Kanta-Häme

Antiikista on tullut sisustuksen lisämauste

Jo viisi vuotta sitten alkanut antiikkialan hiipuminen jatkuu edelleen. Perinteisten antiikkiliikkeiden, mutta myös antiikkimessujen määrä on puolittunut. Tänä vuonna antiikki- ja keräilymessuja järjestetään Suomessa enää 60, kun niitä huippuvuosina oli pitkälle yli toistasataa.

– Olen nykyisin todella onnellinen, jos kävijämäärä ylittää 2000 rajan. Vielä muutama vuosi sitten oli ihan tavallista, että messuilla oli kävijöitä yli 3000. Kallis perinteinen antiikki ei liiku, vaan nyt ostetaan muutamalla kympillä jotakin, joka mahtuu muovikassiin, markkinaisäntä Hannu Tienhaara hämeenlinnalaisesta Laatumessuista kertoo.

Lauantaina alkaneet Hämeenlinnan antiikki- ja keräilymarkkinat houkuttelivat Hämeenkaareen noin 50 kauppiasta, joista viidesosa oli alan innokkaita harrastajia ja loput alan ammattilaisia. Vasta vähän yli kolmekymppinen Christian Petander Vaasasta oli joukon nuorimpia.

– Taitaa täällä olla toinenkin nuori myyjä, mutta siihen se sitten jää, pääasiassa militariaan ja merkkeihin erikoistuneen Prenikan nuori yrittäjä myöntää.

Niin kauan kierretään, kun jaksetaan

Vaikka antiikkiala puristuksissa onkin, uskovat antiikkimarkkinoiden myyjät valoisampaan tulevaisuuteen. Puolet Christian Petanderin Prenikan myynnistä tulee omasta verkkokaupasta, toistakymmentä prosenttia kivijalkakaupasta ja loput alan tapahtumista.

– Ihan pähkähullua hommaahan tämä on. Minulla on kolme pientä poikaa ja reissaan Suomen eri puolilla. Voi kulua viikkojakin niin, etten näe perhettä, vaan hotellihuoneita. Hotellielämästä on kyllä karissut kaikki hohto pois, Petander myöntää.

Messujen kiertäminen on kovaa työtä myös vanhoihin tekstiileihin erikoistuneen Sakari Leinosen ja uusikaupunkilaisen talonpoikaisesineitä myyvän Hannu Leinon mielestä. Sakari Leinonen kiertää Suomea ja Ruotsia täysinäisen pakettiautonsa kanssa mahdollisimman paljon, kun taas Hannu Leino on hiljentänyt tahtia.

– Mööpeli myy parhaiten kivijalkakaupasta, joka on vanhassa kotitalossani. Minun sesonkini on kesällä, sillä Uudessakaupungissa on paljon kesämökkiläisiä ja turisteja. Huonekalujen kanssa kiertäminen on vähän liian raskasta, Leino huomauttaa.

Mööpeli ja Sakkes old fachion edustavat antiikki- ja keräilymessujen myyjien suurta enemmistöä. Oma kiinnostus ajaa myyjän kiertämään messuja niin kauan kuin jalka vain nousee. Ruotsin Eskilstunasta asti Hämeenlinnaan saapunut Sakari Leinonen sanoo lastensa yrittävän hillitä isänsä innostusta.

– En osaa oikein luopuakaan, kun olen kasvanut kiinni käsitöihin. Äitini oli käsityönopettaja ja kuljetti minua jo aivan pienenä mukanaan ompelureissuillaan. Aikamoinen rahtaaminen tuotteista kyllä on Ruotsista Suomeen, Sakari Leinonen myöntää.

Ripaus vanhaa uuden sekaan

Antiikin käsite on muuttunut. Samaan aikaan, kun perinteisen antiikin kauppa on vähentynyt, hakevat asiakkaat ennen kaikkea 60- ja 70-lukujen tai jopa 80-luvun muovia, hassuja pientavaroita tai sitten ripausta talonpoikaista esineistöä koteihinsa.

– Koti voidaan sisustaa ihan uudella, mutta sinne halutaan vastapainoksi ripaus jotakin vanhaa, Hannu Tienhaara tietää.

Poikkeuksen tekevät juuri Sakari Leinosen kauppaamat tekstiilit, joita ostavat myös nuoret jatkotuunaukseen. Myös kaikkeen sotaan liittyvällä on pieni ja innokas kannattajakuntansa. Erityisen suosittua Christian Petanderin mukaan on kaikki, mikä liittyy kansalaissotaan ja vaikkapa lottiin.

Internet on tehnyt ihmisistä myös erittäin hintatietoisia. Messuilla on turha pyytää korotettuja hintoja, kun ihmiset tietävät esineiden todellisen arvon.

– En oikein osaa edes ajatella verkkokauppaa, kun minun mielestäni vanhat esineet on nähtävä omin silmin luonnossa ennen kuin niitä voi lähteä ostamaan. Me Mööpelissä elämme niin kiinni vanhassa, ettei meillä ole edes tietokonetta, Leino huomauttaa.(HäSa)

Hämeenlinnan antiikki- ja keräilymarkkinat jatkuvat vielä sunnuntaina 17. marraskuuta kello 11-15 Hämeenkaaressa.

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic