Kanta-Häme

Apteekit toimittavat lääkkeitä kotiovelle Hämeenlinnassakin – Verkkokaupan uskotaan lisäävän kysyntää kotiinkuljetukselle

Proviisori Susanna Joutsimo Tori-Apteekista kertoo, että lääkkeiden kotiinkuljetus on lähinnä vakiintuneiden asiakkaiden käytössä. Kuva: Pekka Rautiainen
Proviisori Susanna Joutsimo Tori-Apteekista kertoo, että lääkkeiden kotiinkuljetus on lähinnä vakiintuneiden asiakkaiden käytössä. Kuva: Pekka Rautiainen

Verkkoapteekit ovat luoneet kysyntää lääkkeiden kotiinkuljetuspalveluille.

Apteekkariliitto onkin usean vuoden ajan kehittänyt apteekkien digitaalisia palveluita.

Aulangon apteekki avaa syksyllä verkkokaupan, ja proviisori Satu Harju uskoo sen lisäävän kuljetuspalveluiden kysyntää.

Asiakkaat ovat kyselleet kotiinkuljetuksen perään meilläkin, apteekkari Timo Mäenpää Tiiriön apteekista kertoo. Mäenpää uskoo, että kotiinkuljetukselle tulee olemaan kysyntää.

Tiiriön apteekista aloitetaankin syksyllä lääkkeiden kotiinkuljetus. Apteekilla on ollut verkkokauppa käytössä jo jonkin aikaa.

 

Ainakin kahdesta apteekista Hämeenlinnassa toimitetaan lääkkeitä kotiovelle saakka. Apteekit eivät ole erityisemmin markkinoineet palvelua kaupallisessa mielessä.

Aulangon apteekista lääkkeitä on kuljetettu asiakkaiden kotiin jo monen vuoden ajan, vaikka apteekilla ei toistaiseksi omaa verkkokauppaa tilauksille ole.

– Apteekin tekninen henkilökunta hoitaa meillä kuljetuksen, mutta farmaseutit pakkaavat lääkkeet, kertoo Harju.

Kotiinkuljetus on mahdollinen myös Hämeenlinnan Tori-Apteekista.

Tori-Apteekin kuljetuksista huolehtii kuljetusyritys, jonka työntekijät ovat saaneet lääkkeen kuljetukseen asianmukaisen perehdytyksen, kertoo proviisori Susanna Joutsimo.

 

Fimean yliproviisori Juha Sinnemäki muistuttaa, että apteekkarin tulee aina varmistua, miten lääkkeiden kotiinkuljetus tapahtuu.

– Vaikka lääkkeitä tilataan nykyään verkosta, farmaseutit huolehtivat toimituksesta ja antavat neuvontaa lääkkeiden käytöstä, Sinnemäki lisää.

 

Sekä Aulangon apteekissa että Tori-Apteekissa kotiinkuljetusten määrä on kuitenkin vähäistä ja lähinnä vakiintuneiden asiakkaiden käytössä.

Harju ja Joutsimo arvelevat kotiinkuljetustilauksia tulevan muutaman kerran kuukaudessa.

– Tilauksia tulee enemmänkin henkilöiltä, joilla on liikkumisen kanssa haasteita, Harju kertoo. HÄSA

Kuljetusmaksut

Kysyimme kolmelta hämeenlinnalaiselta apteekilta, mitä kotiinkuljetus maksaa asiakkaalle.

Tiiriön apteekista kerrotaan, että kotiinkuljetus tulee maksamaan noin 10 euroa.

Tori-Apteekista lääkkeet kotiovelle saa 17,40 eurolla.

Aulangon apteekin kotiinkuljetus maksaa 10 euroa.

Kotiinkuljetettavia lääkkeitä voivat olla apteekin itsehoito-tai reseptilääkkeet.

Lääkkeet saa apteekista lähes aina saman tien.

 

Kommentti: Porsaanreikä mahdollistaisi lääkkeiden väärinkäytön

Buranaa kotiovelle vai verenpainelääkkeet kätevästi kesämökille? Nykyään on helppo saada lääkekuljetus apteekista minne vain.

Apteekin lisäksi kuljetuksen voi hoitaa myös ulkopuolisen kuljetusyrityksen kuljettaja. Fimea edellyttää, että apteekkarin tulee tietää, kuka lääkkeitä kuljettaa ja miten.

 

Kuljettaja saa kyllä perehdytyksen lääkkeen kuljettamiseen, mutta apteekki tai Fimea ei tarkasta kuljettajan rikosrekisteriä.

Toisin sanoen kuka tahansa voi kuljettaa mitä tahansa lääkettä – jopa huumausaineiksi luokiteltuja.

 

Asia mietityttää, sillä normaalisti jo pelkästään lääkkeiden käsittelyyn liittyy runsaasti sääntöjä.

Apteekissa farmaseutit ovat lääkkeiden ja lääkehoidon asiantuntijoita. He myös yksinomaan huolehtivat, että kotiinkuljetukseen lähtee oikea määrä sopivaa lääkettä.

Ammattiin ei ole asiaa, mikäli rikostausta löytyy. Myös proviisoriksi mielivän rikosrekisteri syynätään tarkasti.

Anni Tuominen

 

On vähintään erikoista, että kukaan ei kysele lääkkeen kuljettajan taustan perään.

Fimean mukaan valvonnassa ei ole tullut minkäänlaista väärinkäyttöä vastaan, mutta teoriassa, myös Fimean mukaan, lääkkeiden niin sanottu välistä vetäminen olisi mahdollista.

Kuulostaa vastuuttomalta, että porsaanreikä järjestelmässä päästäisi vaikka entisen huumausainerikollisen kuskaamaan lääkkeitä.

Päivän lehti

21.1.2020