Kanta-Häme

Analyysi: Voimapersoonat korostuvat nynnyhallituksessa

Kohutuissa tilapäisen valiokunnan salaisissa taustamateriaaleissa ei loppujen lopuksi ollut kovin paljon salaista tai edes yllättävää. 

Materiaalin, joka on pääosin julkinen, pystyi tilaamaan kaupungilta sen jälkeen, kun salattavaksi sovitut kohdat oli mustattu. 

Kovin nautinnollinen lukuprosessi ei ole, sillä paperille on toistettu puhuttu teksti sanasta sanaan – jokainen tota, niinku, elikkä ja silleen.

Ehkä painokkain asia, joka valiokunnan tekemistä haastatteluista nousee esille, on kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Iisakki Kiemungin (sd.) vahva rooli myös kaupunginhallituksen työskentelyssä. Niin ei pitäisi olla.

Sen rinnalla korostuu tietysti toinen asia, johon on kiinnitetty huomiota aikaisemminkin. Kaupunginhallituksessa on jäseniä, jotka eivät ota itselleen roolia, vaan lähinnä myötäilevät.

Kaupunginhallitus on nyhverö, jos se antaa Kiemungin kukkoilla. Asia pitää saada kuntoon kertaamalla pelisäännöt, ei vehkeilemällä.

Kumpikaan ongelmista ei ratkennut antamalla kaupunginhallitukselle potkut, sillä sama porukka paitsi poliisitutkinnassa oleva Kari Ilkkala (ps.) tuli valituksi uudelleen. 

Koska Lulu Ranne (ps.) jatkaa ainakin toistaiseksi hallituksessa, sakkorangaistuksen hänen yksityiselämäänsä loukkaavasta tiedon levittämisestä saanut Kiemunki jatkaa valtuuston johdossa. Hänhän ilmoitti eroavansa vain, jos Ranne jää pois hallituksesta.

Ranteen kohtalo on maanantaina esillä hallituksessa, koska tilapäinen valiokunta ei voinut ristiriidattomasti luottaa hänen tapaansa hoitaa kaupunginhallituksen asioita kaupungin edun mukaisesti. 

Esityksenä on tutkintapyyntö poliisille. Se saattaa johtaa myös pidättämiseen luottamustoimista. Näyttö vaikuttaa kuitenkin ohuemmalta kuin Ilkkalan kohdalla.

Kohutapaaminen, jossa esimerkiksi sovittiin ns. Levi-gaten eteneminen, tapahtui valiokunnan taustamateriaalin mukaan Ilkkalan kotona. Tuolta päivämäärältä on olemassa kuvia Ilkkalan kotoa. Niissä esiintyy myös Ranne.

Toiset väittävät, että Ranne oli mukana, toiset ettei ollut. Kuvissa hän on, mutta ei se todista, mistä silloin puhuttiin. Äänite olisi toista.

Kiemunki pakotettiin aikoinaan Sunny Car Centerin hallitukseen. Se käy valiokunnan kysymyksistä selville.

Kukaan muu kaupunginhallituksen pöydän ääreltä ei suostunut, mutta kaupungin edustaja oli jo tiedonkulunkin takia pakko saada hallitukseen. 

Kiemunki totesi tuolloin, että SCC:n hallituksen jäsenyys on poliittinen itsemurha. Sitä se melkein on ollutkin.

Hieman epäselvä kuva jää siitä, miten hän on osallistunut kaupunginhallituksessa SCC-asioiden käsittelyyn. Yhtiön hallituksen jäsenenä hänen odotettiin tuovan tietoa kulloisestakin tilanteesta. 

Asian varsinaiseen käsittelyyn hän oli esteellinen, eikä taustatietojen mukaan ollut paikalla päätöksenteon aikana.

Salaiset kansiot ovat pelkkää vanhojen asioiden vatvomista. Sen voi päätellä, että perussuomalaiset ovat vehkeilleet kaupunginhallituksessa. Mitään suuria uusia paljastuksia ei tule ilmi. Salamyhkäisyys on turhaa. HäSa

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic