fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Apteekit yllätettiin housut nilkoissa ja influenssarokote loppui nopeasti Kanta-Hämeessä – Julkisessa terveydenhuollossa sen pitäisi riittää

Rokotetta on hankittu koronan takia niin innokkaasti, että se on loppunut. Kausi-influenssasta ei ole vielä tietoakaan.
THL:n varastoista on toimitettu kuntiin yli 1,3 miljoonaa pistettävää annosta ja noin satatuhatta nenäsumuteannosta. Lukemat ovat samanlaisia kuin aiempina vuosina tähän aikaan vuodesta.
THL:n varastoista on toimitettu kuntiin yli 1,3 miljoonaa pistettävää annosta ja noin satatuhatta nenäsumuteannosta. Lukemat ovat samanlaisia kuin aiempina vuosina tähän aikaan vuodesta. Kuva: Anna-Leena Muotka

Terveydenhuollon kehotus ottaa influenssarokote korona-aikaan on otettu niin tosissaan, että rokotteet ovat loppuneet apteekeissa Suomen eri puolilla. Myös Hämeenlinnan apteekeissa ei ollut enää rokotteita tiistaina.

Terveystalo ja Mehiläinen ovat ilmoittaneet, etteivät ne pysty tarjoamaan tällä hetkellä enää aikoja influenssarokotukseen.

Riskiryhmäläiset eivät voi myöskään tehdä enää uusia ajanvarauksia Riihimäen terveyskeskukseen rokotteen loppumisen takia. Kaikki ajanvarauksen tehneet kuitenkin saavat vielä rokotuksen.

Tilanne on rauhallinen Hämeenlinnassa

Hämeenlinnassa tilanne on rauhallinen ja rokote on riittänyt ainakin toistaiseksi. Rokotuksia annetaan tämän ja ensi viikon aikana.

– Tähän mennessä emme ole saaneet kaikkia tilaamiamme rokotteita, palvelukoordinaattori Kati Luostarinen ja apulaisylilääkäri Päivi Mali korostavat.

THL:n varastoista on toimitettu kuntiin yli 1,3 miljoonaa pistettävää annosta ja noin satatuhatta nenäsumuteannosta. Lukemat ovat samanlaisia kuin aiempina vuosina tähän aikaan vuodesta.

Julkisen puolen rokotteet on varattu kansallisen rokoteohjelman mukaan riskiryhmille. Heitä ovat muun muassa raskaana olevat naiset, kaikki 65 vuotta täyttäneet, alle seitsemänvuotiaat lapset ja sairauden tai hoidon takia riskiryhmiin kuuluvat.

Apteekit eivät saa enää rokotetta

Tori-Apteekin proviisori Susanna Joutsimo kertoo, että rokote on loppunut myös Rapteekeista..

Apteekit tilaavat rokotetta yleensä edellisen vuoden arvion mukaan, mutta todellista tarvetta on mahdoton tietää etukäteen. Esimerkiksi viime vuonna monessa apteekissa jäi influenssarokotetta yli.

Samaan aikaan sairastettu influenssa ja covid-19 on huono yhdistelmä kenelle tahansa, mutta erityisesti riskiryhmäläisille.

– Rokotetta on ostettu nyt paljon tavallista enemmän. Sitähän saa apteekeista vain lääkärin reseptillä. Se pistetään terveysasemalla, kun on varannut rokotusajan, Joutsimo kertoo.

Tiistaina aamulla rokotetta oli vielä muutamassa apteekissa Hämeenlinnassa, mutta se loppui nopeasti. Enää eivät apteekit uutta rokotetta saa.

– Emme pysty tilaamaan lisää rokotetta tukusta, koska siellä ei ole sitä enää, Joutsimo huomauttaa.

Maski kasvoille ja piikille

THL:n ohjeiden mukaisesti influenssarokotukset riskiryhmäläisille toteutetaan tänä vuonna ajanvarauksella, eikä viime vuosina tutuksi tullutta massarokotusta järjestetä..

Rokotettaville suositellaan maskin käyttöä sekä muistutellaan turvaväleistä.

– THL:n rokotetutkimus korkea-annoksisen influenssarokotteen FinFluHD tehosta yli 65 v täyttäneille jää myös tällä kaudella väliin, Kati Luostarinen ja Päivi Mali sanovat.

Influenssakausi ei ole vielä alkanut Suomessa. THL:n tiedossa ei ole ainuttakaan influenssatapausta.

Menot