Kanta-Häme

Apparan karnevaalit heräsivät unestaan

Ahveniston maauimalan viiden metrin hyppytasanteella nuorisotyönohjaaja Peter Petro herättelee juonnoillaan uimalan täyteen pakattua katsomoa juhlaan, jota ei ole juhlittu puoleen vuosikymmeneen.

Perinteistä on haluttu pitää kiinni. Petro kehottaa kääntämään katseet Ahveniston laiturille. Sen päähän on aseteltu perinnetykki, jonka laukaus on vuodesta 1992 käynnistänyt Venetsialaiset, kesän päätösjuhlat.

Kymmenen metrin tornissa Hämeenlinnan uimaseuran uimahyppääjä Eetu Lehtonen odottaa tykinlaukausta. Se on hänen hyppymerkkinsä.

– Eiköhän panna tykki laulamaan! Petro hehkuttaa.

Laiturilta nousee savu, mutta laukauksen sijaan Apparan laaksoon pääsee pelkästään pieni suhahdus. Lehtosta ei kuitenkaan suutarilaukaus hämmennä, vaan hän tulee alas komealla volttihypyllä.

Aplodit menivät tällä kertaa Lehtoselle, mutta tunnelmaa ei suutari pilannut, päinvastoin.

Viiden vuoden tauon jälkeen kesän päättäjäisjuhla saatiin jälleen pidettyä Ahvenistolla. Tällä kertaa ilon aihetta antoi Ahveniston uusittu maauimala, joka oli jälleen eräänlaisena juhlakaluna.

Juhlalla pitkät perinteet

Ensimmäisiä Venetsialaisia juhlittiin Hämeenlinnassa 1950-luvun alussa. Aikanaan juhlat olivat paikallisten uimahyppääjien esitystä, ja samaa perinnettä jatkettiin Hämeenlinnassa yli 60 vuotta myöhemmin.

Hämeenlinnan uimaseuran taitohyppääjät järjestivät Apparalla hyppyesityksen, ja lisäksi altaassa nähtiin Vantaan Uimareiden taitouimareiden näytös.

Oman tervehdyksensä kävi tuomassa myös europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.), joka kiitteli aktiivisia Ahveniston suojelijoita maauimalasta.

– Ilman teitä tämä voisi olla pelkkä betonilaatta, Pietikäinen totesi.

Esitykset johdattivat juhlat ympäri Apparan rantaa. Järjestelyistä vastannut kaupungin nuorisotoimi oli halunnut pitää tapahtuman perhejuhlana, minkä takia Apparalla sai väkerrellä tulikärpäsille omaa pienoismaailmaa tai koristeltua saippuakuplapuhallinta.

Näistä jälkimmäinen kiinnostivat Aamu Pulkkista ja Iira Vesteristä, jotka olivat ehtineet käydä jo ratsastamassa parkkialueella hevosen kyydissä.

– Tulimme katsomaan ilotulituksia! Aamu Pulkkinen totesi.

Entä ensi vuosi?

Ahveniston kodalla soi kitara-blues, kuumailmapallo toi keltaista väriä maisemaan ja tuhatpäinen ihmisjoukko hajaantui illan mittaan ympäri Apparaa. Tunnelma muuttui rennoksi, ja illalla tapahtuman kruunasi ilotulitusnäytös.

Tänä vuonna Hämeenlinnan kaupunki vastasi Venetsialaisten järjestämisestä, mutta suositun ja perinteisen tapahtuman jatko ei ole kirkossa kuulutettua.

– Ahveniston alueesta tulee vastaamaan eri toimija, joten katsotaan, miten käy. Alue on tärkeä kaupunkilaisille, ja tuhat päivittäistä maauimalakävijää ovat siitä todiste, tapahtuman ohjelmasta vastannut kulttuurituottaja Annastiina Papinaho kertoo.

Venetsialaiset muuttuivat myös maauimalan kauden päätösjuhlaksi. Tänään sunnuntaina on viimeinen päivä, kun uimala on tänä kesänä auki. (HäSa)

Menot