Kanta-Häme

Ankkuri-tiimillä on hyvää käyttöä valtion budjetissa luvatulle lisärahalle

Budjetissa luvattiin lisää rahaa poliisin ennaltaehkäisevään ja korjaavaan nuorisotyöhön.

Hallituksen budjettiesityksessä luvattiin 2,5 miljoonaa euroa lisää poliisin ennaltaehkäisevään toimintaan.

Käytännössä tätä työtä tekevät Ankkuri-tiimit, joiden tehtävänä on katkaista rikos- ja syrjäytymiskierre. Kanta-Hämeessä Ankkuri-tiimit toimivat Forssan, Riihimäen ja Hämeenlinnan seuduilla.

Paikallisille Ankkuri-tiimeille tulevan lisärahoituksen määrä ei ole vielä tiedossa, mutta Hämeenlinnan palvelupäällikkö Marja Hännisen mukaan mikä tahansa lisä olisi merkittävä.

– Käytetty rahamäärä ei ole suuri suhteessa työn laatuun ja tavoitettavuuteen, hän sanoo.

Hämeenlinnan Ankkuri-tiimin vuosibudjetti on noin 137 000 euroa ja ryhmä kohtasi viime vuonna työssään yli 840 lasta ja nuorta, joista nuorimmat olivat alle 10-vuotiaita.

Ankkuri-tiimin kustannukset jaetaan asukasluvun ja suoritteiden mukaan Hämeenlinnan, Janakkalan ja Hattulan kesken. Poliisi maksaa ryhmän tilat poliisitalo Miekkalinnassa.

Ryhmään kuuluu kuusi eri alojen asiantuntijaa: poliisi, nuorisotyöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja, sosiaaliohjaaja ja kaksi sosiaalityöntekijää.

Ankkurin ”asiakkaat” tulevat pääasiassa lastensuojelun, poliisin ja koulun kautta ja he kohtaavat ankkuritiimiläisen keskimäärin vain yhden kerran. Ratkottavat asiat vaihtelevat näpistelystä perheväkivaltaan.

Ankkuri-tiimissä toimivan nuorisotyöntekijä Peter Petron mukaan lisäresurssit mahdollistaisivat erityisesti pienryhmätoiminnan lisäämisen.

– Voisimme panostaa enemmän ennaltaehkäisevään ja korjaavaan pienryhmätoimintaan, jossa kohtaamme samassa elämäntilanteessa olevia nuoria ryhmässä. Se on havaittu erittäin tehokkaaksi toimintamuodoksi, Petro sanoo.

Erityisesti perheväkivaltatapauksissa tarvitaan useampia tapaamiskertoja.

– Viime vuonna meillä oli 182 tapausta, joista vain 60 selvisi yhdellä tapaamiskerralla. Yleensä pyrimme 1-5 tapaamiseen, mutta joskus tarvitaan jopa yli 20 tapaamista. HäSa

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic