.

Moneen kertaan on jo mainittu, että lastensuojeluun esitetään useita uusia virkoja, koska huostaanottojen, erityisesti teini-ikäisten, kasvaa huolestuttavasti.

Varhaisiin palveluihin pitäisi muutamana vuonna tehdä vielä paljon rajumpi panostus, jotta todella päästään perheiden ongelmiin kiinni ajoissa. Ettei tule niitä huostaanottoja.

Jos vain sammutellaan tulipaloja, raskaiden ja kalliiden palvelujen tarve jatkaa kasvuaan. Kaikki tämän tietävät.

 

Tuloveroprosentista todennäköisesti äänestetään. Vasemmistoliitolla on perinteisesti halua kerätä verottamalla varoja korvaamaan ostopalveluja kunnan omalla toiminnalla.

Listateksteistä löytyy hauska ilmaus ”kiinteistöveroratsia”. Aikoinaan, kun mittaushenkilöt hiippailivat ihmisten tonteilla, ei puhuttu mistään ratsiasta.

Se joka tapauksessa tuotti 400 000 euroa vuodessa. Eli niin paljon kaupunkilaisten tonteilta löytyi kiinteistöjä, jotka eivät olleet kirjoissa eikä kansissa.

Terveyskeskuksen asiakasmaksuista äänestetään, sillä ainakin demarit vastustavat korotuksia. Varmasti rintamaan liittyvät myös vasemmistoliitto, persut, ehkä kristillisdemokraatitkin. Todennäköisesti maksuja ei siis koroteta.

 

Budjettikirjan joka käänteessä korostetaan aktiivisen kansalaisen arvoa kotikaupungille. Tämähän tarkoittaa, ettei kaikki tule kotisohvalle, vaan jotain pitäisi itsekin yrittää jo nuoresta pitäen.

Aktiivisia nuoria kansalaisia tullaan onneksi nyt vastaan mm. siinä, että budjettiesitys sisältää vihdoin ilmaisen ehkäisyn kaikille alle 21-vuotiaille.

Vaikka asukkaista on pulaa, vanhemmiksi ehtii myöhemminkin. Ehkäisy ei jää ainakaan varallisuudesta kiinni.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto päättää ensi vuoden verotuksesta ja talousarviosta maanantaina.

Päivän lehti

23.1.2020