Kanta-Häme

Anssi Kela ammentaa innostumisesta

Anssi Kela on musiikkimaailman kameleontti.

Pukeutuminen pysyy mustana ja hiukset hulmuavan pitkinä, mutta musiikkityyli elää ja muuttuu. Petri Ruusunen -hitissä Kela ”nyökkää” suomiräppiin päin.

Artistin mielestä muuntautumiskyvyn mahdollistaa innostus.

– Se lähtee siitä, että on silmät ja korvat auki, eikä naulaa teesejään liian tarkasti. Pitää antaa itselleen mahdollisuus innostua uusista jutuista. Intoa ei saa pelätä.

Kela kertoo olevansa innoissaan suomiräpistä. Sitä hän on kuunnellut jo 1980-luvulla, mutta Palefacen vuonna 2010 julkaisema Helsinki–Shangri-La -albumi oli Kelalle käänteentekevä portti suomiräppiin.

Kela haluaa tehdä räppiä omalla tavallaan, mutta erityisesti hän ihailee suomiräppäreiden kykyä tehdä kiinnostavaa lyriikkaa.

– He ovat panneet säännöt uusiksi. Sen oivaltaminen on ollut hienoa.

Anssi Kela on parhaillaan konserttisalikiertueella. Edellisestä konserttikiertueesta on 13 vuotta, joten Kela on syystäkin innoissaan.

Konserttisaleihin hän on halunnut tuoda jotain spesiaalia, jotta salikiertue eroaa tavallisesta keikasta.

– Tulossa on uniikkeja keikkoja, joista kuulijat toivottavasti saavat elämyksiä.

Kela näkee, että elämykset syntyvät yllätyksellisyyden kautta, kun ihminen kokee jotakin odottamatonta.

– Itse kävin taannoin Kiasmassa. Siellä oli iso poliisiauto, joka näytti kaukaa ihan tavalliselta maijalta. Lähemmäksi mennessä huomasin, että se oli virkattu.

Kelan kiertueella yllätyksiä voivat antaa tutut biisit, jotka esitetään uudessa muodossa.

– Ei niitä kuitenkaan murjottu ole.

Tiivistäen voi sanoa, että Kela lähtee intiimistä liikkeelle ja päätyy ”pahuksenmoisiin pirskeisiin”.

Kela on aikojen saatossa ottanut kantaa ajankohtaisiin asioihin. Hän oli muun muassa mukana Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjassa.

Keikoilla ei kuulla Kelan palopuheita. Hän uskoo musiikin parantavaan ja energiaa tuovaan voimaan.

– Musa tuo lohtua. Vaikka itsestä tuntuu, että tämä on vain kitaran rämpytystä, tämä on tarpeellista työtä.

Vuosi 2017 on Kelalle keikkailuvuosi. Uusia biisejä syntyy sivussa, jos syntyy.

– Yksi biisi on ollut useamman kuukauden vaiheessa.

Kela sanoo biisien tekemisen olevan hänelle edelleen mystinen prosessi, eikä hän edelleenkään tajua, miten ne syntyvät. Sen hän kuitenkin tietää, ettei halua päästää käsistään puolivalmista tai sellaista kappaletta, josta on epävarma.

Biisin tekemistä Kela avaa yhdessä Elastisen kanssa. Elastinen feat. -ohjelmassa, jossa Kela ja Elastinen tekevät yhdessä kappaleen. Kelan jaksossa käsitellään Nostalgiaa-levyltä ylijäänyt kappale.

– Se oli stressitön tilanne, kun emme lähteneet nollasta. Sinänsä ohjelmassa saattaa saada vääränlaisen kuvan tekoprosessista.

Anssi Kela on aktiivinen somettaja ja koukussa siihen. Hän näkee somettamisen olevan osa ammattia siinä missä biisienkin tekeminen.

– Vähän täytyy kuitenkin miettiä, mitä someen kirjoittaa. Artistina täytyy tuntea vastuunsa. Hetken mielijohteessa en kirjoita päivityksiä.

Kela näkee kielteisyyden isoksi ongelmaksi sosiaalisessa mediassa. Ilmapiiri on tulehtunut, vihaa ja loukkaavia ilmaisuja käytetään somessa paljon. Itse hän haluaa olla tuomassa valoa ja positiivisia ajatuksia. HÄSA

KonserttiAnssi Kela: Parasta aikaa torstaina 14.4. kello 19 Vanaja-salissa.15.4. Anssi Kela Elastinen Feat. -ohjelmassa Maikkarilla.

 

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic