Kanta-Häme

Analyysi: Valtuusto on ankaran harkinnan edessä

Levi-gate. Vaalikauden alkajaisiksi nousi valtava meteli siitä, että kaupungin konserniyhtiöiden johto piti seminaarin Levillä. Sinne ei ollut kutsuttu esimerkiksi konsernijaoston varapuheenjohtajaa Lulu Rannetta (ps.).

Kun seminaaridelegaatio oli lähdössä lennolle 9.3.2013, paikalle ilmaantui myös valokuvaaja Markku Wiik ja ikuisti tapahtuman.

Miten hän sai tiedon, jäi tuolloin arvoitukseksi.

Muutaman päivän kuluttua Hämeen Sanomien kysyessä Ranteelta (tuolloin Riikonen) kommenttia kokoontumisen tuloksista, hän sanoi kuulevansa seminaarista ensimmäistä kertaa.

Wiik ja Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten päätoimittaja Kari Karppinen kertovat nyt toista tarinaa. Koko seminaariin liittyvä uutisointi suunniteltiin yhdessä Kari Ilkkalan (ps.) ja Lulu Ranteen kanssa 21.1.2013.

Nyt Ranne sanoo ehkä kuulleensa joitakin huhuja seminaarista, mutta mitään virallista tietoa ei tullut.

Wiik kertoo saaneensa perussuomalaisten johdolta aikataulutiedot, joissa kerrotaan seminaarilaisten bussi- ja lentoaikataulut. Tekstiviesti on tallella.

Kohuseminaari? Miksi nyt jumitetaan vuosien takaiseen tapahtumaan?

Jos siitä kerrottu pitää paikkansa, se viestii paljon perussuomalaisten johtohahmojen toimintatavasta. Sen jälkeen on seurannut kohu toisensa jälkeen.

Tosin lähes aina on vain sana sanaa vastaan, eikä todisteita ole liiemmin jäänyt.

On muutama tekstari, joista yksi lopulta johti Ilkkalan tunnustamaan ns. Sambia-tietovuodon. Myös Levi-gaten alkuperä on mahdollista todistaa.

Kohuista ainakin kahdessa olivat mukana Karppinen ja Wiik, jotka ovat nyt kertoneet taustoista.

Molemmat sanovat, että luisuminen johonkin laillisen ja laittoman rajamaille pelästytti.

He myös kertovat pettyneensä persukaksikon toimintaan – salailuun ja suoranaiseen henkilöihin kohdistuvaan ajojahtiin.

Puheiden ja toimien välillä oli suuri ristiriita, joka näkyi johtokaksikon kanssa luottamuksellisissa väleissä olleelle työparille.

Esimerkiksi Karppinen sanoo alkuun tosissaan toivoneensa uutta, avointa politiikkaa.

Paradoksaalista kyllä, perussuomalaisten kohukaksikosta varsinkin Ilkkala on usein oikeassa. Erityisesti talouden hän hallitsee ja pystyy omaksumaan ilmiömäisiä määriä tietoa nopeasti.

Politiikka on kuitenkin yhteispeliä. Siinä menestyäkseen on pystyttävä neuvottelemaan ja tekemään kompromisseja.

Pitää kyetä kunnioittamaan erilailla ajattelevia sekä suhtautumaan neutraalisti ihmisiin, eikä jakaa heitä ystäviin ja vihamiehiin.

HPK? Yksi Ilkkalan perusteeseistä on HPK:n, Sunny Car Centerin ja kaupungin kolmiyhteys. Hän arvioi, että jättiautokauppaa ajettiin niin kauan, koska sen toimitusjohtaja Markku Ritaluoma oli luvannut HPK:lle tukea, jos hanke toteutuu.

Tuskinpa moni kiistää HPK:n ja kaupungin välillä, varsinkin aikaisempina aikoina, vallinneen yhteyden. Se tosin pääosin katkesi lähes kaksi vaalikautta sitten useiden HPK-väritteisten poliitikkojen jäätyä sivuun luottamustoimistaan.

Kehken silloinen toimitusjohtaja Heikki Hietanen neuvotteli SCC:n 2010 Hämeenlinnaan. Hän pitää naurettavana väitettä, että samalla sovittiin HPK:n sponsoroinnista.

Ritaluoman yhtiö Sunny Trading sponsoroi HPK:ta jo 2000-luvun alkuvuosina ja mm. mestaruusvuonna 2006. Sittemmin sukset menivät ristiin, kun sponsorirahat jäivät maksamatta. Tämä tapahtui kaudella 2012-2013 reilusti vuotta ennen elokuussa 2014 tapahtunutta Sambia-episodia.

Lulu Ranne on korostanut, että tilapäinen valiokunta on tutkinut koko kaupunginhallituksen sijaan vain sen perussuomalaisten jäsenten luottamusta.

Hän syyttää muita siitä, että todellisten asioiden sijaan keskitytään henkilöjahtiin. Tässä perussuomalaisten tulisi todella katsoa peiliin.

Ajatellaanpa vain, kuinka Ilkkala peukutti, kun Tapio Vekka (kok.) erosi kaupunginhallituksesta ja konsernijaostosta. Tiettävästi listalla on runsaasti muitakin inhokkeja.

Tavallinen kaupunkilainen ja myös tavallinen toimittaja joutuu ihmettelemään tilannetta ohuiden todisteiden ja ihmistuntemuksen varassa. Usein on sana sanaa vastaan.

Tilapäinen valiokunta oli esityksessään yksimielinen. Valiokunnassa istui kaikkien puolueiden edustajia. Heillä ja nyt myös valtuustolla on hallussaan taustamateriaali, joka toivottavasti valottaa tilannetta enemmän.

Joka tapauksessa valtuusto tekee maanantaina sen pohjalta päätöksen kaupunginhallituksen jatkosta.

Kokonaisuuden kannalta olisi parasta, jos kaikki kolme pääpukaria – persujen johtohahmot ja heidän kiivain kriitikkonsa, Iisakki Kiemunki väistyisivät kaupungin johtopaikoilta. Ilkkala on jo ainakin toistaiseksi pidätettynä luottamustoimistaan. Kiemunki sanoo, että väistyy vain, jos Rannekin tekee niin.

Ranne esiintyy jo marttyyrina ja Kiemungissakin on havaittavissa orastavaa marttyyriutta. Harmi, ettei Ranne taida lähteä vapaaehtoisesti.

Hämeen Sanomat ja Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset kuuluvat samaan mediakonserniin.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic