fbpx
Kanta-Häme

Anttila uusisi koko talousjärjestelmän

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) kaipaa täysin uudenlaista talousjärjestelmää. Hänen mukaansa markkinavetoinen talousjärjestelmä on tullut tiensä päähän.

– Jotain pitää tehdä ja pian, koska muutoin ihmiskunta tuhoaa itsensä ja tulevaisuutensa. Pääomien valta on vahvemman oikeutta, diktatuuria, jollaista ei pidä hyväksyä. Poliittisen järjestelmän on otettava paikkansa yhteiskuntien ohjaimissa, Anttila toteaa.

Hänen mukaansa rahan valta on alistanut ihmiset jatkuvaan kilpailuun, jossa mikään ei enää riitä sijoittajien vaatiessa yhä suurempia voittoja. Globaalista kaupasta vain kymmenen prosenttia on enää tavaroiden ja palvelujen kauppaa.

– Tämä on asetelmana täysin kestämätön. Työn tekeminen, yrittäminen, säästäväisyys ja rehellisyys talouselämässä on palautettava niille kuuluvaan arvoon ja asemaan, ja se tapahtuu vain maailman talousjärjestelmän uusimisella, Anttila pohtii.

Anttilan pohdinnat käyvät ilmi hänen vastauksistaan Hämeen Sanomien kyselyyn euroalueen tulevaisuudesta. Anttilan vastaukset puuttuivat sunnuntaina ilmestyneestä jutusta, sillä hän sai kysymykset toimituksen virheen vuoksi vasta, kun lehti oli jo ilmestynyt.

Anttila ei kannata euromaiden verotuksen yhtenäistämistä, koska veroja kerätään kansallisvaltioiden omiin tarpeisiin.

Hän ei myöskään innostu suunnitellusta talous- ja rahaunionista, vaan pitää sitä selkeänä askeleena kohti liittovaltiota.

– Nykyiset euromaat ovat niin erilaisia kulttuureiltaan, talouden rakenteiltaan ja taloutensa tilaltaan, että yhteisten pelisääntöjen noudattaminen ilman liittovaltiorakennetta ei onnistu.

Anttila ei pidä kehitystä suotavana, sillä hänen näkemyksensä mukaan pohjoinen Eurooppa joutuisi laskemaan hyvinvoinnin tasonsa eteläisen Euroopan tasolle.

– Olisimme todella suuria menettäjiä siinä! Ruotsi pärjää hienosti omalla valuutallaan! Anttila huudahtaa.

Menot