Kanta-Häme

Apulaisten lisäkäsiä tarvitaan taas joulun sesonkiin

Niin suuret marketit kuin Posti ja yksityiset yrityksetkin palkkaavat kausiapulaisia joulusesongin ajaksi Hämeenlinnan seudulla.

Jakelupäällikkö Kati Vanhanen kertoo Posti Groupin työllistävän alueella edellisvuosien tapaan noin 15 kausityöntekijää joulupostin käsittelyyn ja jakamiseen viikoilla 50 ja 51. Osa heistä on vuokratyövoimaa.

– Omista työntekijöistä harva on lomalla joulun aikaan, eli meillä on resursseja omastakin takaa.

Osa apulaisista tekee ensin joulupostin käsittelyä viikolla 50 ja siirtyy seuraavalla viikolla jakelun puolelle. Pääsääntöisesti Posti palkkaa 18 vuotta täyttäneitä, kuten muutkin paikat.

– Tämä johtuu työajoista, jotka ovat aamuviidestä iltayhdeksään. Postinjakelussa saattaa tulla myös tilanteita, joissa täytyy liikkua autolla, Vanhanen perustelee.

Esimerkiksi Hämeenlinnan Prismassa ja Tiiriön K-Citymarketissa täysi-ikäisyyttä vaaditaan siksi, että pääosa kausiapulaisista palkataan kassoille, joissa käsitellään rahaa.

Hämeenlinnassa Postin kausiapulaiset esikäsittelevät joulupostia Kantolan toimipisteessä, joka myös työllistää suurimman heistä osan.

– Punaiset joulukorttikuoret avataan täällä, ja kortit laitetaan valmiiksi leimausta varten. Täältä ne lähtevät Hyvinkäälle, jossa ne leimataan ja lajitellaan. Sieltä ne tuodaan seuraavaksi päiväksi tänne takaisin, ja sitten ne lähtevät jakeluun, jakelupäällikkö Kati Vanhanen selittää joulukorttien matkaa.

Jakelupisteitä on lisäksi Jukolassa ja Lammilla sekä Hattulassa Parolassa ja Janakkalassa Turengissa. Myös näissä pisteissä kausityöntekijät ovat postinjakelun apuna.

Kaikkiaan Posti Group työllistää joulusesongin aikana 3 200 kausiapulaista. Viime vuonna suomalaiset lähettivät yli 30 miljoonaa joulukorttia, ja pelkästään joulunalusviikolla Posti kuljetti ennätykselliset miljoona pakettia.

Prisma työllistää joulukuun alusta tammikuun alkupuolelle Hämeenlinnassa kymmenkunta apulaista, mikä on edellisvuosien tasoa. Yhteensä Prisma on palkannut 50 nuorta Hämeenlinnan, Riihimäen, Forssan ja Lahden Prismoihin. Hakemuksia tuli noin 250.

– Aukioloaikojen laajentuminen tuo tarvetta kausiapulaisille, mutta ensisijaisesti annamme tunteja omalle henkilöstölle. Pääosa palkataan kassaosastolle, ja vain muutama avustaa elintarvikeosastolla esillepanossa, kertoo Prisma-johtaja Jaana Järvenselkä.

Prismassa on käynnissä jo nyt myös kesätyönhaku, joka jatkuu helmikuun loppuun asti.

Kirjakauppa Kirja & Idea palkkaa Kauppakeskus Goodmanin liikkeeseensä 5–7 jouluapulaista. He ovat pääasiassa 18 vuotta täyttäneitä lukiolaisia tai opiskelijoita.

Suurin osa on ennenkin ollut myymälässä töissä, ja he tuuraavat tarvittaessa myös kesä- ja sairauslomia sekä viikonloppuisin.

– Meidän alallamme jouluna tehdään 40 prosenttia koko vuoden myynnistä. On erittäin tärkeää, että meillä on apulaisina ripeitä, osaavia ja hyväntuulisia myyjiä, sanoo yrittäjä Heikki Pakkanen.

K-Citymarket Tiiriön tavaratalopäällikkö Marjut Kokkonen kertoo, että heillä joulusesongin lisätunteja on tarjottu ensisijaisesti omalle henkilökunnalle.

– Olemme palkanneet myös useita jouluapulaisia kassatyöskentelyyn. Tarvittaessa he työskentelevät myös myymälässä. Ilokseni huomasin, että joukossa on paljon meillä ennestään työskennelleitä. HÄSA

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic