Kanta-Häme Hämeenlinna

Ansiotulovero on haittavero työnteolle – Asiantuntija harmissaan kuntien veronkorotuksista

- Ansiotuloverotuksen kiristyminen heikentää työllisyyttä, sanoo Emmiliina Kujanpää.
Ansiotulovero on työnteon haittavero, sanoo Emmiliina Kujanpää, joka puhui Hämeen kauppakamarin tilinpäätös- ja veropäivässä Hämeenlinnassa. Kuva: Pekka Rautiainen
- Ansiotulovero on työnteon haittavero, sanoo Emmiliina Kujanpää, joka puhui Hämeen kauppakamarin tilinpäätös- ja veropäivässä Hämeenlinnassa. Kuva: Pekka Rautiainen

– Ansiotulovero on työnteon haittavero. Ansiotuloverotuksen kiristyminen heikentää työllisyyttä, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää.

Kujanpää muistuttaa, että Suomessa on jo nyt kansainvälisesti kireä ansiotulojen verotus. Hallitusohjelmassa ei luvata ansiotulojen verotuksen keventymistä. Korkeille ansioille tilapäisesti asetettu solidaarisuusvero jätetään voimaan.

– Solidaarisuusveron 78 500 euron raja on alhainen, Kujanpää arvioi.

53 kiristää kunnallisveroa

Peräti 53 kuntaa korottaa ensi vuodeksi kunnallisveroprosenttiaan. Veronkorottajien määrä on vain kasvanut viime vuodesta.

Kujanpää pitää harmillisena kuntien veronkorotuksia, jotka entisestään kiristävät ansiotulojen verotusta ja lisäävät kireän verotuksen haittoja.

– Jos kuntien taloudellinen tilanne ei muutu, emme tule näkemään kuntien veronalennuksiakaan.

Haitta molemmille

Kujanpään mukaan kireä verotus on kiusa sekä työnantajille että työntekijöille. Se haittaa työn tekemistä ja työn tarjoamista.

– Työntekijää kiinnostaa, mitä hän saa työstä käteensä. Korkea marginaaliveroprosentti vähentää hänen kiinnostustaan työntekoon.

– Työnantajalle on haittaa, että verokiila, työnantajan kulujen ja työntekijälle käteen jäävät palkan erotus, on suuri.

Ei maakuntaveroa

Sote-uudistuksessa yhtenä mahdollisuutena pidetään uutta maakunnallista veroa. Maakuntaverolla ratkaistaisiin maakuntamallin perustuslaillisia ongelmia.

Keskuskauppakamarin veroasiantuntija Kujanpää vastustaa maakuntaveroa, koska se merkitsisi vääjäämättä, että ansiotulojen verotus edelleen kiristyisi.

– Kunnallisverotus ei kevenisi vastaavasti vaan ansiotulojen kokonaisverotus kiristyisi.

Keskuskauppakamari ei vastusta verotusta. Kujanpää pitää verotusta välttämättömänä hyvinvointipalveluille.

– Verotuksen pitäisi kuitenkin olla kohtuullista, selkeää ja ennakoivaa.

Suomen yhteisövero alennettiin 20 prosenttiin vuonna 2014. Veron kohtuullistaminen saa kiitosta Kujanpäältä. Se on myös esimerkki, miten veron kohtuullistaminen voi vaikuttaa myönteisesti verotuloihin.

– Yritysten maksaman yhteisöveron määrä on koko maassa kasvanut melkein joka vuosi ja on merkittävästi korkeampi kuin ennen yhteisöveron alentamista.

Kilpailuky heikkenee

Hallitusohjelmaan kirjattu liikennepolttoaineiden 250 miljoonan euron veronkorotus ei saa Kujanpäältä kätten taputuksia. Veronkorotus lisäisi kaupan ja teollisuuden kustannuksia. Siten se heikentäisi suomalaisten yritysten kilpailukykyä.

– Toivon, että veronkiristykset otettaisiin osaksi suunnitelmallista liikenteen vero- ja maksu-uudistusta. HÄSA