fbpx
Kanta-Häme

Apua, mitä tehdä marja-aronialle?

Marja-aronia sisältää paljon antioksidantteja. 
 
 
Piha-aita pullistelee tummista marjoista. Viidessätoista minuutissa on jo sanko täysi, mutta mitä ihmettä näille pitäisi tehdä? Jos ne jättää puskiin, lapset leikkivät marjoilla ja loppusyksyyn asti piha on tummanlila taistelutanner.
 
Netti pullistelee samanlaisia kysymyksiä. Mitä sotkeville marjoille pitäisi tehdä vai pitääkö vain odottaa, että linnut popsivat ne suuhunsa. Kokemuksesta moni tietää, että jos marjoja ei kerää, niitä on puskissa vielä joulunakin – jostain syystä.
 
Vielä ei ole myöhäistä, vaikka yöpakkasia on jo ollut. 
 
Marja-aroniasta saa loihdittua mehua, hyytelöä, hilloa, likööriä, kiisseliä. Mehusta saa myös pikkujouluihin haudutettua maistuvaa ja vähän erilaista glögiä, kun sekaan heittää erilaisia glögimausteita ja antaa mehun hautua oikein kunnolla. Ja jos aroniaa ei halua syystä tai toisesta syödä, voi sillä värjätä lankoja. 
 
 
Uskalin Ellun marja-aroniahyytelö
2 litraa marja-aroniaa
vettä 
1,5-2  kiloa hillosokeria
pala inkivääriä
suolaa
 
Peitä marja-aroniat kattilassa juuri ja juuri vedellä. Laita inkivääripala joukkoon. Keitä kunnes pehmenevät ja mehu irtoaa. Siivilöi ja kaada takaisin kattilaan. Lisää hillosokeri ja veitsenkärjellinen suolaa. Jos marjat ovat kovin kypsiä, lisää hillosokerin määrää, että hyytelö jähmettyy kunnolla. Keitä kymmenisen minuuttia. Jos haluat lisätä inkiväärin makua, voit ripotella valmiiseen, kuumaan liemeen inkiväärijauhetta.
 
Purkita hyvin pestyihin ja uunissa 100 asteessa vähintään 10 minuuttia kuumennettuihin purkkeihin. Purkit kannattaa ennen uuniin laittoa vielä huuhdella Atamon-liuoksella, jos hillot tahtovat kellarissa homehtua.

Menot