Kanta-Häme Hämeenlinna

Apteekkien digitalisaatio nopeutuu koko ajan - Seuraavaksi tulevat videoapteekit

Uusi mobiilisovellus digitalisoi apteekissa käymisen. Sovellus ottaa vasta ensiaskeleitaan.
Tori-Apteekin farmaseutti Mari Laihotie ja apteekkari Jukka Niemi tarkastelevat, onko Treet-mobiilisovelluksen kautta tullut jo paljon tilauksia. Kuva: Esko Tuovinen
Tori-Apteekin farmaseutti Mari Laihotie ja apteekkari Jukka Niemi tarkastelevat, onko Treet-mobiilisovelluksen kautta tullut jo paljon tilauksia. Kuva: Esko Tuovinen

Korona on nopeuttanut apteekkien digitalisoitumista.

Parhaillaan tuloaan tekevät video- ja verkkoapteekit, joista ostettuja lääkkeitä toimitetaan kotiin tai apteekkien noutoautomaattien kautta Suomen eri puolilla. Apteekkien verkkoapteekkeja on Suomessa jo liki 150 ja noutoautomaattejakin kuutisenkymmentä.

Vauhti on ollut nopea ja kesällä Apteekkariliitto julkaisi uusimman digipalvelunsa, Lääkehaku-verkkopalvelun. Samaan aikaan Suomeen tuli ensimmäinen mobiilisovellus, Treet.

Mobiilisovelluksen on ottanut käyttöön koko Suomessa tähän mennessä 30 apteekkia. Hämeenlinnassa sitä käyttää Tori-apteekki.

– Tarkoituksena on, että apteekki on jokaisen asiakkaan omassa puhelimessa omalla kotisohvalla, Uskon, että se yleistyy nopeasti 200 apteekkiin Suomessa, Tori-Apteekin apteekkari Jukka Niemi korostaa.

Kotiinkuljetukset tavallisia

Apteekit ovat digitalisoituneet nopeasti kymmenessä vuodessa.

Lääkkeiden kotiinkuljetuksia tarjoaa Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiaisen mukaan jo yli 90 prosenttia apteekeista. Suomi on tällä hetkellä apteekkialan digitalisoitumisessa yksi Euroopan kehittyneimpiä maita.

– Saksassa vasta kokeillaan sähköisiä reseptejä. Suomessa kaikki reseptit ovat olleet sähköisiä jo vuodesta 2017 asti, Kostiainen sanoo.

Vaikka korona nopeuttikin apteekkien digiloikkaa tuntuvasti, ei kivijalka-apteekkien merkitys ole vähentynyt. Apteekkien määrä on päinvastoin lisääntynyt.

– Suomessa on nyt 819 apteekkia. Pelkästään pääkaupunkiseudulla avataan kymmenen uutta apteekkia, Kostiainen painottaa.

Apteekki on osa terveydenhuoltoa

Treet-mobiilisovelluksella on Tori-Apteekissa vasta muutamia käyttäjiä, mutta se on saamassa nopeasti tukevan jalansijan.

Jukka Niemen mielestä on järkevää, että sovellus mahdollistaa lääkeneuvonnan chatissä tai puhelimitse ja kokoaa reseptit yhteen ja samaan paikkaan. Reseptit ovat sen sijaan aina Kanta-palvelussa.

Lääkkeiden kotiinkuljetus maksaa apteekeissa noin kymmenen euroa, mutta hinta vaihtelee asuinpaikan mukaan.

– Kotiinkuljetusta on ollut apteekeissa jo pitkään, mutta uusi sovellus helpottaa toden teolla arkea. Sovelluksen avulla tilatut lääkkeet toimitetaan asiakkaalle usein vielä saman päivän aikana, Jukka Niemi kehaisee.

Apteekki on nykyisin terveydenhuollon ensipiste, johon pääsee helposti ja ilman ajanvarausta. Lääkeneuvonnan lisäksi apteekissa voidaan neuvoa terveyteen liittyvissä kysymyksissä ja mitata vaikka verenpaineet ja sokerit. Joissakin apteekeissa on jopa etälääkärin vastaanotto tai sairaanhoitaja,

– Sähköisiä palveluja käyttävät kaiken ikäiset ihmiset, mutta aivan nuoret eivät ole niistä kiinnostuneita, Niemi sanoo..

Digitalisaatio apteekeissa

Kaikki Suomessa kirjoitetut reseptit ovat olleet sähköisiä vuodesta 2017 asti.

Asiakas on voinut tarkastella omia lääkemääräyksiään ja uusia niitä tarvittaessa Omakannan kautta vuodesta 2010.

Reseptit pitää uusia kahdeksassa päivässä..

Verkkoapteekkeja on jo yli 150.

Jo 150 apteekissa lääkevarastosta huolehtii varastoautomaatti. Virtuaalihyllyjä testataan muutamissa apteekeissa.

Korjattu verkkoapteekkien määrä 13.9. kello 12.57.

Kiitos Omakanta!

Kun Omakanta syntyi 10 vuotta sitten, suhtauduin palveluun varautuneesti. Olin aivan väärässä.

Omakanta on nimittäin helppo, nopea ja luotettava palvelu, joka on tehnyt itsensä korvaamattomaksi.

Olen lukenut paljon valituksia palvelun hitaudesta ja ihmetellyt suuresti. Itse saan uuden reseptin yleensä parissa päivässä.

Silloin, kun ihminen joutuu käyttämään vakkapa 14 lääkettä päivässä, ovat digitaaliset palvelut enemmän kuin tervetulleita.

Ei enää soittoja ruuhkaisiin terveyskeskuksiin, eikä enää työlästä reseptien uusimista.

Tuskin maltan odottaa aikaa, kun voin pyytää marewanini suoraan kotiovelle kuljetettuna.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic