Kanta-Häme

Analyysi: Valtuusto ojensi vallan kaupunginhallitukselle

Liikaa johtajia ja päälliköitä vai vain vääränlaisia. Tämä kysymys jäi Hämeenlinnan valtuustossa ilmaan leijumaan.

Kaupunki luo uudenlaista organisaatiota muuttuvaan maailmaan, mutta pomoportaan kokoa on jopa karsittu.

Kuntavaalien alla on silti seksikästä moittia johtajien suurta määrää.

Mikään organisaatio ei kuitenkaan toimi, jos sitä ei johdeta hyvin. Erityisesti muutostilanteissa tarvitaan hyvää ja jäntevää johtamista.

Olisiko ongelma enemmänkin muutamissa uusissa virkanimikkeissä, erityisesti konsernipalvelujen puolella?

Tavallisen kansalaisen on hankala sisäistää, mitä tekee esimerkiksi strategiapäällikkö, jonka toimialana on resurssiviisaus.

Ehkä maanläheisemmät virkanimikkeet kelpaisivat kansalle paremmin.

Kulttuuri pysyy paitsiossa. Tähän Teija Arvidsson (kd.) kiinnitti huomiota. Kulttuurille tai esimerkiksi kirjastolle ei näy omaa vetäjäänsä organisaatiokaavion terävässä päässä.

Koulupuolella on sen sijaan johtajia ja päälliköitä niin, että päät yhteen kolisevat.

Koulutus toki tärkeä asia, mutta onko neljä pomotasoa tarpeen?

Kaupunki on potkinut kulttuuria päähän rahapulassaan jo jonkin aikaa. Ehkä kannattaisi kysyä neuvoja vanhoista liitoskunnista eli nykyisistä pitäjistä.

Monessa niistä tehtiin oivaltavaa kulttuurityötä vähin varoin. Tietysti siihen tarvitaan mukaan myös alan vapaaehtoiset toimijat, yhdistykset ja muut ryhmät.

Toinen hyvää keskustelua aikaan saanut kysymys on valtuuston toimivalta. Tällä hetkellä palveluverkoista päättävät lautakunnat.

Kaupunginhallitus on useita kertoja käyttänyt otto-oikeuttaan lautakuntien päätöksiin, koska ne eivät sen mukaan ole palvelleet kokonaisuutta.

Uudessa hallintosäännössä palveluverkot siirretään kaupunginhallitukselle. Siitä äänestettiin, mutta esitys ei muuttunut.

Valtuusto olisi hyvin luonteva paikka käsitellä tällaisia, usein repiviä ja laajaa kansalaisaktiivisuutta aikaansaavia kysymyksiä.

Kyllä valtuutettujen tulee nähdä kokonaisuus ihan yhtälailla kuin kaupunginhallituksen. Jos eivät näe, ovat huonoja valtuutettuja. Yhden asian väkeä ei valtuustossa tarvita.

Kuin huomaamatta tapahtui myös pieni keikaus valtuuston voimasuhteissa. Perussuomalaisten riveistä kaksi valtuutettua Hanna Raita ja Heidi Sulander edustavat nyt keskustaa.

Päivän lehti

3.6.2020