Kanta-Häme

AP Sarjanto juhlii kieli poskessa 20 vuottaan taiteilijana – "Hän uppoutuu niin, että se alkaa olla tosi diippiä"

AP Sarjannon ensilevytyksestä tulee 20 vuotta.
AP Sarjannolta on julkaistu kolme soololevyä. Hän on tehnyt kappaleita myös muun muassa Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaukselle, Vesa-Matti Loirille ja Topi Sorsakoskelle.

– Parta on hopeaa, mutta sydän on kultaa. Hän on äärimmäisen sydämellinen ihminen.

Näin hämeenlinnalaista laulaja-lauluntekijää AP Sarjantoa kuvailee bändikaveri Jaakko Heinimäki.

Miesten yhtye Petty Pilgrims täyttää kymmenen vuotta, ja samalla Sarjannon omasta ensilevytyksestä tulee kuluneeksi 20 vuotta. Näin ollen on syytä taiteilijajuhlaan, jota vietetään keskiviikkoillan AP-klubilla Hämeenlinnassa.

Heinimäki tutustui Sarjantoon reilu vuosikymmen sitten, kun miehen kirjoja lukenut Sarjanto otti yhteyttä valmistellessaan Hämeenlinnan teatteriin Leonard Cohenin lauluihin pohjautuvaa Tänä iltana kaikki hyvin -musiikkidraamaa.

– Pian alkoi tulla esiin tietynlainen sielunveljeys. Meitä yhdistää AP:n kanssa sielullinen ulottuvuus: tämä elämä ei ole vain verta ja lihaa, vaan tässä on syvempiäkin merkityksiä kuin pelkkää biologiaa, Heinimäki pohtii.

Heinimäki oli aloittanut mandoliinin soiton vasta hiljattain, mutta sai Sarjannolta kutsun mukaan yhtyeeseen.

– On harvinaista, että tässä iässä saa vielä uusia ystäviä.

 

Sarjannon ja Heinimäen lisäksi Petty Pilgrimsiin kuuluvat nykyisin Terho Asikainen, Ilona Jokiranta ja Markus Asunta.

– AP:lla on hienoja sanoituksia ja kerrottuja tarinoita. Hänellä on hieno musiikin rakenteen ja sovitusten taju, mikä on minusta vaikuttavaa, Terho Asikainen kehuu.

Hän ei ole ainoa vaikuttunut.

– Kun aikanaan opiskelin Joensuussa kansanmusiikkia ja kerroin parikymppisille opiskelukavereille, että soitan samassa bändissä, niin kunnioittava hiljaisuus lankesi, Asikainen myhäilee.

Sarjannon tarinankertojan taito on noussut esiin myös Petty Pilgrimsin käännöksissä.

– Esimerkiksi Whiskey in the Jarista on vaikka kuinka paljon suomennoksiakin, mutta AP:n tekemässä versiossa alkuperäinen tarina on tarkasti kerrottu niin, että laulullisuudesta, rytmistä ja rimmaamisesta ei ole tingitty pätkääkään, Heinimäki kiittelee.

 

 

Muusikko-AP:n takana piilee ihminen, jonka innostusta ei voi olla huomaamatta, kun sellainen iskee kohdalle – on kyse sitten Arsenalin jalkapallojoukkueesta, irlantilaisesta musiikista tai piipunpoltosta, jonka Sarjanto on sittemmin vaihtanut sähkötupakkaan.

– Hän uppoutuu niin, että se alkaa olla tosi diippiä: minkä puulajin juuresta mikäkin piippu on koverrettu – ei ole yhdentekevää, mistä sen kessunsa polttaa, Heinimäki kuvailee.

Asikainen kiittelee Sarjantoa siitä, että hän huomioi myös soittokavereiden hyvinvoinnin.

– Hän on huolellinen ja varmistaa, että asiat on valmisteltu, suunniteltu ja tiedetään, mitä tehdään. Hän on huolehtiva bändin vetäjä.


Petty Pilgrims 10 vuotta, Kova maa 20 vuotta -juhlakeikka Albertin kellarissa (Kirkkorinne 2, Hämeenlinna) ke 28.11. klo 20– 23.30. Mukana yllätysvierailija ”suomalaisen musiikkimaailman huipulta”. Vapaa pääsy.