Kanta-Häme

Apua ennen huostaanottoa

Lastensuojelun perhetyö on siirtymässä entistä enemmän yksityisille firmoille. Hämeenlinnan kaupunki ostaa avopalveluita tällä hetkellä kymmeneltä eri yritykseltä.

Samalla lastensuojelun kustannukset ovat karanneet yli ennakoidun. Budjetti paisui syyskuusta 2013 tähän syksyyn peräti 3,9 miljoonalla eurolla.

Tilaajapäällikkö Jari Pekurin mukaan ylitys on ennennäkemätön. Syynä eivät kuitenkaan ole ostopalvelut sinänsä, vaan asiakasmäärien yllättävä kasvu.

– Tarkoitus ei missään nimessä ole siirtää kaupungin omaa palvelutuotantoa yksityisille firmoille tai vähentää omaa toimintaa, hän korostaa. Perhetyön tarve vain on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana niin paljon, ettei ilman ostopalveluita kerta kaikkiaan selvitä.

Perheet …jonottivat apua

– Yksityiset firmat ovat tuoneet ison avun. Ruuhka on ollut valtava, sanoo Hämeenlinnan kaupungin johtava sosiaalityöntekijä Sari Kaajala-Selkama.

Ostopalveluilla paikataan erityisesti perhetyön ilta- ja viikonlopputarpeita. Kaajala-Selkama kiittelee sitä, että yksityiset firmat pystyvät yleensä käynnistämään hoidon hyvinkin nopealla varoitusajalla.

– Perheet saavat avun silloin kun kriisi on päällä, joten tilanteet eivät pääse pahenemaan hallitsemattomiksi. Näin vältytään huostaanotoilta, hän sanoo.

Huostaanotto on lastensuojelun radikaalein toimenpide, mutta myös kallein vaihtoehto. Yksi laitossijoitus maksaa noin 100 000 euroa vuodessa.

Lastenhoitoa ja …keskusteluapua

Hämeenlinnan kaupungilla on omassa perhetyössään kymmenkunta sosiaalityöntekijää. Heidän asiakkainaan on noin 100 lasta ja lapsiperhettä.

– Kaupungin omat sosiaalityöntekijät eivät millään ehdi auttaa kaikkia, Sari Kaajala-Selkama sanoo.

Kesällä 2013 kaupunki kilpailutti yksityisiä lääkäri- ja hoivapalveluyrityksiä ja hyväksyi kymmenen yritystä tekemään lastensuojelun perhetyötä.

Ostopalvelujen piiriin tuli kaikkiaan noin 300 lasta.

– Kaikille kymmenelle yritykselle riittää työtä yllin kyllin, Kaajala-Selkama sanoo.

Perheille annettava apu voi olla lastenhoitoa, ruuanlaittoa, keskusteluapua tai vaikkapa sopivien harrastusten etsimistä. Jotkut firmat ovat erikoistuneet pikkulapsiperheisiin, toiset nuorisoon tai esimerkiksi psykiatrisiin tapauksiin.

– Vaikka puhutaan lastensuojelusta, tuki kohdistuu koko perheeseen, muistuttaa sosionomi, perhetyöntekijä Henna Kallionsivu.

Hän aloitti kesäkuussa työnsä Med Groupin perhetyöntekijänä Hämeenlinnassa.

”Kilpailu takaa …laadun”

Med Group on tuorein yhteistyökumppani Hämeenlinnan kaupungin lastensuojelussa. Ensihoidosta ja lääkäripalveluista aloittanut yritys on pikkuhiljaa laajentanut toimintaansa hoivapalveluihin. Lastensuojelun avopalvelut se käynnisti tämän vuoden alussa.

Sosiaalipalveluiden palveluesimies Kari Bagge ei näe ristiriitaa siinä, että voittoa tavoitteleva yritys osallistuu lakisääteiseen lastensuojelutyöhön.

– Emme ole voittoa tahkoamassa, vaan olemme kunnallisen sosiaalitoimen yhteistyökumppani, hän sanoo.

Palvelupyyntö tulee kaupungin sosiaalityöntekijöiltä. Sen jälkeen firman työntekijä tutustuu perheeseen ja sen avuntarpeeseen ja yhdessä sovitaan, miten asiassa edetään.

Bagge korostaa, että perhetyö vaatii aivan omanlaistaan osaamista, esimerkiksi sosiaalityön lainsäädännön tuntemusta. Sitä firmoilta löytyy. Myös esimerkiksi työntekijöiltä vaaditaan usean vuoden työkokemus perhetyöstä.

– Kilpailutus takaa sen, että työ tehdään laadukkaasti. Ei ole varaa menettää mainetta, hän sanoo. (HäSa)