fbpx
Kanta-Häme

Analyysi: Sote-paniikkia ilmassa

Yhtenä teemana kuntapuheenjohtajapäivillä oli “Miten säilytät mielen selkeyden sotkuisuuden keskellä?”

Aiheesta alusti aivotutkija Ville Ojanen. Kaikkien soten kanssa tekemisissä olevien kannattaisi tutustua aiheeseen, myös Forssan puolessa.

Nyt kaikki sotepallot ovat ilmassa. Yhdeltä, jos toiseltakin, on menossa hermo.

Maakunnallista sotea pitäisi valmistella jo kiireellä, mutta ei tiedetä, mitkä ovat hallituksen linjaukset.

Osa niistä tulee ehkä tänään, ehkä juhannusaatonaattona, loput vasta syksyllä, jos silloinkaan.

Myrsky vesilasissa syntyi, kun Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä ryhtyi puuhaamaan yhteisyritystä yksityisen kumppanin kanssa. Se ei kysynyt omistajakuntien kantaa.

Suurimman omistajan, Forssan kaupungin hallinto luki asiasta hykyn esityslistalta. Myös maakunnallista sotea valmistelevalle Oma Hämeelle hanke tuli yllätyksenä.

Taustalla on ymmärrettävä toive säilyttää Forssassa toimivat sairaalapalvelut. Ne ovat uhattuina, koska hallituksen esittämä päivystysasetus keskittäisi leikkaukset ja ympärivuorokautisen päivystyksen yliopistollisiin ja keskussairaaloihin.

Pian voimaan tuleva rajoituslaki edellyttää, että maakunnille tulee oikeus tarvittaessa irtisanoa hykyn suunnitteleman tyyppiset sopimukset.

Hattulassa on myös tekeillä yhteisyritys yksityisen toimijan kanssa, mutta sitä tehdään kunnanjohtaja Lauri Innan mukaan Oma Hämeen tieten. Siihen tulee irtisanomispykälä.

On luonnollista, että hyväksi koetut palvelut halutaan säilyttää. Kauhealla kiireellä ajettu paniikkiratkaisu ei välttämättä ole hyvä. Siihen liittyy riskejä niin henkilöstölle kuin kunnillekin.

Asia kannattaisi puntaroida yhteistyössä eri tahojen kanssa. Sotesta on joka tapauksessa tulossa maakunnallinen. Ei pidä polttaa kaikkia siltoja jo suunnittelun alkuvaiheessa.

Sen sijaan, että nyt ryhdytään ulosmittamaan saavutettuja etuja, pitää puhaltaa yhteiseen hiileen ja rakentaa hyvä, toimiva kokonaisuus.

Menot