Kanta-Häme

Antakaa meille nyt jo se nuokkari!

Vielä runsas viikko sitten kauppakeskus Goodmanissa oli elämää.

Tähtiaukion takana olevassa, liki 300-neliöisessä tilassa soi musiikki.

Kauppakeskukseen avattu nuorisotila oli heti aukeamisensa jälkeen löytänyt kävijöitä.

Nyt tila on tyhjillään, kun kokeilu päättyi. Nuokkarin tarve ei kuitenkaan hävinnyt mihinkään. Kokeilu kuitenkin onnistui, ja jatkoa saattaa olla luvassa.

Sinä päivänä, kun kauppakeskus Goodman avattiin lokakuussa, keskustan ainoa nuorisotilan Pesä tyhjeni.

Kaupungin nuorisopalveluiden palvelupäällikkö Noora Herrasen mukaan Verkatehtaalla sijaitsevassa Pesässä on käynyt 50 nuorta illassa. Syksyllä kävijämäärä putosi kymmeneen.

– Voimme kyllä rehellisesti sanoa, että Pesän kävijämäärät romahtivat. Ajallisesti kävijämäärän putoaminen menee yksiin Goodmanin avaamisen kanssa, Herranen sanoo.

Tällä hetkellä kaupungissa mietitään kuumeisesti sitä, miten nuorisotilat saadaan tulevaisuudessa järjestettyä.

Rahaa on käytössä entistä vähemmän, mutta nuorille yritetään löytää paikkoja, joissa voi oleskella turvallisesti ja joissa on myös turvallisia aikuisia.

Kevään jälkeen kaupungissa suljetaan nuorisotilat Rengosta, Käikälästä ja Laaniityn Kaivohaasta. Vaihtoehtoisia tiloja pyritään järjestämään koulurakennusten yhteydestä.

– Niin sanotuilla viheralueilla eli Hauholla, Iittalassa ja Lammilla kävijämäärät ovat tasaiset, ja siellä on myös tilalle tarvetta. Esimerkiksi Hauholla nuorisotilan kävijämäärät ovat kasvaneet, Herranen kertoo.

Nuorisopalveluissa tiedetään, mitä mieltä nuoret ovat olleet Goodmanin nuorisotilasta. Kävijämäärätkin puhuvat samaa kieltä, kun Goodmanin kokeilunuokkarissa vieraili illan aikana parhaillaan sata nuorta.

Nuorisopalvelut yrittävätkin huhtikuun aikana selvittää, saisiko Goodmaniin tilaa nuorille, joka olisi illalla auki. Kiikarissa on Herrasen mukaan tila, joka on noin puolet kokeilujakson tilaa pienempi. Mutta tila riittäisi, kertoo Herranen. Enää rahat puuttuvat.

– Noin puolet rahasta vielä puuttuu, mutta yritämme parhaamme, Herranen toteaa.

Yksi vaihtoehto on, että tilaa vuokraisivat nuorisopalvelut ja kaupungin ikäihmisten palvelut yhdessä. Päivisin tila olisi vanhusten palveluiden käytössä, iltaisin nuorisotilana.

– Mikäli tila kauppakeskukseen saadaan, ei sitä kannata pitää tyhjillään, hän lisää.

Keskustan nuorisotilaa on myös haikailtu kautta vuosien nuorten eri vaikuttajafoorumeissa, ja nuorisopalvelut haluaa tiloja sinne, missä nuoretkin ovat.

Tällä hetkellä Nuorisopalvelut etsii Pesälle vuokralaista jakamaan tilaa lastenkulttuurin kanssa. Goodmanin mahdollinen nuorisotila puolestaan korvaisi Pesän.

Palataan ajassa vielä taaksepäin, maaliskuiseen torstai-iltapäivään.

Goodmanin pop up -nuokkarissa nuoret käyvät istumassa ja juttelemassa, mutta pian he pyyhältävät välillä muualle kauppakeskukseen. Hetken päästä samat nuoret palaavat ja valtaavat samat paikat.

Suuren tilan takana joukko nuoria pelaa pöytälätkää, samoin pingispöydän ympärillä vaihtuvat naamat koko ajan.

Valtaosin nuoret kuitenkin istuvat seinien reunoille järjestetyille lastauslavoille. Lavat on peitetty patjoilla ja matoilla, osa istuu myös autonrenkaiden päällä.

Yhdelle seinälle on vedetty iso pahvi, joka on tarkoitettu vieraskirjaksi. Kaupungin ja lähiseudun nuoret ovat jo runsaan parin viikon aikana peittäneet seinätervehdyksen kokonaan liiduin väritetyillä tervehdyksillä.

– Tykkään tulla tänne ihan vain hengailemaan, tapaamaan kavereita ja vaihtelemaan kuulumisia, Ahveniston koulua käyvä Mira Uusitalo kertoo.

Rengossa asuva Uusitalo tapasi tilassa ystäviään, jotka asuvat muualla kaupungissa. Renkoon on pitkä matka, keskustassa on helppo tavata.

Nelihenkinen seurue istuu pehmustetussa nurkassa, kurkkailee toistensa älypuhelimiin ja välillä naureskelee.

Seurueesta Kaurialan koulun yhdeksäsluokkalaiset Camilla Reuna ja Niko Järvinen ovat käyneet Goodmanin nuokkarissa joka päivänä, kun se on ollut auki.

Nuokkarissa ollaan aina siihen asti, kunnes se menee kiinni. Goodman kerää nuoria muualtakin kuin keskustasta.

– Kaikki pääsevät tänne, eikä kenellekään tule aivan hirveitä matkoja, Reuna sanoo.

Kaikkialla nuokkarissa tuntuu vallitsevan yksimielisyys siitä, että tämä on sitä, mitä nuoret kaipaavat. Koulutiloihin järjestettävät nuorisotilat saavat monelle nihkeän vastaanoton.

Tunnelma olisi liikaa kuin olisi koulussa, toteavat nuoret.

– Emme me tarvitse kuin tilan. Kunhan vaan on kavereita ympärillä ja musiikkia, niin on rento fiilis, Reuna sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic