fbpx
Kanta-Häme

Antibioottitoimitusten määrä laski vuosikymmenessä lähes kolmanneksella

Alle viisivuotiaille apteekista toimitettujen antibioottikuurien määrä on laskenut peräti 60 prosenttia
Aihekuva ei liity uutiseen. Kuva: Sara Aaltio
Aihekuva ei liity uutiseen. Kuva: Sara Aaltio

Apteekkien antibioottitoimitusten määrä on laskenut Suomessa kymmenen vuoden aikana lähes kolmanneksella, selviää Kelan tilastoista.

Vuonna 2008 sairausvakuutuksesta korvattuja antibiootteja ostettiin Suomessa noin 3,2 miljoonaa kertaa, mutta viime vuonna enää noin 2,3 miljoonaa. Lasku näkyy kaikissa ikäryhmissä.

Tilastoiduissa lääkeostoissa ovat mukana sekä ne antibioottiostot, joista on maksettu Kela-korvaus, että ne joista ei maksettu korvausta, koska asiakkaan vuotuinen alkuomavastuu ei ollut vielä täyttynyt.

Kelan tilastosuunnittelija Anna Koski-Pirilä kertoo, että Kelan Lääkehaku-palvelun mukaan sairausvakuutuksesta korvataan pääsääntöisesti kaikki avohoidon antibiootit.

Poikkeuksia ovat infusoitavat eli suoraan suoneen annettavat antibiootit, joita käytetään lähinnä laitoksissa. Laitoshoidon lääkkeet eivät ole sairausvakuutuksesta korvattavia.

Lääkeyhtiö Pfizer kertoi aiemmin keskiviikkona, että antibioottireseptien määrä olisi Kelan tilastojen mukaan vähentynyt noin kolmanneksen viimeisen vuosikymmenen aikana. Tämä on kuitenkin eri asia kuin antibioottitoimitukset, jotka näkyvät Kelan tilastoissa. Iltapäivällä Pfizer julkaisi kotisivuillaan korjatun tiedotteen.

Lapset ja vanhukset sairastavat erilaisia infektiotauteja

Alle viisivuotiaiden lasten kohdalla apteekista toimitettujen antibioottikuurien määrä on laskenut Kelan tarkastelemalla ajanjaksolla peräti 60 prosenttia. Kelan tilastojen mukaan näiden määrä on laskenut vuodesta 2010 alkaen.

Iältään 5–7-vuotiaiden lasten kohdalla antibioottiostojen määrä on sen sijaan laskenut 43 prosenttia. Yli 65-vuotiailla lääkeostot ovat vähentyneet samaisella tarkastelujaksolla 17 prosenttia.

Tiedot ikäryhmittäisistä lääketoimituksista perustuvat Pfizerin Kelalta tilaamaan tilastoselvitykseen.

Oulun yliopiston yleislääketieteen emeritusprofessori Pekka Honkasen mukaan lapset ja vanhukset eivät sairasta samoja infektiotauteja. Siksi myös tarve antibioottien määräämisen kriittiseen tarkasteluun on erilainen. Honkanen kommentoi asiaa Pfizerin tiedotteessa.

–  Virusten aiheuttamat hengitystietulehdukset ovat lapsilla tavallisia. Alle kouluikäiset potevat 6–8 hengitystietulehdusta vuodessa, Honkanen kertoo tiedotteessa.

–  Iän myötä virtsatietulehdusten ilmaantuvuus lisääntyy. Myös keuhkokuumeeseen sairastuvuus lisääntyy 65 ikävuoden jälkeen jyrkästi. Nämä molemmat ovat bakteerin aiheuttamia. Sen sijaan virusten aiheuttamat hengitystietulehdukset ovat vanhuksilla harvinaisia, hän lisää.

Honkanen huomauttaa Pfizerin tiedotteessa myös, että pneumokokkirokotteen ottaminen lasten yleiseen rokotusohjelmaan on tapahtunut samaan aikaan kuin antibioottien määrän vähentyminen.

Lääkeostojen määrän lasku jatkuu

Kelan tilastosuunnittelija Koski-Pirilän mukaan näyttäisi siltä, että korvattavien antibioottien lääkeostojen määrä on ollut vähenemään päin myös tämän vuoden aikana.

Koski-Pirilän mielestä syitä antibioottien käytön vähenemiseen pitäisi selvittää tutkimuksen kautta.

Tilastotiedot eivät myöskään suoraan kerro siitä, miten paljon lääkärit antibioottireseptejä potilailleen kirjoittavat. On mahdollista, että kaikki potilaat eivät aina lunasta heille kirjoitettuja reseptejä. Syynä tähän voi olla esimerkiksi se, että lääkäri pyytää potilasta tarkkailemaan tilannetta muutaman päivän, ennen kuin lääkitys aloitetaan.

Menot