Kanta-Häme

Angelika Klas hullaantui tangoon

 

Luultavasti aika moni tietää, miltä vaikkapa Kotkan ruusu -tango kuulostaa. Sehän on yksi Suomen pyhistä rytmeistä.
 
Jo pelkkä sana ”tango” nostattaa suomalaisen mieleen tietynlaisia kuvia, ja Satumaa alkaa luultavasti aika pienestä sysäyksestä soida sellaisessakin pääkopassa, jonka haltija luulee olevansa välinpitämätön.
 
– On ihmisiä, joille vain Seinäjoki-tango on oikeaa. Mutta on myös niitä, jotka ovat tulleet sanomaan: ’Ihanaa, kun teette toisin’, kertoo laulaja Angelika Klas.
 
Hän laulaa levyllä Kohtalona tango vanhojen tangojen uusia sovituksia, joita ovat tehneet esimerkiksi Timo Alakotila ja Olli Rantala. Kotkan ruusun ja kumppaneiden lisäksi levylle päätyi myös aivan tuoreita Suomi-tangoja.
 
Maanantaina hämeenlinnalaiset kuulevat omin korvin, miten Suomi-tango taipuu. Levynjulkaisukiertue tuo Hämeenlinnan teatterin päänäyttämölle Klasin, Tanguedia Quintetin ja tanssija Minna Tervamäen.
 
– Tangoissa tarkoitus oli tehdä toisin kuin muut ovat tehneet, ja halusimme rikkoa kliseitä myös tanssissa. Ei paritanssia, vaan abstraktia, voimakasta ilmaisua. ’Tango nuevoa kärkitossuilla’, Klas hymyilee.
 
Vastaanpyristely oli turhaa
Monet voivat yhdistää Klasin nimen oopperarooleihin – ja oikeassa ovat. Hänen repertuaarinsa on laaja, mutta tangolla on siinä aivan erityinen paikkansa.
 
Nykyään.
 
– Aluksi pyristelin vastaan, Klas kertoo.
 
Kun hänelle kymmenisen vuotta sitten ehdotettiin tangon laulamista, ajatus tuntui vieraalta. Hän kuitenkin suostui.
 
– Se veikin mennessään, ihan hurmioon. Koin, että se on kohtaloni. Tango sopii äänelleni. Sen laulaminen tuntuu luontevalta.
 
Lisää pyristelyä seurasi, kun hänet suostuteltiin tarttumaan suomalaiseen tangoon eikä vain Astor Piazzollaan.
 
– Suomalaiseen tangoon liittyy niin vahvasti tietty tulkinta ja tietynlainen tapa käyttää ääntä, Klas pohtii.
 
– Halusin tehdä toisin. Pystyn hyödyntämään tangolaulajana klassisen laulun koulutustani. Toivon pystyväni tuomaan omaa persoonaani mukaan hyvällä tavalla.
 
”Laula vielä yksi tango”
Klas innostuu tangokappaleissa muhivista tunnetiloista. Hän kertoo kaivautuvansa syvälle kappaleiden teksteihin.
 
– Verevää, intohimoista, herkkää. Uudet sovitukset ovat kieltämättä hyvin intohimoisia, hän nauraa.
 
Lisäksi ne ovat henkilökohtaisia. Kuka ei olisi kokenut ”kulkevansa yksin joukossa miljoonan”?
 
– Yhtäkkiä sitä näkee väkijoukon läpi kasvot ja miettii, olisiko tämä kohtaloni – ja sitten hetki menee ohi, ja sitä on yhä yksin.
 
Yleisö pitää Klasin tangotulkinnoista. Vaikka hän esittäisi jotain muuta, lopulta konserttiyleisö ehdottaa: ”Laula nyt vielä yksi tango”. (HäSa)
 
Kohtalona tango. Tanssillinen konsertti Hämeenlinnan teatterin päänäyttämöllä maanantaina 3.12. klo 19. Angelika Klas, laulu, Minna Tervamäki, tanssi, Tanguedia Quintet, soitto.

Päivän lehti

2.4.2020