Kanta-Häme Hämeenlinna

Hätilän Turkis ja takki lopettaa – Turisaksen ensimmäiset turkisasut syntyivät mummon kaupan takahuoneessa

Georg Laakso on myynyt kaksi vuotta mummonsa kaupan varastoa. Vaatteita on niin paljon, etteivät ne lopu myymällä.
Hämeenlinnassa pitäisi olla miesten ja naisten takkikauppaan keskittyvä myymälä. Sillä olisi vielä menestyksen mahdollisuudet verkkokaupan puristuksessa, Georg Laakso miettii. Hän on jättänyt Hätilän Turkikselle jäähyväisiä jo vuosikaudet. Kuva: Esko Tuovinen
Hämeenlinnassa pitäisi olla miesten ja naisten takkikauppaan keskittyvä myymälä. Sillä olisi vielä menestyksen mahdollisuudet verkkokaupan puristuksessa, Georg Laakso miettii. Hän on jättänyt Hätilän Turkikselle jäähyväisiä jo vuosikaudet. Kuva: Esko Tuovinen

Enää ei Hätilän Turkiksen asiakkaita kohtaa keinutuolissa istuva Ansa Sundholm, sillä keinutuoli on siirretty lopullisesti pois kaupasta.

1950-luvulta lähtien liikettään luotsannut sisupussi on jäänyt lopulta eläkkeelle ja Hätilän Turkis lopettaa toimintansa. Liikehuoneisto on jo kaupan ja parhaillaan pohditaan, mitä tehdään kaupan arvokkaalle varastolle.

Kuva: Esko Tuovinen

 

Alun perin kauppa piti lopettaa jo vuonna 2015, sillä Ansa Sundholm on myynyt kaupan varastoa käytännössä koko 2010-luvun.

– Olen kaksi vuotta yrittänyt saattaa mummoa eläkkeelle. Tuntuu siltä, että Hämeenlinna on aivan kyllästetty meidän hatuista ja takeista. Jotakin pitäisi keksiä nyt ja nopeasti, sillä ei minunkaan kuntoni salli tätä työtä loputtomasti tehdä, vuonna 2005 liikenneonnettomuudessa vaikeasti vammautunut Georg Laakso sanoo.

Hätilän Turkiksen liikehuoneistolla on kaksi ostajakandidaattia. Kun Reskan loppupäässä Raatihuoneenkadulla oleva huoneisto saadaan myydyksi, pitää varasto saada nopeasti pois tiloista. Seuraavaksi onkin edessä liiketoiminnan myyminen.

– Töitä on valtavasti, sillä tyhjennämme samalla myös mummon kodin Hattulassa. Hänen edessään on nyt isot muutosten ajat. Teen tämän rakkaudesta mummoon, Georg Laakso herkistyy.

 

Ansa Sundholmin lapsenlapsi Georg Jori Laakso sanoo, ettei 80-vuotiaan mummon kunto salli enää työntekoa kahden leikkauksen jälkeen. Jos se mummosta itsestään olisi kiinni, istuisi hän kuitenkin kaupassa loppuun asti.

 

“Hämeenlinna on aivan kyllästetty meidän hatuista ja takeista.” – Georg Laakso

 

Georg Laakso sanoo kasvaneensa kiinni turkisalaan. Hänen isänsä oli turkkuri, ja koko perhe muutti 70-luvun lopussa Tukholmaan. Isä oli töissä hienossa turkiskaupassa, jossa nuori Georg leikki ystäviensä kanssa. Tuohon aikaan turkisala kannatti ja kauppaan oli tehty yksityinen elokuvateatterikin.

Kun perhe palasi Suomeen, alkoi isä työskennellä Pohjanmaalla turkislinjan opettajana ja perusti vielä kaksi alan liikettäkin.

– Leikin lapsuuteni naapurin turkistarhalla, enkä koskaan huomannut yhdenkään eläimen kärsivän vankeudessa. Se oli minulle mukava leikkipaikka, Georg Laakso nauraa.

Lopulta perhe palasi Hämeenlinnaan, jossa mummo piti edelleen Hätilän Turkista. Alun perin Ansa Sundholm oli ostanut liikkeen isältään Jalmari Nurmiselta parikymppisenä ja jatkoi sen pitämistä melkein 60 vuotta. Suku ehti olla turkisalalla jo lähemmäs sata vuotta, mutta nyt on edessä yhden aikakauden loppu.

 

Kuva: Esko Tuovinen

Hätilän Turkis ei ole mikään outo ympäristö Georg Laaksolle, sillä hän ehti auttaa mummoaan kaupassa melkein kymmenen vuotta armeijan jälkeen.

– Mutta sitten tuli Turisas ja musiikki vei mennessään. Teimme Turisaksen ensimmäiset turkisasut mummon liikkeen takahuoneessa. Ei hän moittinut, vaikka sanoinkin vieväni nyt liikkeen kaikki turkikset, Georg Laakso sanoo.

Hätilän Turkis aloitti aikojen alussa nimensä mukaisesti toiminnan omakotitalon kivijalassa Hätilässä. Viimeiset parikymmentä vuotta kauppa on ollut nykyisellä paikallaan Raatihuoneenkadulla. Sitä ennen takkeja myytiin yli 30 vuotta Kasarmikadulla ja käväistiin Keskustalollakin.

 

Georg Laakso on hyvillään, että hän on saanut myytyä vaatteita niin paljon, että ne kaikki mahtuvat liikkeeseen. Aiemmin vaatteita pursui liikkeen lisäksi myös lukuisat varastot.

Hätilän Turkis on ollut aina osa Georg Laakson elämää. Ainoastaan onnettomuuden jälkeen hän ei ollut mukana kaupassa, mutta luiskahti taas sisään tultuaan auttamaan mummoa tietokoneen kanssa. Vaivihkaa hän huomasi olevansa yksin vastuussa koko kaupasta.

– Tuntuu pahalta jättää arvokas varasto, mutta silloin, kun pelkästään ulstereita on yli 500, on kuljettu yhden tien päähän. Eiköhän nyt ole jo sen aika, Georg Laakso naurahtaa. HäSa

 

Kaupungin vanhimpia kauppoja

Hätilän Turkis ja takki on kaupungin vanhimpia yhä toiminnassa olevia kauppoja.

Liike toimii Raatihuoneenkatu 20:ssa.

Liikettä piti 80-vuotias Ansa Sundholm 24-vuotiaasta asti.

Sundholm osti liikkeen isältään Jalmari Nurmiselta.