Kanta-Häme

Analyysi: Teurastus uhkaa lihajättiä - HK Scanin nimitykset enteilevät rajuja muutoksia

Rahoittajat tekevät päätöksiä HK Scanista. Nimitykset enteilevät rajuja muutoksia.
Arkistokuva HKScanin Forssan tehtaalta.

HK Scan on vähällä itse joutua teuraaksi. Lihajätti ei voi enää elää tuottamalla tappiota ja velkaantumalla.

Kirjanpidollisesti HK Scanilla on edelleen omia pääomia. 36,9 prosentin omavaraisuusaste on heikko, mutta se ei ole katastrofaalinen. Yhtiön varat ovat kuitenkin kiinteistöissä, koneissa, aineettomissa oikeuksissa ja liikearvoissa. Mikä näiden todellinen arvo on, kun niillä harjoitettu liiketoiminta on tappiollista?

Yhtiön Suomen liiketoiminnan jatkuvasta tappiollisuudesta ei voida syyttää vain Rauman broilertehtaan käynnistämistä. Heikko kannattavuus vaivaa koko Suomen liiketoimintaa.

Klikkaa kuvaa isommaksi.

HK Scan on lihayritys, johon Lounais-Suomen Osuusteurastamo siirsi liiketoimintansa vuonna 1988. Yhtiön nimi oli aluksi LSO Food.

Se sai Tuottajain Lihakeskuksen jaosta Helsingin Kauppiaat (HK) vuonna 1991. Yhtiö otti HK Ruokatalo -nimen vuonna 1997, jolloin se listattiin myös pörssiin. HK:n nimeen liitettiin Scan ruotsalaisesta lihayhtiöstä vuonna 2007.

LSO Osuuskunnaksi muuttunut noin 1 200 lihantuottajan osuuskunta käyttää edelleen äänivaltaa pörssiyhtiössä. Osuuskunnalla on runsas kolmannes osakkeista ja vajaa 70 prosenttia yhtiökokouksen äänistä. Tuottajien ääntä on kuunneltu yhtiössä.

 

Lihajätti ei koskaan marinoitunut kovin kannattavaksi pörssissä. Toimitusjohtajia on vaihdettu ehkä useammin kuin missään muassa Helsingin pörssin yhtiössä. Yhtiön pörssiarvo on madellut alamaissa. Heikkoa uskoa kuvaa, että pörssiarvo on tällä hetkellä kymmenesosa taseen loppusummasta.

Katsauksissa on pari vuotta selitetty heikkoja tuloksia rakennemuutoksilla. On annettu ymmärtää, että uudistuksilla, yt-neuvotteluilla ja kuluja karsimalla tulos saadaan kääntymään.

HK Scan sai Suomen investointeihin rahaa myymällä osuutensa erittäin kannattavasta Puolan Sokolówista vuonna 2014. HK Scan maksoi viime vuoden tappiollisesta tuloksestaan osinkoja. Se joutui siis lainamaan korkealla korolla rahaa jakaakseen sitä LSO Osuuskunnalle.

Tänä syksynä yhtiön oli jo laskettava liikkeelle 40 miljoonan euron hybridilaina. Hybridilaina on poikkeuksellinen rahoitusmuoto, jota käytettiin paljon finanssikriisin aikana. Hybridilainat ovat oman pääoman ehtoisia ja korkeakorkoisia. Yritys, joka saa edullisesti lainaa pankeista, ei yleensä laske liikkeelle hybridilainoja.

 

Surkeinta on, että HK Scanin hybridilainan kymmenet miljoonat katosivat sen kassasta heti syyskuussa. Puolet meni liiketoiminnan negatiiviseen rahavirtaan ja toinen puoli vanhojen lainojen lyhennyksiin ja investointeihin. 

Tämän viikon tiistaina HK Scan ilmoitti antaneensa potkut yhtiön hallituksen puheenjohtajalle ja toimitusjohtajalle. Yhtiö on säännöllisesti syyttänyt toimitusjohtajaa huonosta tuloksesta ja erottanut kulloisenkin miehen. Uutta on, että nyt vaihdettiin myös puheenjohtajaa.

Puheenjohtajaksi nimitettiin vastikään hallitukseen nostettu Reijo Kiskola, 64. Hän hoitaa toistaiseksi myös toimitusjohtajan tehtäviä.

 

Pörssiyhtiötä johtaa Reijo Kiskola.

Kiskola on Hämeenlinnan Osuusmeijerin ja Arlan entinen toimitusjohtaja. Hän tuntee HK Scanin, mutta on muuten kaukana lihantuottajista uurastanut elintarvikealan ammattijohtaja. Kiskolan nimitys enteilee, että yhtiötä yritetään nyt pelastaa rajuilla muutoksilla.

Lihantuottajille HK Scanin konkurssi olisi katastrofi. Pörssiyhtiön mukana kaatuisi heidän LSO Osuuskuntansa ja tuottajat menettäisivät myyntikanavansa. HK Scan on noin kolmannes Suomen koko lihateollisuudesta.

Pankkien ja muiden rahoittajien sormet ovat taatusti hyvin syvällä HK Scanin lihassa. Pankit eivät halua kirjata jättimäisiä luottotappioita, mutta eivät enää heitä uutta rahaa syvällä uivaan yhtiöön ilman radikaaleja muutoksia. Pankki on hyvinkin vaikuttanut lihantuottajia enemmän Kiskolan ja tulevan toimitusjohtajan Tero Hemmilän valintaan.

Lue myös: Tero Hemmilä HKScanin johtoon

Kaupparekisteritietojen mukaan kaikki HK Scanin yrityskiinnitykset, jotka eivät ole yhtiön omassa hallussa, ovat OP Yrityspankilla. OP-Ryhmä on siten tiukasti mukana lihajätin kampailussa. HÄSA

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien taloustoimittaja.

 

 

 

 

 

Päivän lehti

8.8.2020