Kanta-Häme

Antiikkikauppias ja messuisäntä Hannu Tienhaaralla edessään juhlamessut

Hannu Tienhaara teki 20 vuotta sitten uravalinnan, jota ei ole katunut.
Hannu Tienhaara pitää antiikkiliike Antiikkigalleriaa Hämeenlinnassa Arvi Kariston kadulla. Hän on luopumassa liikkeen pidosta noin vuoden kuluttua ja aikoo keskittyä messuisännän hommiin eläkkeelle jäämiseen saakka.

Sukunimensä mukaisesti hämeenlinnalainen Hannu Tienhaara oli reilut 20 vuotta sitten elämäntilanteessa – tienhaarassa – jossa hänen piti valita, lähteekö atk-opettajana täydennyskoulutukseen ja jatkaa opettajanuraansa vai siirtyykö antiikkialalle.

Veri veti rakkaan harrastuksen puoleen. Tienhaara oli toiminut jo parin vuoden ajan opettajan työnsä ohella sivutoimisena yrittäjänä vanhan tavaran parissa.

– Kun muutimme nykyiseen kotiimme 1992, aloimme käydä huutokaupoissa. Se vei mukanaan, ja touhu karkasi käsistä. Sen seurauksena perustin 1995 antiikkiliikkeen.

Hämeenlinnassa oli vuodesta 1986 lähtien järjestetty keväisin valtakunnallisesti merkittävä antiikkimessutapahtuma.

Kauppiaskollegoiden kannustamana Tienhaara päätti kokeilla mahtuisiko kaupunkiin toinenkin vastaava tapahtuma syksyyn. Syyskuussa 1998 hän järjesti antiikki- ja keräilymessut Kulttuuritukuksi ristityissä entisen Metrotukun toimitiloissa.

Tapahtuma onnistui sekä kävijämäärältään että taloudellisesti yli odotusten – viikonlopun aikana messuilla kävi lähes 3 500 vierasta.

Uravalinta oli selvä. Kuluneiden parinkymmenen vuoden aikana hän on järjestänyt yhteensä 110 messutapahtumaa Hämeenlinnan lisäksi myös Helsingissä, Tampereella, Lahdessa, Heinolassa, Porvoossa ja Lappeenrannassa.

– Olen ollut tosi tyytyväinen näihin 20 vuoteen. Messutoiminnasta olen toimeentuloni saanut, ja sen lisäksi on ollut mahdollisuus harrastaa pienimuotoista antiikkiliikkeen (Antiikkigalleria) pitoa, joka ei ole elättänyt, mutta on sopinut tähän kuvioon, Hannu Tienhaara toteaa.

Antiikkimessut ovat Hannu Tienhaaran mukaan muuttuneet paljon kahdessakymmenessä vuodessa.

Kun hän aloitti messutoiminnan, kaksipäiväisiä tapahtumia oli viikonloppuisin ympäri Suomea vuosittain 30–35. Huippuvuodet sijoittuvat vuosiin 2004–2006, jolloin messutapahtumia saattoi olla 115 vuodessa. Nyt on palattu 30–40 tapahtumaan.

Myös se, mitä kauppiailla on messuosastoillaan tarjolla, on muuttunut rajusti. 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa messuilla oli paljon pieniä antiikkiliikkeiden osastoja, joilla oli myynnissään pääasiassa isoja ja kalliita huonekaluja ja valaisimia.

– Nyt pääpaino on niin sanotussa huomisen antiikissa eli design-esineissä, kuten taidelasissa ja -keramiikassa, astioissa, hopeaesineissä sekä 1950- ja 1960-lukujen koruissa. Kauppiaiden mukaan tyypillinen myyntiartikkeli on tänä päivänä sellainen, joka maksaa 100–300 euroa ja joka mahtuu muovikassiin kotiin kuljetettavaksi.

Keräily on siis arkipäiväistynyt. Se ei enää ole varakkaan eliitin yksinoikeudellista hupia, vaan tavallinen kansakin pääsee keräilyn makuun vaikkapa Muumimuki-kokoelmaa kartuttaen.

– Löytyy yhä rahakkaitakin keräilijöitä, mutta he ovat yllättävän nuoria, 30–40-vuotiaita. He saattavat kerätä harvinaista taidelasia, kuten Wirkkalaa, Sarpanevaa, Franckia tai varhaista Oiva Toikkaa, jotka maksavat monta tonnia kappale, mutta he ostavat niitä silmää räpäyttämättä.

Design-tavaroiden keräily heijastelee pitkälti kodin sisustusta.

– Ei ole tärkeää saada kerättyä välttämättä vanhaa tavaraa eikä paljon, vaan riittää, kun kotiin löydetään muutama laadukas esine, jotka sopivat kodin sisustusfilosofiaan, Tienhaara kuvailee.

Oman kotinsa Hannu Tienhaara kertoo sisustaneensa juuri huomisen antiikilla, muun muassa Artekin huonekaluilla.

Tienhaaran suunnitelmissa on jäädä reilun vuoden kuluttua osittaiselle varhaiseläkkeelle.

– Silloin laitan antiikkiputiikin tässä muodossa kiinni, mutta jatkan tapahtumien järjestämistä siihen asti kunnes pääsen oikeasti eläkkeelle. Ei tämä sellainen intohimo ole, että haluaisin tehdä tätä vielä koukkuselkäisenä vanhuksena. HÄSA

Hannu Tienhaara

Hämeenlinnalaisen antiikkiliike Antiikkigallerian omistaja ja Hämeenlinnan antiikki-, taide- ja keräilymessujen messuisäntä.

59-vuotias, aikoo jäädä osittaiselle vanhuuseläkkeelle 61-vuotiaana.

Muutti Hämeenlinnaan

1980 Jokioisista.

Koulutukseltaan rakennusmestari. Toimi alan töissä kymmenisen vuotta, sen jälkeen saman ajan atk-kouluttajana ja -opettajana.

Hämeenlinnan antiikki-, taide- ja keräilymessut Elenia-areenassa (Härkätie 17) la 1.9. ja su 2.9. klo 10–16.

Päivän lehti

15.7.2020