Kanta-Häme

Angelma & Mäkelä palasi

Hämeenlinnassa on käynnistetty jälleen Angelma & Mäkelä -tilitoimisto. Tilitoimiston takana on Jutta Angelma ja Jukka Mäkelä. He ovat pariskunta, joka myi runsas viisi vuotta sitten tilitoimistonsa valtakunnalliselle Teemuaho-ketjulle.

– Tilitoimistoketjut ovat menettäneet kilpailuetunsa, joka niillä on ollut. Tilitoimistolla ei enää tarvitse olla valtavia servereitä, sanoo Jukka Mäkelä.

Mäkelä kertoo, että Angelma & Mäkelän ei tarvitse juuri pistää rahaa tietotekniikkaan, koska se ostaa palvelut pilvipalveluna. Toimisto toimii kuitenkin täysin sähköisesti käyttämällä Netvisor-ohjelmistoa.

– Tilitoimiston perustamiseen ei tarvita kovin paljon rahaa. Pienet toimistot voivat olla teknisesti samalla tasolla kuin ketjut.

Seitsemän…aloittaa työt

Ketjut ovat ostaneet viime vuosina paljon paikallisia tilitoimistoja. Suurten liikeideana on ollut käyttää hyväksi koon tuomaa kilpailuetua. Tilitoimistoalalla on jatkunut vilkas liikehdintä.

– Liikettä on, mutta kyse on nimenomaan henkilökunnasta.

Angelma & Mäkelälle otettiin pääomistajien kumppaniksi vanhan toimiston toimistopäällikkö Minna Täppinen, joka vetää nyt toimistoa toimitusjohtajana. Täppinen omistaa yrityksestä 30 prosenttia. Angelma & Mäkelä aloittaa kaikkiaan seitsemän työntekijän voimin.

– Tilitoimistoa ei voisi perustaa, ellei olisi näin hyviä työntekijöitä, Mäkelä toteaa.

Mäkelä kertoo, että tilitoimistolla on asiakkaita Helsingistä Tampereelle. Sähköisesti toimivan toimiston luonteeseen kuuluu, että osaa asiakkaista ei ole edes tavattu.

– Automaattisesti ei asiakkaita tule, mutta meille tuntuu tulevan asiakkaita, joiden kanssa on ollut terkut.

Tilintarkastus…tullut ikäväksi

Jukka Mäkelä on keskuskauppakamarin hyväksymä tilintarkastaja KHT. Myytyään edellisen Angelma & Mäkelä -tilitoimiston hän meni töihin Pricewaterhouse Coopersille, joka on maailman suurin tilintarkastusketju. Mäkelä perusti yhtiön aluetoimiston Hämeenlinnaan, mutta jättäytyi kokonaan pois yhtiön palveluksesta viime kesänä.

Mäkelä ilmoittaa, että hän jatkaa tilintarkastajan työtään siitä huolimatta, että avasi nyt tilitoimiston.

– Nykyinen dokumentointi ja standardisointi tekevät kuitenkin työn ikäväksi. Tilintarkastaja joutuu myös vastaamaan asioista, joissa on kysymys muusta kuin varsinaisesta tilintarkastuksesta.

Pricewaterhouse Coopersin toimialaan kuuluu vahvasti myös konsultointi. Tätä työtä Mäkelä aikoo jatkaa Angelma & Mäkelässä.

– Tilintarkastaja saattaa olla kaksi vuotta myöhässä, jos yrityksellä on esimerkiksi poikkeuksellinen 18 kuukauden tilikausi. Ensimmäisenä yrityksen asiat nousevat esiin tilitoimistossa.

Angelma & Mäkelällä ei ole vielä suunnitelmia laajentumisesta muille paikkakunnille. Jukka Mäkelä sanoo, että tämä vaihe katsotaan ensin.

– Laajentuminen ei ole suljettu, jos löytyy yhtä hyvää henkilökuntaa kuin tänne. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020