fbpx
Kanta-Häme

Anna oksaleikkurin napsua syksyllä

Nuoren, liian tuuheaksi päässeen kirsikkapuun oksat tipahtelevat nurmikolle, kun Maarit Haapamäki pääsee saksimisen vauhtiin.

– Kirsikka on yksi niistä runsasmahlaisista puista, jotka kannattaa leikata loppukesällä, hän sanoo.

Viheralan lehtori tietää, että moni puutarhuri suosii kevätleikkauksia, koska syksyn kiireet ajavat syksyisten huoltoleikkausten edelle.

– Elo–syyskuu ennen tuleentumista on kuitenkin erinomaista aikaa leikkaamiselle. Mitä pitemmälle syksyyn mennään sitä enemmän kosteus altistaa leikattuja kasveja kasvitaudeille.

Huoltoleikkaus on hyvä tehdä säännöllisesti, jotta puista ja pensaista ei tarvitse leikata kerralla paljon.

– Huoltoleikkauksessa napsitaan pois ylikasvaneet oksat ja osat, jotka vaikeuttavat muuta hoitotyötä, vaikkapa nurmikon leikkuuta. Esimerkiksi riippapuut kannattaa huoltoleikata syksyllä, jos oksat makaavat alla kasvavien kasvien päällä tai suikertavat jo tiellä.

MITEN PALJON syksyllä sitten uskaltaa karsia pensaita ja puita?

– Perussääntö on, että pensaista voi leikata noin kolmanneksen. Jos pensasta ei haluta tuuheuttaa tai muotoilla, otetaan mieluummin koko oksa kuin lyhennetään oksia, Haapamäki opastaa.

Hänen mukaansa syyskesällä tehdyissä huoltoleikkauksissa on se etu, että kasvit, joissa on yhä lehdet, lähtevät parantamaan leikkaushaavoja saman tien.

Varsinkin pensaita, mutta myös puita, kannattaa tutkailla sitä silmällä pitäen, että kestävätkö ne talven lumikuorman katkeamatta tai lakoamatta.

– Esimerkiksi marjapensaat leikataan yleensä kevättalvella, mutta runsas lumi saattaa estää sen kokonaan. Siksi niitä voi huoltoleikata myös sadonkorjuun jälkeen ja lehtien pudottua, Haapamäki sanoo.

SYYSLEIKKAUS sopii monille kasveille.

– Pensasaita kannattaa siistiä ennen talven tuloa ja napsia kesän leikkuun jälkeen kasvaneet tupsut pois. Jos haluaa leikata aidan vain kerran vuodessa ja säästyä siistimiskierrokselta, aita pitäisi leikata syksyllä, Haapamäki sanoo.

Monet angervot sopeutuvat syksyllä leikkaamiseen.

– Osan voi leikata alas vaikka joka vuosi, mutta sen mukaan, miten pensas kukkii. Kun kukinta on heikentynyt, alasleikkaus kannattaa. Säännöllinen harventaminen on tarpeen, sillä ilman harventamista niiden kukinta hiipuu.

OMENAPUIDEN leikkaus pitää Maarit Haapamäen mukaan jättää kevääseen. Vesiversoja voi toki napsia pois näin syksylläkin. Kevääksi kannattaa jättää myös pensaat, jotka kukkivat saman vuoden versoilla. Sellaisia ovat loppukesästä kukkivat lajit.

Pensaat, jotka kukkivat ennen juhannusta, kukkivat puolestaan edellisen vuoden versoilla. Siksi ne voidaan huoletta leikata kukinnan jälkeen. Näitä ovat esimerkiksi syreenit, osa angervoista, pensashanhikki ja osa ruusuista.

– Juhannusruusunkin voi leikata kukinnan jälkeen. Ruusujakin leikattaessa kannattaa selvittää se, minkä vuoden versoilla kyseinen ruusu kukkii. Muutoin saattaa seuraavan kesän kukinta jäädä heikoksi, Haapamäki sanoo.

JOS AIKOO leikata pensasaidan kokonaan alas, kehottaa Maarit Haapamäki hillitsemään vielä hetken.

– Alasleikkaus tehdään aina kasvin ollessa lepotilassa, joten vielä ei kannata ryhtyä toimeen, hän sanoo.

Menot