Kanta-Häme

Apua luvassa jätevesipulmiin

Hyvältähän täällä näyttää, toteaa Niina Porevuo tyytyväisenä Arkelan tilan takapihalla.

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen vastaava jätevesineuvoja on saapunut hauholaisten Timo ja Liisa Juutilan luo neuvontakäynnille. Sen aikana selviää, että tilalle 2009 asennettu maasuodattamo on hyvässä kunnossa. Porevuo antaa Juutiloille kuitenkin pari käytännön neuvoa tulevaisuutta varten.

– Nuo tuuletusputket voisivat olla vähän reilumman mittaisia, jotta ne jäävät pahimpinakin lumitalvina lumenpinnan yläpuolelle. Niihin kannattaisi siis laittaa jatkopätkät, Porevuo ehdottaa.

Porevuo ja kaksi muuta jätevesineuvojaa kiertävät kesällä satoja kantahämäläisiä pihapiirejä. Tavoitteena on, että touko-lokakuun aikana tehdään noin 700 neuvontakäyntiä.

Vierailut alkavat Hämeenlinnassa Hauhonselän ja Vuolujoen alueilta. Lisäksi neuvojat käyvät alkukesästä Hattulassa Hyrvälän kylällä ja Janakkalassa moottoritien länsipuolisilla Hyvikkälän, Rehakan ja Vähikkälän alueilla.

Käynnistä kerrotaan kirjeellä

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys on tehnyt maksutonta kiinteistökohtaista jätevesineuvontaa jo viiden vuoden ajan Pirkanmaalla. Tänä vuonna neuvontatyö laajeni Kanta-Hämeeseen.

– Ely-keskus määritteli alueeksi Hämeenlinnan seudun. Tavoitteena on, että teemme kesän aikana 500–600 käyntiä Hämeenlinnan, sata Hattulan ja saman verran Janakkalan kotitalouksiin, Porevuo kertoo.

Hän on saanut mukana olevilta kunnilta ehdotukset neuvontakäynneille sopivista haja-asutusalueista sekä niillä olevien vakituisten asuntojen osoitteet.

– Kunkin alueen asukkaat saavat noin viikkoa ennen käyntiämme kirjeen, jossa ilmenee suunniteltu käyntiajankohta. Jos se on huono, asukkaat voivat sopia uuden ajan. Mikäli käyntimme koetaan tarpeettomaksi, sen voi toki myös kokonaan peruuttaa, Porevuo sanoo.

Alle kolmasosa vasta kunnossa

Neuvontakäynnillä jätevesineuvojat kartoittavat kiinteistön jätevesijärjestelmän tilanteen.

Pirkanmaan kokemusten perusteella vain noin 30 prosentilla vakituisesti asutuista kiinteistöistä jätevesijärjestelmä toimii uusien vaatimusten mukaisesti. Siirtymäaika päättyy maaliskuussa 2016.

Porevuo korostaa, että vaikka järjestelmä olisi kunnossa, neuvontakäynnistä voi silti olla hyötyä.

– Silloin voimme keskittyä huolto- ja kunnossapitotoimenpiteisiin. Kurkkaamme kaivoon ja katsomme sisään tuuletusputkista, jotta näemme, ettei putkistossa ole esimerkiksi tukkeumia, Porevuo kertoo.

Jokainen kiinteistö saa tarkastuskäynnistä omaan käyttöönsä kirjallisen arvion. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic