fbpx
Kanta-Häme

Andersson sai ehdollista petoksista

Fici-Copyn yrittäjä Kimmo Andersson selvisi 1 vuoden ja 11 kuukauden ehdollisella vankeustuomiolla ja 60 tunnin yhdyskuntapalvelulla. Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi maanantaina Anderssonille tuomion 14 törkeästä petoksesta, jotka hän myönsi.

Syyttäjä veti oikeudenkäynnin aluksi pois tuomioesityksen Hämeenlinnan Liikuntahallien toimitusjohtajan Jorma Hassisen törkeästä lahjomisesta. Syyttäjän mukaan Hassinen sai viimeisen rahaerän Anderssonilta helmikuussa 2010, kun törkeä lahjonta elinkeinotoiminnassa tuli lakina voimaan vasta vuonna 2011. Tavallisena lahjontarikoksena elinkeinotoiminnassa syyte on vanhentunut.

KÄRÄJÄOIKEUS antoi ensimmäisen kerran tuomion tunnustamisoikeudenkäynnissä. Anderssonille annettiin tuomio lievennetyllä rangaistusasteikolla, koska hän syytesovittelussa tunnusti rikoksia. Puolustus piti erityisen tärkeänä, että vankeustuomio annettiin syyttäjän tuomioesityksen mukaisesti ehdollisena.

– Suurin osa asianomistajistakin on hyväksynyt syyttäjän rangaistusvaatimuksen. Yleinen etu ei vaadi antamaan rangaistusta ehdottomana, Anderssonin asianajaja Olli Forsell vetosi.

Käräjäoikeus antoi laajasta rikosoikeudenkäynnistä poikkeuksellisesti tuomion samana päivänä, jolloin asian käsittelykin aloitettiin. Syyttäjä tarjosi Anderssonille syytesovittelua, jossa epäilty tunnusti ainakin osan rikoksista. Syyttäjä antoi siten käräjäoikeudelle vain tuomioesityksen eikä käräjillä lainkaan kuultu todistajia.

Tuomiossaan käräjäoikeus katsoi Anderssonin törkeät petokset niin raskaiksi rikoksiksi, että ilman kohtuullistamista ja lievennyksiä oikeudenmukainen tuomio olisi ollut 4 vuotta vankeutta. Tällaista vankeustuomiota ei olisi annettu ehdollisena.

Käräjäoikeus kuitenkin kohtuullisti rangaistusta, koska Andersson ei pyrkinyt kätkemään omaisuuttaan, vaan sitä on voitu ulosmitata velkojen maksamiseen. Esitutkinta ja syyteharkinta kestivät myös kauan Anderssonista riippumattomista syistä. Petoksista vieritettiin moraalista vastuuta myös rahoitusyhtiöille, joiden valvonta oli puutteellista. Nämä syyt alensivat oikeudenmukaista rangaistusta 3 vuoteen vankeutta.

Syytesovittelussa tunnustanut saa edelleen tuntuvan lievennyksen tuomioonsa. Vapausrangaistukseksi määrättiin siten 1 vuosi ja 11 kuukautta vankeutta. Koska Anderssonia ei ole aikaisemmin tuomittu rikoksista, tuomio voitiin antaa ehdollisena. Ehdollista rangaistusta kovennettiin 60 tunnin yhdyskuntapalvelulla.

Ehdollisesta rangaistuksesta vähennetään edelleen Anderssonin vapaudenmenetys esitutkinnassa. Hän oli 19 vuorokautta kiinniotettuna ja vangittuna helmikuussa 2011.

Käräjäoikeus hyväksyi syyttäjän perustelut ja tuomioesityksen käytännössä sellaisenaan, vaikka syyttäjän tuomioesitys ei sido tuomioistuinta. Kumpikaan osapuoli ei ilmeisesti valita tuomiosta hovioikeuteen.

Törkeät petokset tehtiin pääosin niin, että Fici-Copy myi yhteisölle uuden kopiokoneen lunastamatta vanhan koneen rahoitussopimusta. Rahoitussopimus saatettiin tehdä, vaikka konetta ei koskaan toimitettu. Rikostutkinnassa oli kymmenien yhteisöjen sopimukset, mutta tuomioesitys annettiin vain 14 yhteisön pettämisestä.

TUOMIOT ANNETTIIN Linnan Isännöinnin, Suomen Evankeliumyhdistyksen, SAK:n koulutussäätiön (Kiljavan opiston), Pekan Akvaarion, Padasjoen kunnan, Hämeen Heimoliiton, Riihimäen seurakunnan, Hämeenlinnan Liikuntahallien, Ovako Imatran, Pälkäneen seurakunnan, Rakennuttajapalvelu Saksan, Suomen Urheiluilmailuopiston, Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksen ja SKS Toijala Worksin kopiokonekaupoista.

Asianomistajien vahingonkorvausten ja asianajajien palkkioiden selvittely veivät suurimman osan käräjäoikeuden ajasta. Vyyhden koosta kertoo, että tuomittu joutuu maksamaan asianajajien palkkioita lähes 100 000 eurolla.

Menot