Kanta-Häme

Apuvälineitä ja vinkkejä iäkkäille

Pärjätäkseen entistä kauemmin omatoimisina kotona asukkaiden avuksi on kehitetty paljon hyvinvointiteknologiaa ja apuvälineitä, joita on tämän viikon esillä näyttelyssä Kauppakeskus Goodmanissa.

Kyseessä on Linnan Kehitys oy:n Vetovoimainen hyvinvointiala Hämeenlinnassa -hankkeen päätöstapahtuma. Mukana on myös Hämeenlinnan kaupunki sekä lukuisa määrä hyvinvointi- ja hoiva-alan yrityksiä ja paikallisia yhdistyksiä, jotka ovat kertomassa omista tuotteistaan, palveluistaan ja toiminnastaan.

– Avainkohderyhmänä ovat aktiiviset ja omatoimiset eläkeläiset, jotta he olisivat jo valmiiksi tietoisia siitä, mitä erilaisia palveluja ja välineistöä on käytettävissä, jos oma toimintakyky heikkenee. He voivat toimia viestinviejinä myös muille, kertoo hankkeen vetäjä Pia Niemikotka Linnan Kehityksestä.

Tervetulleiksi Niemikotka toivottaa myös alan ammattilaiset ja opiskelijat.

– Pyrimme synnyttämään alalla verkostoja. Esimerkiksi VTT on siellä koko viikon, joten teknologiapalveluita kehittäville on kumppaneita tiedossa. Hoivapalveluyritykset taas voivat saada infoa, miten ne voivat hyödyntää teknologiaa palveluissaan ja ottaa sen osaksi arkea.

Tähtiaukiolla on lisäksi ohjelmaa tasatunnein. Ohjelmassa on muun muassa terveystietoutta, yhdistysten ja kerhojen esittelyä, tuoteinfoja ja näytöksiä.

Keskiviikkona kaupunki esittelee ikäihmisten palveluja sekä kaupungin uusia sähköisiä minunterveyteni.fi-terveyspalveluja.

Uutta on se, että tietoa hyvinvointiteknologiasta ja apuvälineistä jalkautetaan ja tarjotaan kootusti kaupunkilaisille.

Vuonna 2011 alkaneeseen ja elokuussa päättyvään kaupungin ja elinkeinoyhtiön Vetovoimainen hyvinvointi Hämeenlinnassa -hankkeeseen on osallistunut noin 50 alan yritystä ja noin 350 hoiva-alan ammattilaista kaupunkiorganisaatioista, yrityksistä ja yhdistyksistä.

Hyvinvointiorganisaatioille on annettu valmennusta luoda uudenlaisia toimintamalleja ja kehittää osaamista, jotta ne pystyvät vastaamaan ikääntyvien määrän kasvuun.

– Palveluja pitää tuottaa entistä vaikuttavammin, mutta myös kustannustehokkaammin silti laadusta tinkimättä, Pia Niemikotka tiivistää.

Hankkeessa on annettu myös liiketoimintavalmennusta sekä neuvottu hoivakotien henkilöstöä vapaaehtoistyöntekijöiden ohjaamisessa ja kohtaamisessa.

Pia Niemikotka toivoo, että tapahtuma herättelee ikääntyviä ja innostaa lähtemään liikkeelle.

– Toivomme, että ikääntyvä väki ei putoa digikelkasta, vaan tutustuisi palveluihin ja käyttäisi niitä.

– Kaupunki on pitkään toivonut, että tällainen näyttely olisi pysyvästi Hämeenlinnassa, Niemikotka kertoo.

Verkot on jo heitetty vesiin, sillä näyttelyn pystyttämiseksi on kilpailutettu kumppani, hämeenlinnalainen Innosense

– Sen tehtävänä on löytää sellainen yritysverkosto, joka tarjoaa hyvinvointiteknologiapalveluita ja -tuotteita, Pia Niemikotka kertoo. HÄSA

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic