fbpx
Kanta-Häme Hattula

Puolustusministeri Kaikkonen: varusmiehet olisi pitänyt rokottaa nopeammin – Puolustusministeri kurvaili panssarivaunulla Panssariprikaatissa

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan varusmiesten varhaisempi rokottaminen olisi ollut perusteltua, koska nämä suorittavat lakisääteistä palvelusta ja armeijassa turvavälejä on joskus vaikea noudattaa.
Pitkät kiinni olot ovat olleet osalle varusmiehistä raskaita koronaviruksen aikana, kertoi Antti Kaikkonen maanantaina panssariprikaatissa. Kuva: Riku Hasari / HäSa
Pitkät kiinniolot ovat olleet osalle varusmiehistä raskaita koronavirusepidemian aikana, kertoi Antti Kaikkonen maanantaina Panssariprikaatissa. Kuvat: Riku Hasari / HäSa

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mielestä varusmiesten olisi pitänyt saada koronarokote ennen kuin nykyisessä rokotusjärjestyksessä tulee heidän vuoronsa.

– Henkilökohtaisesti puolustusministerinä olisin toivonut, että varusmiehet olisi voitu rokottaa jo tässä vaiheessa, mutta terveydenhuollon asiantuntijat katsovat koko väestöä. Heidän näkemyksensä on se, että on perusteltua mennä ikäjärjestyksessä aloittaen varttuneemmasta päästä, Kaikkonen sanoo.

Kaikkonen ymmärtää perustelut myös nykyiseen rokotusjärjestykseen. Valittua järjestystä puoltaa se, että koronaviruksen aiheuttama covid-19 tauti on nuorilla harvoin niin vakava, että se johtaa sairaala- tai tehohoitoon.

Varusmiesten varhaisempi rokottaminen olisi ollut Kaikkosen mukana perusteltua, koska nuoret suorittavat lakisääteistä palvelusta ja siinä voi tulla tilanteita, joissa turvavälien pitäminen on vaikeaa.

– Nuorempia ikäluokkia aletaan rokottaa varsin pian kesällä, joten kyllä näinkin selvitään.

Puolustusministeri Kaikkonen vieraili maanantaina Panssariprikaatissa Hattulassa. Vierailun aikana hän tutustui prikaatin toimintaan ja sen erityispiirteisiin ja tapasi henkilöstöä. Iltapäivällä Kaikkoselle esiteltiin panssarivaunuja, ja puolustusministeri kokeili Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunulla ajamista harjoituskentällä.

Kaikkonen: 2+2+2-mallia jatketaan näillä näkymin elokuuhun

Puolustusvoimat on selvinnyt Kaikkosen mielestä koronaviruksen torjunnasta hyvin, vaikka joitain vaikeita jaksoja on ollut. Varuskunnissa on todettu koronakriisin aikana joitain satoja koronavirustartuntoja.


“Osalle varusmiehistä pitkät kiinniolot voivat olla koettelemuksia.”


Varuskunnissa siirryttiin viime keväänä nopeasti 2+2+2-malliin, jossa noin kolmasosa varusmiehistä on kerrallaan kaksi viikkoa maastossa, kolmasosa kasarmilla ja kolmasosa lomalla kotona. Kaikkosen mielestä malli on toiminut hyvin ja mahdollisesti estänyt todella laajojen tartuntaketjujen syntymisen.

– Malli koettelee jonkun verran henkilökunnan jaksamista, ja osalle varusmiehistä pitkät kiinniolot voivat olla koettelemuksia.

Järjestelyn etuna on ollut pidempien maastojaksojen järjestäminen, mistä on hyötyä koulutuksen kannalta. Mallista on saatu oppia, jota saatetaan hyödyntää myös koronakriisin jälkeen, Kaikkonen sanoo.

Nykyistä koronamallia jatketaan Kaikkosen mukaan näillä näkymin ainakin elokuuhun asti. Tämä tarkoittaa sitä, että heinäkuussa palvelukseen astuvat uudet varusmiehet aloittavat koronajärjestelyissä.

– Jos koronatilanne on elokuussa hyvä, alkusyksystä voidaan siirtyä normaalimpiin järjestelyihin, mutta katsotaan lähempänä, miten tilanne kehittyy.

Poliisi olisi hoitanut liikkumisrajoitusten valvonnan

Kaikkonen kertoi Parolannummen harjoituskentällä, että puolustusvoimien rooli keväällä valmisteltujen liikkumisrajoitusten valvonnassa olisi todennäköisesti ollut hyvin pieni.

– Laki lähtee siitä, että poliisi hoitaa tämän tapaiset valvontatehtävät. Varusmiehet eivät edes voisi Suomen lain mukaan lähteä kaduille valvomaan ihmisiä.

Antti Kaikkonen vieraili maanantaina Panssariprikaatissa Hattulassa.

Hallitus suunnitteli liikkumisrajoituksia keväällä Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen, mutta perustuslakivaliokunta tyrmäsi hallituksen esityksen. Varusmiehiä käytettiin viime vuoden keväällä Uudenmaan saarron valvonnassa, mutta silloin kyseessä oli liikenteen ohjaamisessa avustaminen.

“Onnistuin ajamaan törmäämättä puuhun”

Vierailun aikana Kaikkonen kokeili panssarivaunulla ajamista Parolannummen harjoituskentällä. Kokemus oli puolustusministerille ensimmäinen, koska hän suoritti oman asepalveluksensa Helsingin ilmatorjuntarykmentissä.

– Olihan se kokemus. Vaikka vaunu on iso, kuljettajan tila on aika pieni.

Kaikkonen yllättyi, kuinka tasaisesti ja pehmeästi panssarivaunu kulki kentän mäissä ja montuissa.

– Onnistuin ajamaan törmäämättä puuhun. Onneksi niitä ei ollut montaa tällä aukiolla.

Lue myös: Varusmiesten lisääntyneet koronatartunnat huolestuttavat Panssariprikaatissa – Esikuntapäällikkö vastaa myös tiedottamista koskevaan kritiikkiin

Antti Kaikkonen pääsi kokeilemaan taistelupanssarivaunulla ajamista. Ministeriä opastaa kapteeni Antti Heiskanen.

Menot