fbpx
Kanta-Häme

Apua tarvitaan jopa vuosia

Kaikkien ei tarvitse auttaa juuri nyt. Vaate- ja kodintarvikeavustuksen voi tuoda ensi kuussakin ja monta kertaa vielä myöhemmin.

Auttaminen näyttää edelleen olevan naisten juttu. SPR:n Hämeen piiri tiedotti maanantai-iltana sen minkä osasi turvapaikanhakijoiden jatkuvasti muuttavasta tilanteesta.

Satakunta naista ja muutamia miehiä oli paikalla. Yleinen ilmapiiri on muuttunut muutamassa viikossa. Ihmiset todella haluavat auttaa. Tällä hetkellä pulmana onkin avun kanavointi.

SPR:n Hämeen piirin vastaanottokeskukset ja hätämajoitusyksiköt pullistelevat liitoksistaan. Varsinaisten työntekijöiden aika menee päällimmäisten käytännön asioiden pyörittämiseen. Vapaaehtoisten apua ei ole vielä ehditty organisoida kunnolla.

Keskukset ovat myös hukkumassa lahjoitustavaraan, jota ei ole ehditty lajitella. Siksi SPR:n Hämeen pirin toiminnanjohtaja Pentti Savolainen pyytääkin, että ihmiset malttaisivat hetken aikaa lahjoitusten luovuttamista.

– Lahjoituksia tarvitaan vielä moneen kertaan, mutta juuri nyt emme pysty käsittelemään niitä.

Yleisö kaipasi käytännön ohjeita, kuinka voisi auttaa. Ohje löytyi lopulta yleisön joukosta.

Tiina Hiekkaranta ehdotti, että paikallinen SPR:n osasto kokoaisi tietoa siitä, millaista apua olisi tarjolla ja muodostaisi jo etukäteen ryhmiä, joita esimerkiksi Mainiemen hätämajoitusyksikköön tarjottaisiin.

Lopella on näin jo toimittu. Sieltä on maahanmuuttoasioihin perehtyneen Niina Mustosen vetämä ryhmä käynyt Mainiemessä lajittelemassa sinne suoraan tullutta lahjoitusten tulvaa. Työhön on osallistunut myös joukko turvapaikanhakijoita.

Turvapaikanhakijoiden virta on työllistänyt SPR:n Hämeen piiriä ympäri vuorokauden. Esimerkiksi viime viikonvaihteessa pohjoisen yöjunista jäi Tampereella aamuyöstä pois useita kymmeniä turvapaikanhakijoita.

Heille löydettiin yösija seurakunnan leirikeskuksesta hieman ex tempore -periaatteella.

Hämeen piirillä on nyt vastaanottokeskukset Lammilla, Mäntässä ja Ruovedellä. Hätämajoitusyksikkö on Mainiemessä. Tampereella sijaitsee yksikkö, joka vastaa yksityismajoituksesta. Lähiviikkoina Pirkanmaalla avattaneen muutama uusi paikka, joista yksi lienee Kaivannon sairaala Kangasalla.

Hämeenlinna on tarjonnut SPR:lle muun muassa Mäntykotoa Hauholla ja Aulangon leirintäalueen mökkejä. Suomenkasarmista on ollut puhetta, mutta se on omistajan eli Senaatti-kiinteistöjen asia.

Yleisön joukossa oli useita ihmisiä, jotka olisivat halukkaita ottamaan turvapaikanhakijoita myös yksityismajoitukseen.

Se ei kuitenkaan ole ihan yksinkertaista, sillä majoittajan ja turvapaikanhakijan pitää tehdä sopimus siitä, mihin kumpikin sitoutuu.

Turvapaikanhakijan pitää esimerkiksi päästä kielen ja kulttuuriin opetukseen, joka on tällä hetkellä Mainiemessä.

– Avatkaa kantakaupunkiin myös yksikkö, jotta palvelut olisivat lähempänä, kotimajoittamisesta kiinnostuneet neuvoivat SPR:n väkeä. HÄSA

Menot