Kanta-Häme

Antti tuiskutti puut kumoon ja sähköt poikki

Perjantain vastaisena yönä Kanta-Hämeen pelastuslaitos sai raivata myrskytuhoja. Kaikkiaan pelastuslaitos sai noin 60 raivaustehtävää torstain iltakymmenen ja perjantain aikana.

Erityisesti Hausjärvellä, Lopella ja Riihimäellä raju tuuli kaatoi puita sähkölinjojen ja teiden päälle. Riihimäellä muutama parkkeerattu auto jäi kaatuneen puun alle.

Perjantai-illan mittaan myrsky kuitenkin rauhoittui, ja päivystävän palomestarin Kari Ursin mukaan vakavilta onnettomuuksilta vältyttiin.

4000 taloutta sähköittä Kanta-Hämeessä

Elenia pyrki hyödyntämään lyhyen valoisan ajan ja korjaamaan sähkökatkoja niin paljon kuin mahdollista. Silti pahimmillaan yli 4000 hämeenlinnalaiselta taloudelta sähköt olivat poikki perjantaipäivän aikana.

Puita kaatui paljon, koska maa ei ole vielä jäässä. Kaatuneet puut aiheuttivat paljon vikakohteita sähköverkkoon.

Elenialla varauduttiin sähkökatkoihin pitkin päivää, sillä kova tuuli mylläsi pitkälle iltapäivään asti.

– Nyt tulee poikkeuksellisesti idästä. Meidän alueella se aiheuttaa sähkökatkoja erityisesti Päijät- ja Kanta-Hämeeseen sekä Pohjois-Uudellemaalle, kertoi Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas.

Antti-myrsky riehui myös Evolla ja Aulangolla kaataen paljon puita.

Metsähallituksen kenttäpäällikkö Jere Rauhala varoittaa retkeilijöitä myräkän kaatamista puista, jotka ovat jääneet konkeloon eli nojaamaan toista puuta vasten.

– Konkeloiden alta ei pidä kulkea. Reittejä avataan mahdollisuuksien mukaan myräkän laannuttua.

Autoilija ajoi päin tiellä maannutta puuta

Yön myrskypuhuri puhalsi puun nojalleen voimalinjan päälle Vanajanlinnantiellä Hämeenlinnassa.

Aamulla kuuden aikaan mies ajoi tutulla tiellä. Mies ei ehtinyt jarruttaa ajoissa vaan auton keila ja katto vaurioituvat, kun auto ei sujahtanut puun alta.

Mies ja kyydissä ollut tyttö eivät loukkaantuneet. Mies kertoi rehellisesti poliisille, että hiukan oli vauhtiakin yli sallitun.

Kanta-Hämeen poliisi varoittaa vaarallisen kovasta tuulesta, joka voi myös heiluttaa autoa.

Voimakas tuuli kinosti lunta ratapihan vaihteisiin niin ikään Helsingissä ja myöhästytti junaliikennettä.

Kaupunki varautui Antin myrskyyn

Hämeenlinnan kaupungin ikäihmisten palvelut varmisti pitkin perjantaipäivää, että kotona asuvat vanhukset pärjäävät mahdollisten sähkökatkojen aikana. Ruokahuolto ja kotihoito toimi, mutta esimerkiksi Rengossa vanhuksille tarjottiin voileipiä lämpimän ruoan sijasta.

Esimerkiksi Rengossa, Kalvolassa, Tuuloksella, Lammilla ja Hauholla oli useita kotitalouksia vailla sähköä. Iltayhdeksän aikaan koko Kanta-Hämeen alueella sähköttä oli vielä kuutisensataa taloutta. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020