Kanta-Häme

Anna toisen loistaa – Kehitysvammaisten nuijasählyssä opetellaan arjen tiimitaitoja ottamalla pelikaveri huomioon

Mikko Kivikko (vas.), ohjaaja Antti Pietilä ja Henri Liikanen taitelevat pallosta. Tilannetta seuraa Tapio Virtanen.

Harvemmin pallopelissä kaveri nostetaan itseä isompaan rooliin, vaikka itsellä olisi maalipaikka käsillä. Luotsi-säätiön nuijasählypelissä se on kuitenkin koko ottelun idea.

– Pelin mantrana on, että tee kaverista parempi. Samalla opitaan ottamaan toinen huomioon, Hämeenlinnan seudun työvalmennussäätiö Luotsin ohjaaja Heikki Kuusela kertoo.

Nuijasählypelit ja -harjoitukset ovat osa kehitysvammaisten työtoimintaa. Pelejä ei pelata vain pelaamisen takia.

– Tässä opetellaan samalla työelämän tiimitaitoja, kun puhalletaan yhteen hiileen ja maalinteon sijaan annetaan kaverin loistaa.

Kuuselan mukaan työtoiminnan arjessa ”pelitaidot” tulevat esille luontevana kaverin jeesaamisena ja hyvänä ryhmähenkenä. Pelien kautta osataan ottaa huomioon toisten vahvuudet ja ymmärretään myös heikkouksia.

–  Kun pallopelitaidoiltaan tosi hyvä pelaaja saa annettua namupassin vielä nupullaan olevalle pelimiehelle, joka nassauttaa pallon maaliin, niin onnistuminen kantaa hedelmää yllättävän nopeasti.

Jotta puntit saataisiin tasattua vikkelämpien ja dieseljyrien kesken, ottelussa ei saa juosta, vaan siinä kävellään – ja korkeintaan ripein askelin.

– Yhteispeli on kehittynyt valtavasti parin vuoden takaisesta lähtötilanteesta, Kuusela kehuu.

Viime keskiviikkona treenit miteltiin ystävyysotteluna, jossa Luotsi United ja henkilökunnan Luotsi City tahkoivat hymyssä suin tasapelin 5–5.

Nuijasählyä treenataan keskiviikkoisin Elenia-areenalla. Sen lisäksi ryhmä harjoittelee kolmesti kuntosalilla ja kerran viikossa sulkapalloa, jossa käy myös mielenterveyskuntoutujia ja kuntouttavan työtoiminnan väkeä. HäSa

Päivän lehti

23.1.2020