Kanta-Häme

Analyysi: Vuonna 1969 Parolassa nähtiin Beach Boys hetkeä ennen tuhoa

Kalifornian auringon alle mahtuu surullisiakin tarinoita. Yksi niistä on Brian Wilsonin.
Juhannusaattona 1969 The Beach Boys soitti Suomessa kaksi keikkaa. Ensimmäinen oli Keimolan moottoriradalla Vantaalla (kuvassa) ja toinen Parolan juhannusjuhlilla. Aiemmin bändi oli käynyt Suomessa vuonna 1967. Kuva: Leevi Korkkula
Juhannusaattona 1969 The Beach Boys soitti Suomessa kaksi keikkaa. Ensimmäinen oli Keimolan moottoriradalla Vantaalla (kuvassa). Kuva: Leevi Korkkula / Lehtikuva
Kuva: Pekka Rautiainen
Johannes Blom

Vuonna 1969 Parolassa esiintyi The Beach Boys, jonka suunta oli jo hieman hukassa 1960-luvun puolivälin kultavuosista.

Suomeen asti yhtyeen vaikeudet tuskin kantautuivat. Suuren maailman meininki, se sama Amerikan glamour, josta Olavi Virran suosio kumpusi vuosikymmenen aikaisemmin, loisti kirkkaana Hämeen nuorison silmissä.

Beach Boysin suosio valtameren toisella puolen ei tosin enää ollut yhtä ilmiömäistä kuin joitakin vuosia aiemmin. Vuonna 1967 julkaistun Smiley smile -levyn myynti sukelsi syvemmälle kuin yhtyeen aiempien levyjen.

Myöskään sitä seuranneet Wild honey (1967), Friends (1968) ja 20/20 (1969) eivät enää yltäneet vuosikymmenen alkupuolen levyjen suosioon. Ennen Smiley smilen sukellusta rantapoikien edelliset kuusi albumia olivat kaikki kohonneet Yhdysvaltain Billboard-listan kymmenen kärkeen.

 

Lue myös: Takahuoneessa oli draamaa, kun Beach Boys villitsi Parolan juhannusjuhlissa – Vexi Salmi: ”Ei Irwin mulle mitään mahtanut”

Lue myös: Näin yleisö muistaa Beach Boysin juhannuskeikan Parolassa tasan 50 vuotta sitten – ”Ihmismäärä oli hämmentävä”

Jälki musiikin historiaan

Vuonna 1966 julkaistu Pet Sounds -levy sai aikoinaan kriitikoiden vankan tuen ja on sen jälkeen vakiinnuttanut asemansa, kun musiikkimediat listaavat kaikkien aikojen parhaita albumeita.

Lähes kokonaan Brian Wilsonin kynästä syntynyt levy inspiroi myös psykedelian kultakaudella pienen brittibändin Beatlesin luomaan Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band -albumin.

50 vuotta sitten Parolan juhannusjuhlilla esiintyi siis yhtye, joka jätti korvaamattoman jäljen musiikin historiaan. Nämä levyt toimivat yhtä suurena ajankuvana 1960-luvulle kuin Beethoven tai Mozart vuosisatoja aikaisemmin.

Kuitenkin vuoteen 1969 tullessa kriitikoiden neroksi ylistämän Wilsonin mielenterveys rakoili jo. Skitsoaffektiivinen häiriö ja huumeongelmat vahingoittivat nuorta herkkää mieltä, joka ei enää ikinä yltänyt takaisin huipputasolleen.

Wilsonien vaikea isäsuhde

Beach Boysin taival lähti liikenteeseen 1960-luvun alussa Wilsonin veljesten kotoa. Veljistä vanhin Brian jakoi makuuhuoneen kahden nuoremman veljensä, Denniksen ja Carlin kanssa.

Veljesten isä Murry Wilson oli kirjoittanut lauluja vuosikymmen aikaisemmin. Nuori Brian oppi isältään pianonsoittoa ja kuunteli paljon lauluharmonioihin vahvasti nojaavaa musiikkia.

1900-luvun alussa noussut barbershop-musiikki inspiroi häntä kirjoittamaan moniäänisiä harmonioita. Parturikampaamoiden kvartetit esittivät musiikkinsa a capella, italiaksi kappelissa, eli vailla säestystä.

Mukaan yhtyeeseen harmonioita laulamaan lähtivät myös Wilsonien serkku Mike Love sekä ystävä Al Jardine. Näin rantapoikien runko oli kasassa.

Isä Murry Wilson oli ankara ja häikäilemätön manageri nuorten miesten takana.

Isä Murry Wilson oli ankara ja häikäilemätön manageri nuorten miesten takana. Isän ja poikien suhde oli monella tapaa ongelmallinen. Useiden kertomusten Murry oli myös väkivaltainen poikiaan kohtaan. Peter Ames Carlin kirjan mukaan Brian menetti kokonaan kuulon toisesta korvastaan isän lyötyä häntä laudalla päähän.

Kun Beach Boysit saapuivat Parolaan, oli isäsuhde kokenut lopullisen iskunsa. Saman vuoden toukokuussa Murry Wilson oli myynyt Beach Boysin kustannusyhtiön pois alihintaan 700 000 dollarilla.

Brian järkyttyi isänsä päätöksestä. Hän on myöhemmin kertonut, että isä jopa väärensi Brianin allekirjoituksen virallisiin asiakirjoihin. Se oli yksi piikki lisää jo valmiiksi järkkyneen nuoren miehen elämässä.

Yhtiön myynti johti vuosien saatossa yli 100 miljoonan dollarin rojaltitulojen menetykseen. Wilsonien isäkään ei päässyt nauttimaan pitkään rahoista, sillä hän kuoli sydänkohtaukseen 55-vuotiaana vuonna 1973.

Parolassa ehdittiin viimeiseen aaltoon

Brian Wilsonin ailahteleva psyyke loi osaltaan pohjan Pet Soundsin laadulle, sillä Wilson jättäytyi 1960-luvun puolivälissä pois kiertuerumbasta hermoromahduksen jälkeen ja keskittyi vain säveltämään.

Seuraavana projektina oli Smile, levy josta muodostui lopulta myytti. Albumia äänitettiin pitkään ja hartaasti, mutta kasaan ei saatu kuin pirstaleinen mosaiikki. Paineet kasvoivat liian suuriksi, kun Wilsonin huumeongelmien ja perfektionismin takia levyä ei saatu valmiiksi.

Projekti jäädytettiin vuonna 1967, jolloin olemassa olevasta materiaalista puristettiin väkisin kasaan Smiley smile, eräänlainen Smilen torso. Siitä Wilson ei ikinä toipunut. Mielenterveyden ongelmista ja liiallisesta ylensyönnistä kärsivän Wilsonin elopaino seilasi 1970–1980-lukujen aikana pahimmillaan jopa 140 kiloon.

Tälläkin pilvellä on onneksi Kalifornian auringon kultaama reuna.

1970-luvun puolivälissä Wilson pystyi keikkailemaan hetken terapiasta piristyneenä, mutta samalla kehittyi myös ongelmallinen suhde, jossa hänen terapeuttinsa Eugene Landy käytti Wilsonia hyväkseen hallitsemalla tämän elämää ja toimimalla tämän managerina.

Tälläkin pilvellä on onneksi Kalifornian auringon kultaama reuna. 1990-luvulta alkaen Wilsonin tila on jälleen kohennut. Mosaiikin paloista kasatut Smile-versioinnit ovat saattaneet loppuun 1960-luvulla torsoksi jääneen magnum opuksen, pääteoksen.

Wilson kävi keikalla Suomessa Pori Jazzeilla vuonna 2017. Mukana oli myös Al Jardine. Alkuperäisjäsenistä Brianin veljet Carl ja Dennis ovat kuolleet, mutta serkku Mike Love on edelleen elossa.

Vuonna 1969 Parolassa yhtyeen nähneet ehtivät mukaan viimeiseen aaltoon, jossa Beach Boysin alkuperäinen kokoonpano oli suunnilleen voimissaan. Brian Wilsonia itseään Parolassa ei Vexi Salmen mukaan nähty. Wilsonin alamäki oli jo alussa, joten on ymmärrettävää, että hän ei lähtenyt mukaan maailman toiselle puolelle.

Kaikista vaikeuksista huolimatta juhannusjuhlien yleisö kuitenkin todistamaan jotain legendaarista, hetkeä ennen tuhoa.

 

Lue myös: Takahuoneessa oli draamaa, kun Beach Boys villitsi Parolan juhannusjuhlissa – Vexi Salmi: ”Ei Irwin mulle mitään mahtanut”

Lue myös: Näin yleisö muistaa Beach Boysin juhannuskeikan Parolassa tasan 50 vuotta sitten – ”Ihmismäärä oli hämmentävä”

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic