Kanta-Häme

Apulannan Tonilla erilainen keikka Aitoossa – Aikoo tarttua liekinheittimeen

Apulanta ja Aitoon Kirkastusjuhlat kuuluvat yhteen. Vuonna 1997 alkanutta lämmintä suhdetta juhlitaan tulevana viikonloppuna monin tavoin.

Luvassa on yllätyksiä, kun Apulanta nousee Kirkkareiden lavalle tasan 20. kerran maanantaina 11. heinäkuuta. Paikalla on ainakin uskollinen faniporukka.

– Meille on kasvanut iso joukko faneja, jotka tulevat nimenomaan Aitooseen, vaikka eivät muuten festareilla käykään. He haluavat olla osa tätä tarinaa, sanoo Apulannan laulaja Toni Wirtanen.

Juhlakeikan yhteyteen on luvassa yllätyksiä, joista osasta ollaan vielä hissukseen. Sen verran kuitenkin tiedetään jo nyt, että Apulannan miehiä näkee Kirkkareilla muinakin päivinä kuin keikkapäivänä.

Aitoon Kirkastusjuhlat saivat alkunsa vuonna 1882 paikallisen VPK:n kesäjuhlana. Sellaisenakin niitä yhä vietetään, ja siksi kirkkarisunnuntain ohjelmassa on yhä VPK:n vuosijuhla. Toni Wirtanen tarttuu juhlassa mikrofonin lisäksi vähän erikoisempaan instrumenttiin eli liekinheittimeen.

Hän sytyttää VPK:n pelastusnäytöksessä tuleen auton, ja mukana showssa on myös Parolan Panssarimuseon panssarivaunu.

Uuttera talkootyö on avainasemassa, kun Aitoon Kirkastusjuhlien ”romoottori” Jarmo Salonen miettii, miten pieni sydänhämäläinen kylä on onnistunut omat festarinsa hengissä vuosikymmenestä toiseen.

Onnekkaita sattumiakin on tarvittu, kuten se, että 19 vuotta sitten Apulantaa fanittaneet Keinon sisarukset Hanna ja Tiina vaativat Salosta järjestämään bändin Aitooseen.

– Bändi ja festarit löysivät toisensa heti. Muita yhtä rakkaita esiintymispaikkoja meillä ei ole, Toni Wirtanen hehkuttaa.

Rakkaus on molemminpuolista, ja keskinäisen sopimuksen mukaisesti Apulanta tulee Kirkkareille niin kauan, kuin se on koossa, ja Aitoossa on sille aina paikka varattuna.

Jarmo Salonen kehaisee, että Kirkkareilla on muutenkin osattu haistella nousevia tähtiä.

Moni bändi tai esiintyjä on saatu Aitooseen juuri oikeaan aikaan eli ennen kuin niistä on tullut liian isoja päälavalle eli Rockliiteriin ja budjettiin.

– Vuosi 2001 oli siinä lajissa huippu, kun Nightwish ja the Rasmus saatiin meille, Salonen kertoo.

Pälkäneen Aitoon kylässä on 400 asukasta, ja suurin piirtein yhtä iso väkimäärä osallistuu Kirkkareiden talkoisiin. Salosen mukaan pieni ydinporukka on töissä kaikkina kolmena festaripäivänä ja loput yhtenä päivänä.

Kaikki kyläläiset eivät sentään ole mukana, mutta Kirkkari-talkoisiin tulee aina mukaan myös muualle muuttaneita ja muita innostuneita.

Ja festareiden aikana kylän väkimäärä moninkertaistuu. Yleisöennätys vuodelta 2005 on 15 000 kävijää.

Jarmo Salonen sanoo, että pieni festivaali tarvitsee oman ilmeen pärjätäkseen. Kirkkareilla on keskitytty pääasiassa kotimaisiin esintyjiin, vaikka mikään ehdoton linjaus tämä ei ole.

Lisää ilmettä tuo VPK, jonka toiminnan tukemiseen Kirkastusjuhlien mahdollinen tuotto käytetään.

– Kirkastusjuhlat järjestetään yhä omin voimin ja tuotto käytetään oman yhteisön hyväksi. Se on saanut talkooporukan jaksamaan vuodesta toiseen.

Hän itse on ollut mukana lähes pikkupojasta asti, ja näkyvämmin yli 20 vuoden ajan. Nykyisin hän vastaa esiintyjien buukkauksesta Kirkkareille.

– Vaikka olen yli viisikymppinen ukko, niin kotimaan musiikkitarjontaa täytyy tässä seurata aktiivisesti, ettei ole vain mainosmiesten ja -naisten puheiden varassa. Ja onhan tässä vuosien mittaan tullut hyvät suhteet artisteihin ja ohjelmatoimistoihin, Salonen sanoo.

Tänä vuonna Kirkastusjuhlien aikaan 9.–11.7. kolmella lavalla esiintyvät Apulannan lisäksi muun muassa Elastinen, JVG, Sanni, Chisu, Erin, Ismo Alanko, J. Karjalainen ja Anssi Kela. LM-HäSa

Tämä juttu on osa Lännen Median Kesäkulkuri-sarjaa. Lännen Media seikkailee keskikesällä Suomen kulttuurikesän kiinnostavimpien ilmiöiden ja ihmisten matkassa.