Kanta-Häme

Ants in the pantsin odotettu levy syntyi luomuna ja lämmöllä

 

Ants in the Pants -duo pyöräytti esikoisensa 15 vuoden keikkailun jälkeen.
 
Irlantia, Keski-Eurooppaa ja Suomea ristiin rastiin kierrelleet Ilona Ala-Leppilampi ja Lasse Suurkari ovat aina joutuneet levittelemään käsiään, kun keikoilla ja yksityistilaisuuksissa innostunut yleisö on kysellyt äänitteen perään. Muusikkokavereiden keskuudessa Ants in the Pantsin ”tuleva albumi” kävi jo sisäpiirin vitsistä, mutta tänä syksynä kaksikko saatiin studioon ja monien rakastama soundi cd-levylle.
 
– Ensinnäkin halusimme, että levy olisi Oscarin arvoinen, eli itsekritiikkiä oli paljon ilmassa, Suurkari sanoo.
 
– Lisäksi ongelma oli siinä, mitä levylle laitetaan. Live-tilanteessa sotkemme ohjelmistoon mukaan muutakin kuin irkkumusiikkia, mutta ei meillä ollut mitään järkeä lähteä levyttämään Queenin tai CCR:n biisejä.
 
Duo ratkaisi kappalevalikoimaan liittyvän ongelman palaamalla levyllä tukevasti juurilleen. Turenki Recordsin julkaisemalla Early Years -albumilla kuullaan perinteistä irlantilaista kansanmusiikkia. Joukossa on tuttuja keikkahittejä, kuten Whiskey in the Jar, Leaving of Liverpool ja Molly Malone.
 
50 levyä päivässä
Levy äänitettiin Markojuhani Rautavaaran Chihuahua-studiossa Inkoossa. Pariskunnan lisäksi kappaleissa soittavat Kingston Wall -legenda Jukka Jylli bassossa sekä Rautavaara ja Pyry Mantere erilaisissa lyömäsoittimissa.
 
– Omakotitalon yläkerrassa oli erittäin kotoisa ja lämmin fiilis, Ala-Leppilampi kertoo.
 
– Koko levy tehtiin luomumeiningillä ja pilke silmäkulmassa. Kappaleet ovat kuitenkin kansanmusiikkia ja ihmiset ovat tottuneet siihen, että soittomme ei ole liian siistiä. Levyn tuottaneen Markojuhanin mukaan lopputulos on meidän näköisemme, eli mukava, helposti lähestyttävä eikä turhan tarkka.
 
Pitkään pihtailtu äänite lämmittää nyt mieltä ja menekki on taattu.
 
– Olin ihan varma, ettei tätä koskaan saada tehtyä, kun vuosikausia myytiin ei oota keikoilla, Ilona tunnustaa.
 
– Kuorotreeneissä meni heti 16 kappaletta kaupaksi. Nyt levy on ollut meillä vuorokauden ja 50 ihmistä on tilannut sen Facebookin kautta.
 
Early Years -albumin ennakkojulkaisu la 1.12. Albertin kellarissa, levynjulkaisutilaisuus pe 7.12. Pub Paratiisissa (Kauppakuja 1, Turenki).

Päivän lehti

6.4.2020