Kanta-Häme

Apteekkien työntekijät jäävät vain harvoin kiinni reseptitehtailusta

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea saa vuosittain ilmoituksia, joissa apteekkien työntekijöitä epäillään lääkkeiden väärinkäytöstä. Se valvoo apteekkien toimintaa myös muun muassa tarkastuskäyntien yhteydessä.

– Jos kyse on rikosasiasta, joka tulee ilmi valvontamme kautta, teemme siitä tutkintapyynnön poliisille, kertoo yliproviisori Noora Oinonen Fimeasta.

Hänen mukaansa tutkintapyyntöjä tehdään kuitenkin suhteellisen harvoin.

– Jonkin verran niitä tulee, mutta ei niitä ihan päivittäin, viikoittain tai kuukausittainkaan ole meidän työtehtävissä, Oinonen sanoo.

Hävikkiä seurataan

Fimean apteekkivalvontatiimissä työskentelevä Oinonen kertoo, että etenkin huumausaineiksi luokiteltujen lääkkeiden kulkua seurataan tarkastuskäynneillä.

– Lainsäädännössä on velvoite tarkempaan kirjanpitoon, jolla nimenomaan seurataan sitä, että ne päätyvät asialliseen käyttöön lääkärin määräyksellä. Lisäksi olemme käyneet läpi myös esimerkiksi apteekkien lääkevarastojen saldomuutoksia, Oinonen sanoo.

Henkilökunnan itse kirjoittamat reseptit ja maksamat lääkkeet eivät kuitenkaan näy lääkehävikissä. Oinosen mukaan niitä onkin hankalampi havaita.

– Jos kyse on tekaistuista resepteistä ja niillä tehdyistä toimituksista, ne eivät pomppaa esimerkiksi saldopoikkeamaraporteissa esiin. Varsinkin meidän, jotka emme ole apteekeissa päivittäin paikalla, on hyvin vaikea niihin puuttua, Oinonen sanoo

Hän korostaakin apteekkien omavalvontaa, josta on viime aikoina käyty paljon keskustelua tarkastuskäyntien yhteydessä.

– On apteekkarin henkilökohtaisella vastuulla, että kaikki tapahtuu lääkelain mukaisesti. Jos jotain epäselvyyksiä havaitaan, on ensisijaisesti apteekkarin tehtävänä puuttua niihin, Oinonen toteaa.

Ei haluta kytätä

Fimea on teroittanut tarkastuskäynneillään, että myös apteekin henkilökunnan tulee aina hankkia lääkitykselleen lääkärin määräys.

– Jos kyse on reseptilääkkeistä, niitä ei voida ottaa muuten omaan käyttöön, Oinonen sanoo.

Hänen mukaansa ohjeistus otetaan ihan vakavasti vastaan.

– Mutta usein tulee esiin se, ettei ole ehkä osattu ajatellakaan kaikkia riskejä.

Ei kai voi olla niin, että apteekeissa on hiljaa hyväksytty maan tapa, jonka mukaan työntekijät voivat ottaa lääkkeitä omaan käyttöönsä?

– Ei. Monesti apteekkarit sanovat luottavansa henkilökuntaansa ja että seuranta tuntuu kyttäämiseltä. Mutta koska apteekeissa on paljon valmisteita, jotka soveltuvat väärinkäyttöön, pitäisi tiedostaa se riski, että niitä saattaa joutua myös väärille teille, Oinonen toteaa.

Lisäksi hän muistuttaa myös lääkejätteiden oikeasta käsittelystä. Kyse on sekä asiakkaiden apteekkiin palauttamista lääkkeistä kuin apteekin omassa lääkevalmistuksessa syntyvästä jätteestä.

– Poliisi on ollut huolissaan, päätyykö lääkejätteitä apteekeista väärinkäyttöön, Oinonen kertoo. (HäSa)

 

 

Tästä on kysymys

 

Hämeenlinnalaisessa apteekissa työskennellyt farmaseutti tuomittiin viime viikolla huumaavien lääkkeiden reseptiväärennöksistä ja varkauksista.
 
Tuomittu kertoi oikeudelle olevan yleistä, että apteekkien henkilökunta kirjoittaa itselleen reseptejä.
 
Näin oli tapahtunut kaikissa neljässä apteekissa, joissa hän oli työskennellyt.
 
Oikeudessa todistanut apteekkari oli havainnut myös muiden työntekijöiden vieneen lääkkeitä.

Mainos