Kanta-Häme

Analyysi: Sibelius-säätiö ajettiin puulaakisarjaan

Sekamelska Hämeenlinnan konserttien järjestämisestä on saanut ainakin jonkinlaisen välitilinpäätöksen. Kaupunginhallitus on päättänyt avustaa Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiötä vuosittain 200 000 eurolla.

Summalla säätiö järjestää klassisen musiikin konsertteja sekä muun muassa Suomi 100 -juhlavuoden itsenäisyyspäivän tapahtuman Hämeenlinnassa.

Uusi kolmivuotinen palvelusopimus pudottaa Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiön konserttirahat käytännössä alle puoleen. Vuonna 2016 säätiö sai Hämeenlinnan kaupungilta 435 000 euroa. Siitä reilusti yli puolet oli varattu orkesterivierailuihin, loput muihin konsertteihin ja hallintoon.

Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiön johtajan Erkki Korhosen mukaan 200 000 eurolla saadaan maksettua Helsingin kaupunginorkesterin jo aiemmin sovittu konsertti Verkatehtaalla 13. tammikuuta sekä lisäksi kolme Sinfonia Lahden vierailukonserttia.

Vähennys entiseen on melkoinen. Vuodesta 2007 yhteistyösopimus Sinfonia Lahden kanssa toi Hämeenlinnaan vuosittain kymmenkunta sinfoniakonserttia. Lisäksi tulivat muut (pienimuotoisemmat) konsertit Verkatehtaalla, Raatihuoneella ja Hämeenlinnan liitoskunnissa.

Sinfonia Lahden yhteistyösopimus purettiin jo viime keväänä. Samalla menetettiin orkesteriyhteistyöhön myönnetyt valtionavut.

Kaupunginhallitus linjaa, että tapahtumatuotannon ydin on kaupunkifestivaali Sibeliuksen syksy Sibelius-fantasioineen. Lisäksi tarkoitus on jatkaa oppilaitosyhteistyötä, jotta Sibelius-elämyksiä tuotettaisiin mahdollisimman monille Hämeenlinnan lapsille ja nuorille.

Itsenäisyysfantasiasta todetaan, että säätiö voi tuottaa sellaisen vuosittain erillisrahoituksella. Vuodelle 2017 fantasian kulut kuitenkin sisältyvät kokonaissummaan.

Tämä kaikki tarkoittaa, että nyt suunnataan selvästi puulaakisarjaan. Varsinaiseen konserttituotantoon jää säälittävän vähän rahaa ainakin, jos tavoitteena olisi tuottaa Hämeenlinnan valtakunnan- ja maailmanluokan huipputaiteilijoita esiintymään.

Sopimuksen tarkoituksena on taata konserttijärjestäjälle työrauhaa ja mahdollisuus pitkäjänteiseen suunnitteluun. Esiintyjäsopimusten ja tilavarausten kannalta talousarviovuosi on liian lyhyt sopimuskausi.

Tempoileva avustuspolitiikka on jo ehtinyt tehdä hallaa Hämeenlinnan konserttitarjonnalle ja vähän maineellekin. Viime syksynä elämänlaatulautakunta esimerkiksi päätti yhtäkkiä poistaa kokonaan vuoden 2017 orkesterivierailurahat, 150 000 euroa, esityksestään.

Sittemmin kaupunginhallitus kuitenkin myönsi konsertteihin mainitun 200 000 euron tuen. Jatkossa kaikki Sibeliussäätiön rahat tulevatkin suoraan kaupunginhallitukselta, ja elämänlaatulautakunnan kautta kulkeva tuki päättyy.

– Voimme vielä sentään jotain tehdä, emmekä häpäise itseämme maailman silmissä, kommentoi tukisummaa Aarne Kauranen (HäSa 12.11.2016). Kauranen oli säätiön hallituksen puheenjohtajana viime vuoden loppuun.

Kaupunki haluaa selvästi valvoa entistä tarkemmin konserttituotannon kustannuksia. Palvelusopimuksen ehtona on, että säätiön taloushallinto saatetaan kuntoon ennen kuin sille maksetaan avustuksia. Lisäksi säätiöltä vaaditaan välitilinpäätös joka vuoden kesäkuun lopussa ennen seuraavien maksuerien suoritusta.

Lisäksi edellytetään, että säätiö tiivistää yhteistyötään Wetterhoffilla sijatsevan matkamuistomyymälän ja kulttuurikeskuksen, Sibelius Centerin kanssa.

Konserttien järjestäjä saa nyt entistä tiukemmat suitset kaupunginhallitukselta ja entistä vähemmän rahaa konserttituotantoon. Vaatimukset ovat kuitenkin yhtä korkeat kuin Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiötä perustettaessa 2011:

On tehtävä Hämeenlinnaa tunnetuksi kansallisesti ja maailmanlaajuisesti, on tehtävä Sibeliuksen musiikkia ja hänen elämäntyötään tunnetuksi ja on tuotettava monipuolista konserttiohjelmaa eri väestöryhmille. Ei ihan helppoa, mutta ehkäpä laihakin sopimus tuo edes työrauhaa hetkeksi.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic