fbpx
Kanta-Häme

Apteekit tervetulleita terveyskeskukseen

Valtaosa terveyskeskuksen tai sairaalan asiakkaista saa mukaansa kotiin tuomisiksi lääkereseptin. Miksei apteekki voisi sijaita kätevästi laitoksen yhteydessä, ettei sairaiden ihmisten tarvitsisi lähteä lääkkeiden perässä toiselle puolelle kaupunkia?

Euroopassa yksityinen apteekki sairaalan yhteydessä on enemmän sääntö kuin poikkeus. Suomessa ei toistaiseksi lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan ole vielä yhtään sairaalan yhteydessä toimivaa avoapteekkia.

– Eihän sitä mikään laki estäisi. Fimeankaan näkökulmasta en näe mitään estettä sellaiselle, kertoo lupa-asioista vastaavan yksikön päällikkö Eeva Leinonen.

Hänen mukaansa avoapteekin tulee ainoastaan sijaita sille määritellyllä alueella, ja tilojen täyttää lääkeasetuksen vaatimukset. Jos sairaala tai terveyskeskus sijaitsevat apteekin lupa-alueella, kaikki on kunnossa.

Lääkkeet lapaseen

Hämeenlinnan terveyspalvelut -liikelaitoksen johdon mielestä apteekki pääterveysaseman yhteydessä olisi sekä asiakkaiden että liikelaitoksen näkökulmasta hyödyllinen.

– Ehdottomasti olisi, toteaa toimitusjohtaja Risto Mäkinen epäröimättä.

– Meidän markkinaosuus kaikista kirjoitetuista resepteistä on aika korkea, ja tien toisella puolella sijaitsee vielä Mehiläisen lääkäriasema. Olisi asiakkaan kannalta kätevää, että hän saisi samasta paikasta lääkkeet lapaseen kuin reseptinkin.

Mäkinen uskoo, että tilakysymyskin olisi järjestettävissä.

– Juuri tällä hetkellä tiloja apteekille ei löydy, mutta teemme koko ajan isoa jumppaa sen suhteen, että saisimme seiniin meneviä vuokrakustannuksia kohdistettua varsinaiseen toimintaan. Kokonaisuutena meillä on ylimääräistä tilaa paljon, Mäkinen sanoo.

Hän toivoo, että apteekit ottaisivat ideasta kopin.

– Jos löytyisi kiinnostunut apteekki, niin olisimme valmiita raivaamaan sille tilaa pääterveysasemalta. Tervetuloa vain!

Luksuspaikka apteekille

Myös Tori-apteekin apteekkari Marketta Uitto syttyy asialle.

– Pääterveysasema olisi aivan luksuspaikka apteekille!

– Apteekeilla on intressi sijoittua sinne, missä ihmiset liikkuvat. Ehdottomasti meitä kiinnostaa, jos terveyspalvelut päättäisi apteekin paikan kilpailuttaa.

Uiton mukaan yksityisten apteekkien ja julkisten terveydenhuoltoyksiköiden erillään olon syyt löytyvät kaukaa historiasta.

– Aikanaan apteekit ovat pyrkineet sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta ei meitä ole millään niihin huolittu. On ajateltu, että yksityinen on yksityistä ja julkinen julkista, eivätkä ne saman katon alle mahdu.

Uitto muistuttaa, että aiemmin apteekkien sijainnit määriteltiin luvassa kadun tarkkuudella. Rajat vapautuivat laajemmille alueille kuitenkin jo vuonna 1997.

Pääterveysasemalle olisi nykyisellä säätelyllä Tori-apteekin ohella mahdollista sijoittaa Raatihuoneen apteekki ja Keskusapteekki.

– Uskon, että kiinnostusta terveysasemalle sijoittumiseen olisi. Ajat ovat tiukat, ja voi olla, että pudotuspeli alkaa tälläkin alalla, Uitto näkee. (HäSa)

Menot