Kanta-Häme

Analyysi: Vieläkään ei saatu päätöstä kiistellystä S-marketin asemakaavasta

Onnenlantin kiinteistö on liitetty S-marketin tontista käytävään keskusteluun.

Maanantainen Janakkalan valtuuston kokous oli tavallisuudesta poikkeava. Niille, jotka odottivat, että vihdoin saataisiin päätös niin sanotusta S-marketin kaavasta, se oli pettymys.

Saatiin aikaan vain sellainen päätös, että päätetään myöhemmin. Siirtoesityksen teki keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Tapio Eerola.

Eerolan mukaan asiasta kannattaisi päättää vasta sitten, kun tiedetään, saako kunta ympäristöministeriöltä luvan Onnenlantin kiinteistön lunastukseen Turengin keskustakolmiossa.

Onnenlantti ollut tulppana

Tämä iso kiinteistö K-supermarketin ja nykyisen S-marketin välissä on ollut tulppana Turengin keskustan kehittämiselle jo pitkään. Vuoden 2008 keskustasuunnitelma perustui siihen, että kiinteistön rakennukset puretaan.

Kunta neuvotteli Onnenlantin omistajan Einari Poluksen kanssa vuosikausien ajan, mutta yhteisymmärrystä ei saavutettu. Kunnan kärsivällisyys loppui yllättäen pari viikkoa sitten, jolloin kunnanhallitus päätti yrittää pakkolunastuksen tietä.

Eerolan mukaan lunastusasia lisää S-marketin kaava-asian vaikeusastetta.

– On jopa mahdollista, että jos valtuusto nyt hyväksyy kaavan, se heikentäisi kunnan mahdollisuutta saada lunastuslupa, Eerola sanoi.

Hänen mielestään mitään ovia ei kannata sulkea tässä vaiheessa, ja loppujen lopuksi valtuusto oli äänin 17-15 (1 tyhjä) samalla kannalla.

”Ei ole  ollut kaunista 30 vuoteen”

Ennen kuin siirrosta päästiin äänestämään, käytiin monipolvinen keskustelu kaavaehdotuksesta ja Turengin keskustasta ylipäätään. Monella valtuutetulla oli eläviä muistoja ajasta ennen kävelykatukeskustan rakentamista. Lassilan navetta tuli mainituksi useamman kerran.

Nykyinen keskusta-alue ei juurikaan saanut kehuja. Esimerkiksi Marko Ahtiainen (kok.) parahti, ettei Turengissa ole ollut kaunista 30 vuoteen.

Tämä kaavaehdotus herätti valtuustossa paljon keskustelua, mutta päätöksenteko siirrettiin hamaan tulevaisuuteen.
Tämä kaavaehdotus herätti valtuustossa paljon keskustelua, mutta päätöksenteko siirrettiin hamaan tulevaisuuteen.

Poikkeuksellinen keskeytys kokouksessa

Kun kaavakeskustelu oli päättynyt ja Eerolan siirtoesitys saanut kahden valtuutetun kannatuksen, tapahtui jotain poikkeuksellista. Puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) keskeytti kokouksen ja pyysi yleisöä ja median edustajia poistumaan salista.

Jotain ei-julkista tietoa haluttiin siis vielä valtuutetuille antaa ennen äänestystä.

Tauon jälkeen äänestettiin, ja tulos oli siis tiukka. Joissakin valtuustoryhmissä oli kovasti hajontaa, joissakin ei yhtään.

Esimerkiksi keskustan ryhmästä neljä valtuutettua kannatti siirtoa, kolme oli sitä vastaan, ja kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Osmo Tokeensuu äänesti tyhjää.

Sosiaalidemokraatit sen sijaan olivat yksimielisesti kaavapäätöksen siirron kannalla.

Kokouksessa saatiin kunnanjohtajalta tieto, että ympäristöministeriö käsittelee lunastuslupahakemuksen 6–12 kuukaudessa.

Päästäisiinkö S-marketin kaavasta päättämään siis noin vuoden kuluttua?

Mistä oikein päätettiinkään?

Toivottavasti siihen mennessä kokoustekniset asiat ovat kaikkien valtuutettujen hallussa. Turenkilaisessa Facebook-ryhmässä käytiin tiistaina keskustelua, joka paljasti, että ainakin yhdellä valtuutetulla oli ollut väärä käsitys äänestyksessä olleista vaihtoehdoista.

Selvyyden vuoksi: kun valtuusto äänestää asian käsittelyn siirtämisestä, vaihtoehdot ovat: siirretään tai ei siirretä.

Investointirahat nyt muualle

Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto sanoi muuten tiistaina Yle Hämeessä, että Janakkalan ratkaisu oli odotettu, mutta silti pettymys.

Hämeenmaassa aikovat nyt laittaa investointirahansa muualle, sillä valituskierrosten kanssa voi mennä jopa vuosia, ennen kuin Turenki-ratkaisu on selvä.

Tervakosken S-Marketiin on sentään luvassa remonttia loppuvuodesta.

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic